Εντός κυπριακής ΑΟΖ κινείται από την Πέμπτη το τουρκικό πλοίο Barbaros, το οποίο, σύμφωνα με την Άγκυρα, πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ads

Στη Navtex που έχει ανακοινωθεί από την Τετάρτη, δεσμεύονται περιοχές των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13», στην κυπριακή ΑΟΖ. H τουρκική Νavtex έχει ισχύ έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τη συνήθη πρακτική, εξέδωσε αμέσως μετά την έκδοση της τουρκικής navtex πριν από δύο μέρες, antinavtex η οποία χαρακτηρίζει την τουρκική navtex παράνομη και αναφέρει ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας», επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Διπλωματική κινητικότητα 

O Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε  τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε απαράδεκτη την τουρκική ενέργεια με το Barbaros και τόνισε πως η Αθήνα θα συνεχίζει να στηρίζει τη Λευκωσία

«Η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό, όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας.

Το «Barbaros» παραβιάζει κατάφορα την Κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας πως σήμερα μίλησε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τη Λευκωσία, «με όποιον τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ζητήσει αυτή τη στήριξη, παραδείγματος χάριν με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας».