Συμβατή με τους κανόνες του ΔΝΤ χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς την απόφαση της Ελλάδας να πληρώσει συνολικά και σε μεταγενέστερο χρόνο τις δόσεις προς το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Βερολίνο χαρακτηρίζει «ασυνήθιστη αλλά νομικά αδιαφιλονίκητη» την κίνηση της Αθήνας. 

Ads

«Η ενέργεια αυτή δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις» ανέφερε σχετικά με την μη αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως η εν λόγω απόφαση δεν δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της χώρας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε πως είναι δυνατό «αν και κάπως ασυνήθιστο, αλλά νομικά απολύτως αδιαφιλονίκητο» το αίτημα της Ελλάδας να συγκεντρώσει τις οφειλές της προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο σε μία και αναφέρθηκε στο προηγούμενο της Ζάμπια τη δεκαετία του ’70.

Ads

«Εμείς πάντα πιστεύαμε -και ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράστηκε σε αυτή την γραμμή- ότι η Ελλάδα βεβαίως θα ήταν σε θέση να καταβάλει τη σημερινή δόση. Το γιατί η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε αυτό το βήμα, δεν μπορώ να σας απαντήσω -πρέπει να απευθύνετε αυτή την ερώτηση στους εκπρόσωπους της Ελλάδας» ανέφερε.