Εντός της εβδομάδας θα εισαχθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά τη μείωση των υποχρεωτικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, σε υλοποίηση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, από το βήμα της ΔΕΘ, δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ads

«Παρά το γεγονός ότι διάφοροι κύκλοι επαναφέρουν κάθε τόσο εκτιμήσεις περί κενού στα έσοδα, περί δημοσιονομικής τρύπας, τους διαψεύδουν τα στοιχεία» επισήμανε η κ.Βάκη και πρόσθεσε: «Το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αγγίξει και να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος παρεμβάσεων και δημοσιονομικός χώρος να ελαφρυνθούν κάποια στρώματα. Το νομοσχέδιο θα μπει αυτή την εβδομάδα».

Όπως διευκρίνισε «από 200 έως 4700 ευρώ κυμαίνεται το ετήσιο όφελος για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες από τις νέες εισφορές του ΕΦΚΑ, που θα έλθουν το 2019 […] επίσης προβλέπεται μείωση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλάζοντας και το βασικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης από 20% που ήταν σε 13% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος, προβλέπεται μείωση μεταβατικών ασφαλίστρων και για τους νέους επιστήμονες που έχουν έως πέντε έτη δραστηριότητας, μείωση εισφορών των αγροτών και με αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνει σε μία διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, τροποποιώντας την, ώστε και το ασφάλιστρο της κυρίας σύνταξης των αγροτών του πρώην ΟΓΑ να ακολουθήσει και αυτό τη νέα μεταβατική περίοδο και να συγκλίνει και αυτό στο 13,3% και όχι στο 20% που ήταν».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ακύρωσης του μέτρου περικοπής των συντάξεων σημείωσε: «Είναι σαφές πλέον ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό. Τα δημοσιονομικά μεγέθη ανταποκρίνονται στους στόχους, άρα διά της λογικής δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος περικοπής των συντάξεων και αυτή η συζήτηση αφορά την προσωπική διαφορά παλαιών συνταξιούχων και δεν επιδρά στη μακροβιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι και πλεονασματικό εκεί που ήταν ελλειμματικό».

Ads

Σε ερώτηση σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που επιδικάστηκαν από πρωτοδικεία, εξήγησε: «Οι αποφάσεις των πρωτοδικείων σε σχέση με την επιδίκαση αναδρομικών δεν μπορούν να θεωρηθούν ως νομικός πιλότος για ένα γενικευμένο αίτημα ανάκτησης των απωλειών στο ασφαλιστικό, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν είναι και εφικτό. Η νομολογία του ΣτΕ για το ασφαλιστικό, εδώ και μία δεκαετία, θέτει το πλαίσιο και με βάση το πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν, όσο και να το θέλει, να επιστρέψει αναδρομικά απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ […] Βασικό σημείο σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η οριστική απόφαση του ΣτΕ σε όλες τις διαστάσεις που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναδρομικότητα των αποφάσεων και στη συνέχεια θα εκτιμηθούν οι νομικοί περιορισμοί που θα τεθούν από το ανώτατο δικαστήριο».

Αναφερόμενη, εξάλλου, στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας την περίοδο 2007-2014, η Φ. Βάκη παρατήρησε: «Καλό θα είναι για τον πολιτικό κόσμο να διαβάσει τα πορίσματα και να προβληματιστεί από τα όσα περιγράφονται, σχετικά με το πώς οι πολιτικές για την υγεία δομήθηκαν σε ένα καθεστώς γενικευμένης διαφθοράς, το δημοσιονομικό κόστος του οποίου υπολογίζεται σε τουλάχιστον ένα μνημόνιο. Αντί, λοιπόν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης -η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και το ΠΑΣΟΚ- να κραυγάζουν για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, θα έλεγα ότι καλό θα ήταν να προβληματιστούν καταρχάς για τις πολιτικές ευθύνες τους γι’ αυτήν την κατάσταση». Σχετικά με τα δημοσιεύματα για έγγραφα και τιμολόγια που ήταν κρυμμένα σε υπόγειο στο ΚΕΕΛΠΝΟ σχολίασε: «Φαίνεται τελικά ότι αυτό που λέγεται ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργούσε ως ένα πλυντήριο πολιτικής εξουσίας μέσα σε μία κρύπτη της ντροπής. Είναι ντροπή για το κύρος της χώρας μας, για το πολιτικό μας σύστημα».

Σχετικά με τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, που ξεκινά εντός των ημερών στη Βουλή, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών το κύριο πρόβλημα συνίσταται στο ότι προέβλεπε πάρα πολύ σύντομη παραγραφή για εγκλήματα, τα οποία συντελέστηκαν κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να απαλειφθεί αυτή η σύντομη παραγραφή, ούτως ώστε να καθίσταται δυνατό να αναζητούνται ευθύνες και να διαλευκαίνονται οικονομικά εγκλήματα και φαινόμενα διαφθοράς».

Σχετικά με το αίτημα της ΝΔ να συμπεριληφθεί στα άρθρα που θα παραπεμφθούν στην επόμενη Βουλή προς αναθεώρηση και το άρθρο 16 διευκρίνισε: «Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη, δεν αναθεωρείται. Από εκεί και πέρα εάν η ΝΔ έχει μια αντίληψη της συνταγματικής αναθεώρησης ως μιας νεοφιλελευθεροποίησης του συντάγματος, ο στόχος αυτής της συνταγματικής αναθεώρησης και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί σκοπεί στη δημοκρατική θωράκιση και στη συνταγματική προστασία του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών αγαθών […] Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό το θέμα είναι ακατανόητη. Από τη μία καταφεύγει στη γνωστή μομφή ότι η αναθεώρηση είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης, την άλλη βάζει το θέμα του άρθρου 16, καταφεύγει σε ένα παζάρι και έναν εκβιασμό, δηλώνει ότι θα συμμετάσχει υπό τον όρο της αναθεώρησης του άρθρου 16 ώστε η μη συμφωνία με ένα άρθρο συνεπάγεται και άρδην απόσυρση από το σύνολο της διαδικασίας της αναθεώρησης».