Η γερμανική κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ενώ αναμένεται επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν. 

Ads

Ενώ χθες στην Αθήνα κυκλοφορούσαν -ανυπόστατες- φήμες περί γενικής επιστράτευσης, το Βερολίνο πιέζει για την επανάληψη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, που διακόπηκε από τον Ερντογάν μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Η κλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα απασχόλησε το κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο, σημειώνεται στην ιστοσελίδα του γερμανικού ραδιοφώνου.

Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε τη νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το πρωί για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα θα πρέπει να τηρήσει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η μη τήρηση τους θα οδηγούσε στην επιδείνωση της σχέση της με την ΕΕ. Όπως τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, «περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτό το διάστημα θα έστελναν οπωσδήποτε το λάθος μήνυμα. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να διεξάγουν τον προγραμματισμένο διάλογο». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες η γερμανική κυβέρνηση ως προεδρεύουσα της ΕΕ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Αθήνα και την Άγκυρα αλλά και με άλλες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχει και η καγκελάριος. Ούτως ή άλλως αυτές τις ημέρες ήταν προγραμματισμένο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Ερντογάν. 

Ads

Από την πλευρά του ο Ερντογάν στις τελευταίες του δηλώσεις δυναμιτίζει το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι καμία χώρα δεν θα υπέκυπτε σε «γελοίες και αβάσιμες αξιώσεις». Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στα όσα είπε μετά την συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου ανέφερε: «η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα νόμιμα δικαιώματα, στα εδάφη ή στις θάλασσες των άλλων. Όμως θέλουμε κι εμείς να μας προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε να αγνοούν την Τουρκία με την τεράστια έκταση των 780 τετρ. χιλιομέτρων εδαφών και να προσπαθήσουν να την εγκλωβίσουν στις ακτές της με κάποια νησιά λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στον κόσμο καμία χώρα δεν σκύβει το κεφάλι σε ένα τέτοιο ηλίθιο και αβάσιμο αίτημα». 

Υποστήριξε εξάλλου ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω διαλόγου σε δίκαιη βάση. Κάλεσε δε τις χώρες της Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση «μιας αποδεκτής φόρμουλας που προστατεύει τα δικαιώματα όλων». «Όσοι κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτό το κάλεσμα με ενέργειες που ξεπερνούν το μπόι τους και με βήματα που δεν τους αρκεί η δύναμη τους, αμαυρώνουν το μέλλον της χώρας τους με τα δικά τους χέρια», συμπλήρωσε.

Είπε επιπλέον πως η Τουρκία είναι «υπέρ του διαλόγου και της επίλυσης των διαφορών με δίκαιο τρόπο και είμαστε έτοιμοι» και συμπλήρωσε: «Μέχρι να επικρατήσει η κοινή λογική, εμείς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα σχέδια μας και στο μέτωπο και στη διπλωματία. Έτσι το Oruc Reis χθες το βράδυ τις 8.00 απέπλευσε από την Αττάλεια και κατευθύνθηκε στην περιοχή εργασιών του και το πρωί στις 8.00 ξεκίνησε τις εργασίες του». Ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Άγκυρα μετά από παράκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ανέβαλε τις σεισμικές έρευνες «ως κίνηση καλής θέλησης» και προσέθεσε: «Όμως η ελληνική πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά πως δεν συμπεριφέρεται με φιλικό τρόπο και κατευθύνθηκε σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν έχει καμία νομική βάση».