Νέο νομοσχέδιο, με τις εκκρεμείς διατάξεις από τον πρώτο γύρο των προαπαιτούμενων, θα κατατεθεί σύμφωνα με πληροφορίες ίσως και απόψε στη Βουλή.

Ads

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή, παρόντος και του προέδρου του κοινοβουλίου Νίκου Βούτση, ενώ το ενδεχόμενα να κατατεθούν οι εκκρεμείς ρυθμίσεις εντός της ημέρας επιβεβαίωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Οπως είπε, μάλιστα, μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και εκκρεμείς διατάξεις για τα ενεργειακά.

Η κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων που απαιτούνται για να κλείσει η αξιολόγηση στη σκιά και των σαφών μηνυμάτων που κόμισε στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ξεκαθαρίζοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα προχωρήσει εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση.
Νωρίτερα πάντως, σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, διαπιστώθηκε ότι έχει προχωρήσει το 90% των απαιτούμενων δράσεων με κομβικά όμως ανοιχτά θέματα ακόμη τα κόκκινα δάνεια, τον ΦΠΑ του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων.

Νέο νομοσχέδιο με προπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος
Ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο Ακραίως και στους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο, είπε πως το απόγευμα πιθανότατα να κατατεθεί ένα νέο νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει και διατάξεις για τα ενεργειακά.

Ads

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα φάσμα θεμάτων που επιζητούν άμεση λύση. Αναφορικά με τον ΦΠΑ στην Παιδεία είπε: «Προτεραιότητα είναι υψηλή ποιότητα σε δημόσια δωρεάν παιδεια. Να λυθούν τα προβλήματα στη δημόσια παιδεία για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Σκοπός δεν είναι ο υψηλός ΦΠΑ. Μας επιβλήθηκαν μέτρα.Συμβιβαστήκαμε με μια λύση στον ΦΠΑ της Παιδείας. Η συζήτηση για τον ΦΠΑ στην παιδεία είναι ανοιχτή. Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους πολίτες».

Αναφορικά με το προσφυγικό είπε πως «πρέπει να δώσουμε βάρος στη μείωση των προσφυγικών ροών. Προσωρινή λύση θα δοθεί με την επιδότηση ενοικίου».

Τέλος για τα κόκκινα δάνεια είπε πως «Θα πρέπει να υποστηρίξουμε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το δάνειό τους. Ζητούμενο είναι να έχουμε δυνατές τράπεζες για να ενισχυθεί η οικονομία».

Σύσκεψη εργασίας βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, παρουσία του πρωθυπουργού, ενώ σε αυτή παρευρίσκεται και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται μέσα στη μέρα να… κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις εκκρεμείς εφαρμοστικές διατάξεις από το προηγούμενο πακέτο των προαπαιτούμενων.

Είχε προηγηθεί μπαράζ δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης ύψους δύο δισ. από τον ESM, ενώ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είχε προειδοποιήσει κατά τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ότι η δόση θα εκταμιευτεί μόνο μετά το πέρας της αξιολόγησης.