Από αύριο και εντός 15 ημερών μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους οι επιχειρήσεις, οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στον δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει τις προμήθειες στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου, στη συνέχεια της διαδικασίας θα προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση και εντός του 2011 θα διενεργηθεί ο διεθνής διαγωνισμός.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, η επιτροπή προμηθειών του υπουργείου Υγείας θα μετατραπεί σε επιτροπή προδιαγραφών. Τις προμήθειες, την αποθήκευση υλικών και τη διανομή θα κάνει ανάδοχος εταιρεία που θα προκύψει από το διαγωνισμό.

Τα νοσοκομεία θα απευθύνονται στην επιτροπή για τις προμήθειες που χρειάζονται, η οποία θα καθορίζει τις προδιαγραφές και τις ανώτατες τιμές και ο ανάδοχος θα αγοράζει, θα αποθηκεύει και θα διανέμει τα υλικά, βάσει αυτών.

Ads

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε βέβαιος ότι η αγορά θα ανταποκριθεί, αλλά πρόσθεσε πως στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, το εναλλακτικό σχέδιο θα προβλέπει τη μετατροπή ανώνυμης εταιρείας του Δημοσίου σε εταιρεία που θα αναλάβει τις προμήθειες. Από την πλευρά του ο βουλευτής Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, έκανε λόγο για μια τρίτη λύση που αφορά στη σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτών.