Πολιτικές προεκτάσεις προσλαμβάνει η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων να απαγορεύσει τη διακίνηση και διάθεση της «Κάρτας καθαρισμού αέρα», ένα προϊόν που προωθήθηκε από «γαλάζιο»  Αντιπεριφερειάρχη και είχε προκαλέσει έντονες διαμάχες ειδικά επειδή εν μέσω πανδημίας, διαφημίζει ότι «σκοτώνει τους ιούς», μεταξύ άλλων και τον Covid-19!

Ads

Πρόκειται για τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας στην Αν. Μακεδονία και Θράκη και φαρμακοποιό στην Αλεξανδρούπολη, Αθανάσιο Τσώνη, ο οποίος προωθούσε μέσω καταχωρήσεων το εν λόγω σκεύασμα προκαλώντας αντιδράσεις. Σειρά δημοσιευμάτων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει ζήτημα παραπλάνησης των καταναλωτών καθώς το προϊόν είχε απαγορευτεί σε μια σειρά από χώρες ως επικίνδυνο.

Αυτό τελικά συνέβη και με τον ΕΟΦ για την Ελλάδα. Στην απόφαση, με ημερομηνία 2/12/2020, επισημαίνεται πως δεν διαθέτει την προβλεπόμενη άδεια κυκλοφορίας βιοκτόνου από τον ΕΟΦ. Μάλιστα, τονίζεται πως «η απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η εταιρεία, ως υπεύθυνος κυκλοφορίας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στις καταχωρήσεις διαφημιζόταν ότι υπάρχει έγκριση από τον ΕΟΦ. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι προέτρεπαν τους χρήστες να το φοράνε στο λαιμό τους παρά το γεγονός ότι στα σχετικά εγχειρίδια αναφερόταν η επικινδυνότητα από την επαφή με το δέρμα.

Ads

image

image

Βόλτες με τον Μητσοτάκη στη Σαμοθράκη

Ο Αθανάσιος Τσώνης, Aντιπεριφερειάρχης τουρισμού στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, είναι γνωστό στέλεχος της ΝΔ και έναν από τους πρωταγωνιστές της πολυσυζητημένης «βόλτας» του πρωθυπουργού και της συζύγου του στα βουνά της Σαμοθράκης χωρίς μέτρα προφύλαξης, στην πρόσφατη επίσκεψή του.

Έτσι η κόντρα του Τσώνη με μερίδα των ΜΜΕ είχε μεταβληθεί επίμονα σε πολιτική αντιπαράθεση ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι όσα ΜΜΕ είχαν προειδοποιήσει για την απάτη με το προϊόν, είχαν απειληθεί εμμέσως με εξώδικα και αγωγές.

image