Εδραιώνεται η πεποίθηση τους ηγετικούς κύκλους της ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της και επομένως η συνέχιση της ίδιας συνταγής αλλά και των συχνών πειραματισμών, όπως η γαλλική πρόταση επιμήκυνσης του χρέους, δημιουργεί σοβαρούς τριγμους σε όλη την ζώνη του ευρω. Εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης τη Πέμπτη, σενάρια και διαβουλεύσεις δίνουν και παίρνουν.

Ads

Οι κυριότερες από τις ενδιαφέρουσες τελευταίες εξελίξεις που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ώρα είναι:

Η πρόταση του Χανς Πέτερ Καϊτέλ. πρόεδρου του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας, για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και βοήθεια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, στο πρότυπο του σχεδίου που εφαρμόστηκε στη μεταπολεμική Γερμανία. “Πρώτον, πρέπει να μειωθεί το συνολικό ύψος του χρέους της χώρας σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Δεύτερον, η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης στο πνεύμα του Σχεδίου Σουμάν'”, έγραψε σε επιστολή του προς τα μέλη του συνδέσμου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Bild που κυκλοφορεί σήμερα.

To “σχέδιο Σουμάν” είχε πάρει το όνομά του από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ρομπέρ Σουμάν και θεωρείται η θεμέλια λίθος της ευρωπαικής ενοποίησης.

Ads

Οι δηλώσεις του Κάρστεν Σνάιντερ, εκπρόσωπου της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD(Σοσιαλδημκρατικό Κόμμα) και αρμόδιου για θέματα προϋπολογισμού. Ο Σνάιντερ δηλώνει στην εφημερίδα Handelsblatt ότι είναι υπέρ ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους της τάξης του 40 με 50%.

Το κοινό αιτήμα για την έκδοση ευρωομολόγου που διατυπώθηκε από το Ευρωπαικό Σοσιαλιστικό Κόμμα,έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες Σάββατο ο κ. Παπανδρέου με την επικεφαλής του γαλλικου Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιόγια, τον Ιρλανδό ομόλογό του Ιμον Γκίλμορ και τον επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, τον Γερμανό Μάρτιν Σουλτζ.

Το κούρεμα μοιάζει αναπόφευκτο

Στο συμπέρασμα ότι, ανεξάρτητα με το τελικό στυλ …κόμμωσης, το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο, φαίνεται να συγκλίνουν, εκτός από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας,και άλλοι παράγοντες με επιρροή στα γερμανικά πράγματα.

«Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και δεν πρόκειται να αποφύγει την αναδιάρθρωση» δηλώνει στη Handelsblatt ο Φέρντιναρντ Φίχτερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών «Η βελούδινη λύση που προωθεί η πολιτική(ηγεσία) δεν αρκεί. Αν επιδιώκεται η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο κόστος, τότε είναι απαραίτητο ένα γρήγορο και ριζικό «haircut». Είναι προφανές ότι θα υποστούν ζημιές οι ιδιώτες, και ίσως αυτό συμβάλλει μελλοντικά ώστε να γίνουν πιο προσεκτικοί στην επενδυτική τους συμπεριφορά. Πιθανό είναι επίσης ορισμένες τράπεζες να πάθουν τέτοια κατάρρευση, ώστε να πρέπει να επέμβει το κράτος, αλλά ακόμη και τότε, το κόστος σωτηρίας συγκεκριμένων τραπεζών θα είναι μικρότερο από το να προστατεύουμε διαρκώς την ελληνική κυβέρνηση από τη χρεοκοπία».

Ο Βόλφγκανγκ Φραντς, ένας εκ των 5 σοφών της γερμανικής οικονομίας, θεωρεί επίσης αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους. «Θα πρέπει όμως να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην προκαλέσει καταστροφή στην ευρωζώνη», δήλωσε στο περιοδικό Focus. « Μια από τις πιθανότητες είναι να γίνει ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) ».

Το σενάριο της αγοράς ομολόγων από την Ελλάδα, επαναφέρει και το Der Spiegel στο τεύχος του που κυκλοφορεί αύριο Δευτέρα.
Στο Βερολίνο, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 20 δισ. ευρώ, αν αγοράσει η ίδια τα ομόλογά της, γράφει το περιοδικο.
«Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρουν ότι αυτό το σενάριο είναι εκείνο που θα μπορούσε καλύτερα να ταιριάξει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

» Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για να μπορέσει να επαναγοράσει η ίδια από ιδιώτες πιστωτές στις τιμές της αγοράς» εξηγει το Spiegel.

Το αγκάθι των «ιδιωτών»

Το βασικό εμπόδιο για την υιοθέτηση ενός σχεδίου κουρέματος και επιλεκτικής χρεοκοπίας είναι πλέον η Ευρωπααική Κεντρική Τράπεζα που έχει στη κατοχή της ελληνικά ομόλογα, καθώς και η Γαλλία, της οποίας οι τράπεζες εξακολουθούν να κατέχουν αρκετά δις ελληνικών «τοξικών» ομολόγων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαροίν ανέφερε ότι «στην αναζήτηση λύσης για την Ελλάδα, οι ευρωπαίοι δεν εργάζονται προς μια κατεύθυνση που θα προκαλούσε επιλεκτική χρεοκοπία για την χώρα, αλλά προς μια λύση που δίνει καλές απαντήσεις για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ».

Σε μια άλλη συνέντευξη. ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρεύντερς ανέφερε ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν προχωρήσει και το μόνο «αγκάθι» είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που θα πρέπει να είναι εθελοντική για να μην αξιολογηθεί από τους οίκους ως πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία. «Νομίζω όμως ότι και εδώ συμφωνούμε, εκείνο που μένει να συζητήσουμε παραμένει το εύρος και οι τεχνικές λεπτομέρειες συμμετοχής», κατέληξε ο βέλγος υπουργός.