Στο 1,20 ευρώ έφτασε να πωλείται μια φρατζόλα ψωμί δείχνοντας το ράλι της ακρίβειας στο ψωμί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό της ΕΡΤ, οι πρώτες ύλες των αρτοποιών για το ψωμί έχουν πάρει «φωτιά» καθώς τα 10 λίτρα ηλιέλαιου πωλούνται πλέον 33 ευρώ, το σουσάμι είναι πια στα 2,80 ευρώ και το αλεύρι 12 κιλών στα 24 ευρώ, δηλαδή η τιμή του έχει διπλασιαστεί. Η τιμή της φρατζόλας κυμαίνεται από 0,80 έως 1,20 ευρώ, ενώ το κιλό φτάνει και ξεπερνά 3 ευρώ μιας και κυμαίνεται από 2,80 ως 3,60 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο αρτοποιός, Ανδρέας Δημόπουλος, δήλωσε: «Οταν παίρναμε το ηλιέλαιο 10 ευρώ και τώρα έχει πάει 33 ευρώ, καταλαβαίνετε… Το σουσάμι από 1,60 ευρώ το κιλό πήγε στα 2,80, αντίστοιχα τα βούτυρα από 5,50 ευρώ το κιλό στα 8,50 και το αλεύρι από 12 ευρώ τα 25 κιλά πήγε στα 24 ευρώ».

Με την ενεργειακή κρίση να μαίνεται και το σιτάρι της Ουκρανίας να μην έχει «απεγκλωβιστεί» πλήρως από την εμπόλεμη ζώνη, τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού παρατηρούνται και στην Ευρώπη.

Ads

Ενδεικτικά, μάλιστα, είναι τα στοιχεία της Eurostat, καθώς το ψωμί στην Ουγγαρία αυξήθηκε από πέρυσι κατά 66%, στη Λιθουανία κατά 33%, στην Ολλανδία κατά 10% και, στη Γαλλία κατά 8%.