Σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την αξιοπιστία των rapid tests αλλά και την στρατηγική που ακολουθούν το υπουργείο Υγείας αλλά και ο ΕΟΔΥ προκύπτουν, μετά τις πληροφορίες για την απόφαση να μεταφερθούν δείγματα τα οποία είχαν εξεταστεί από το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, σε εργαστήριο άλλης πόλης.

Ads

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με το documentonews, πριν από λίγες μέρες στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, όπου πραγματοποιούνται τα λεγόμενα rapid tests, εντοπίστηκαν έντεκα θετικά. Συγκεκριμένα επτά αστυνομικοί, τρεις τελωνειακοί υπάλληλοι και ένας εργαζόμενος βρέθηκαν «θετικοί» εντείνοντας τους φόβους και την αγωνία όλων όσοι καθημερινά εργάζονται για την απρόσκοπτη λειτουργία του Τελωνείου. Οι δέκα από τους έντεκα «θετικούς», υποβλήθηκαν την επόμενη ημέρα σε μοριακό έλεγχο. Τα δείγματά τους που εξετάστηκαν από το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων όμως, βρέθηκαν αρνητικά.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει ουσιαστικά εξομοιώσει τα rapid test με τον μοριακό έλεγχο, κρίνοντας ότι ο δεύτερος δεν απαιτείται αν το τεστ είναι θετικό. Έτσι, δηλώνονται απευθείας στο σύστημα του ΕΟΔΥ καθώς έχει αποφασιστεί ότι δεν απαιτείται μοριακός έλεγχος.

Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, όπως αναφέρει το documentonews, επειδή τα θετικά τεστ ήταν πολλά, πραγματοποιήθηκε και ο αναγκαίος όπως φαίνεται μοριακός έλεγχος, ο οποίος κατέδειξε το λάθος. Οι επτά αστυνομικοί και οι τρεις τελωνειακοί υπάλληλοι, είναι όλοι υγιείς.

Ads

Από τη μεριά του ο ΕΟΔΥ ζήτησε από τους αστυνομικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους να δώσουν και νέο δείγμα σε άλλο νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, όπως έγραψε το epiruspost.gr, το βράδυ της Κυριακής και οι δέκα ενημερώθηκαν από τον ΕΟΔΥ ότι θα πρέπει να γίνει επαναληπτικός μοριακός έλεγχος από άλλο εργαστήριο καθώς ο οργανισμός θεωρεί αδύνατο να έχουν δώσει τα rapid tests ψευδή αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το δείγμα αυτό πρόκειται να μεταφερθεί για εξέταση σε εργαστήριο άλλης πόλης, το οποίο θα επιλέξει ο ΕΟΔΥ. Το γεγονός έχει προκαλέσει εύλογες αντιδράσεις, αφού δείχνει ότι η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της, αμφισβητούν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το οποίο αποτελεί μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Το γεγονός, έχει μάλιστα προκαλέσει την αντίδραση και του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν συμφωνώ να γίνει η ανάλυση σε άλλο εργαστήριο. Ξέρουμε όλη την επιστημονική δουλειά που κάνει το Εργαστήριο Μικροβιολογίας στα Ιωάννινα και την σχολαστικότητα με την οποία έχει εργαστεί όλο αυτό το διάστημα. Διαφωνώ με τον ΕΟΔΥ να σταλούν αλλού τα δείγματα, είναι μία λανθασμένη απόφαση».