Μετά από 11 ώρες συνεδρίασης με έντονες αντιπαραθέσεις και σκληρή κόντρα με την αντιπολίτευση, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με το πακέτο των νέων μέτρων που συμφωνήθηκε με την Τρόικα. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αύριο στις 10 πμ θα αρχίσει η συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του. Σφοδρές αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν τόσο για τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία κατατέθηκε προς ψήφιση όσο και επί του περιεχομένου του.

Ads

Η ένταση ήταν παραπάνω από έκδηλη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στην οποία απορρίφθηκε από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης η ένσταση που είχε διατυπώσει η αντιπολίτευση για την απόφαση της κυβέρνησης να εισαχθεί προς συζήτηση το τρίτο Μνημόνιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Από την πλευρά του, ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε ότι η ψήφιση των νέων μέτρων είναι «μονόδρομος», ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία.
 
Στουρνάρας: «Μονόδρομος» η ψήφιση των μέτρων
 
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υπεραμύνθηκε της διαδικασίας, τονίζοντας ότι είναι προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης, προκειμένου να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία. «Εισάγεται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, διότι περιέχει διατάξεις για την εφαρμογή μνημονιακών μας υποχρεώσεων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
 
«Κατανοώ τις ενστάσεις που εκφράζονται για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όμως όλα τα υπουργεία κινούμαστε σε ένα εντελώς ασφυκτικό πλαίσιο για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει και παράκαμψη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών» σημείωσε.
 
«Η χώρα πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμη μέτρων που έχει δεσμευτεί για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η ψήφιση των μέτρων είναι μονόδρομος. Διανύσαμε τα 2/3 των προσπαθειών μας. Βρισκόμαστε πλέον στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός. Είναι όμως ιστορική η ευθύνη μας να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε» κατέληξε.
 
Πάλι δεν προλαβαίνουν να τα διαβάσουν
 
«Δεν είμαστε για να κάνουμε αυτό που μας αρέσει αλλά αυτό που πρέπει» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν θα ψηφίσει με ευχαρίστηση τα μέτρα. Ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ πάντως ζήτησε τροποποιήσεις, μεταξύ άλλων, να προβλεφθεί μεταβατικό διάστημα για την αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά και για τις περικοπές στις συντάξεις.  Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της εισηγήτριας της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνας Ξυροτήρη που ζήτησε να ξαναδεί η κυβέρνηση τη μεταβατικότητα της ρύθμισης για τα όρια συνταξιοδότησης ή για διατάξεις όπως αυτές για τις περικοπές σε αναπήρους.
 
«Μας εξευτελίζετε και μόνο που μας ζητάτε μέσα σε λίγες ώρες να διαβάσουμε και να συζητήσουμε 800 σελίδες νομοσχεδίου» παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν.Μαριάς, σημείωσε ότι κανείς βουλευτής δεν είχε το χρόνο σε λίγες ώρες να διαβάσει 753 σελίδες, που αλλάζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.
 
Την πεποίθηση ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση τον λαό διατύπωσε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος, κατηγορώντας την τρικομματική κυβέρνηση ότι δεν ύψωσε ποτέ τη φωνή της για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας και υποστηρίζοντας ότι τα νέα μέτρα αποτελούν επαλήθευση του λάθους. Το νομοσχέδιο έρχεται να εξυπηρετήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή που θα γίνει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. 

Μετωπική Στουρνάρα – ΣΥΡΙΖΑ
 
Σκληρή γραμμή κράτησε κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Στρατούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί μέτρα που δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν ούτε καν οι «κυβερνήσεις» της Κατοχής. «Κανείς δεν τόλμησε, ούτε καν οι κατοχικές κυβερνήσεις, από το 1935 να αλλάξουν την γενική εθνική συλλογική σύμβαση, Ούτε ο Τσολάκογλου δεν το έκανε. Ντροπή σας. Είστε μια επικίνδυνη κυβέρνηση που πρέπει να φύγει».
 
«Να φύγουμε εμείς κ. Στρατούλη. Αλλά τι προτάσεις έχετε; Κάντε μου προτάσεις που να κρατάνε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αφήστε τους αφορισμούς και καταθέστε προτάσεις. Είμαι υπουργός Οικονομικών και ασκώ υπεύθυνη πολιτική και όχι ανεύθυνη πολιτική όπως εσείς. Πάτε να κάνετε την Ελλάδα Βόρεια Κορέα», αντέτεινε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
  
Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος
 
«Εισηγείστε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Καταργείτε το κοινοβούλιο. Κουρελιάζετε τον κανονισμό και το Σύνταγμα, προκειμένου να επιβάλετε στη χώρα μια αδίστακτη μνημονιακή χούντα υπό κοινοβουλευτικό μανδύα. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να πάτε με αυτές τις διαδικασίες που ουδέποτε εφαρμόστηκαν στο κοινοβούλιο σε περίοδο Δημοκρατίας. Δεν έχετε τη νομιμοποίηση να προχωράτε σε άνομες πράξεις» υποστήριξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφορικά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών κατηγορώντας τον για «μεγάλο θράσος» και χαρακτηρίζοντας την εισήγησή του «κατάπτυστη», «εισήγηση, που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές, που έζησε η χώρα επί χούντας και νομίζαμε ότι είχαν περάσει».
 
«Καταλύετε τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Και δεν θα ισχύσουν αύριο ως άλλοθι ότι δεν διάβασαν το πολυνομοσχέδιο που οδηγεί στην αλλοίωση της Δημοκρατίας. Είναι ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που θα το βρουν μπροστά τους. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο που έχει δυναμιτίσει τη χώρα» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν. Μαριάς.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υπογράμμισε ότι έχει εξαντληθεί το ελληνικό λεξιλόγιο για να χαρακτηριστεί αυτό το πολυνομοσχέδιο «νεκροθάφτης» και έκανε λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία και προσχηματική συζήτηση για ένα νομοσχέδιο καρμανιόλα».
 
Στήριξαν τη διαδικασία του κατεπείγοντος ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
 
Τις αιτιάσεις του κ. Λαφαζάνη απέρριψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, τονίζοντας ότι η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, ως κατεπείγουσα, προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής.
 
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κάλεσε όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από την ουσία των απόψεών τους, να δείξουν ότι λειτουργούν συντεταγμένα. «Ακραίες εκφράσεις, όπως ανομία ή μνημονιακή δημοκρατία, κάθε άλλο παρά βοηθούν. Χωρίς να υπάρχει εναλλακτική πρόταση δεν μπορούμε να αδρανήσουμε. Οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε» πρόσθεσε.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, έκανε λόγο για υποχρέωση του πολιτικού κόσμου να διατηρήσει την πολιτική του κουλτούρα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του, με όλες τις ενστάσεις που έχει εκφράσει επί του πολυνομοσχεδίου, όπως τα εργασιακά, προσχωρεί στη διαδικασία του κατεπείγοντος.
 
Οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στήριξαν τελικά και τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Πάντως, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης αποχώρησε από τη Επιτροπή και ζήτησε να καταγραφεί η κίνησή του αυτή στα πρακτικά.
 
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπέζας, σύμφωνα με το οποίο τα κόμματα της συμπολίτευσης υποστήριζαν τη διαδικασία του κατεπείγοντος του πολυνομοσχεδίου, αμφισβήτησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Για αρκετή ώρα υπήρχαν έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ του κ. Μπέζα, που επέμενε ότι η ονομαστική φανερή ψηφοφορία ήταν σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.
 
«Η ιστορία θα σας κρίνει και θα σας κρίνει πολύ αυστηρά» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Εγκαινιάσατε νέο τρόπο διαδικασίας της ψηφοφορίας δια την εις άτοπον απαγωγή», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν.Μαριάς.
 
Παρέμβαση Βρούτση με στόχο τη… ΔΗΜΑΡ
 
Όποιος δει ψύχραιμα το κομμάτι των εργασιακών σχέσεων θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αιτιάσεις για να σταθεί στα εργασιακά και να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο, είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σχολιάζοντας τη θέση της ΔΗΜΑΡ για ψήφο «παρών».
 
«Αν δεν περάσει το νομοσχέδιο δεν θα μιλάμε την επόμενη ημέρα για εργασιακά θέματα διότι δεν θα υπάρχει δουλειά» συνέχισε ο υπουργός, εξηγώντας ότι οι διατάξεις που περιελήφθησαν είναι «ουρά» από το προηγούμενο Μνημόνιο.
 
Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, ο υπουργός υποστήριξε ότι με τις νέες ρυθμίσεις διασφαλίζεται η παραμονή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μέχρι το 2016 και ότι στην ουσία θα αποτελέσει δίχτυ ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις. Για την ίδια περίοδο είναι βέβαιο ότι δεν θα θιγεί το 40ωρο.
 
Τέλος, για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, ο υπουργός είπε ότι οι κοινωνικοί εταίροι, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, μπορεί να συμφωνούν σε επιπλέον αυξήσεις.

Φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη για το FosPhotos

Ads