Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα στη Βουλή με αφορμή τις αποκαλύψεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, που ακολούθησαν το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης για τον ΕΟΤ επί κυβερνήσεως ΝΔ, την περίοδο 2008-9.

Ads

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για θέματα της αρμοδιότητάς του, ο υφυπουργός Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα. Ωστόσο, η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για «διακύβευση και τη σπίλωση του Οργανισμού».

«Άλλο διαφάνεια, άλλο περιστολή δαπανών και άλλο πολιτική σκοπιμότητα, με τη διακύβευση και τη σπίλωση του Οργανισμού. Κυριολεκτικά ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα για να απαξιώσετε τον Οργανισμό και να καλύψετε τη δική σας ανυπαρξία» ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη προκαλώντας την απάντηση του υφυπουργού.

«Μιλάει η ΝΔ μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για οργιώδη τρόπο διαχείρισης των χρημάτων του ελληνικού λαού από τον ΕΟΤ κατά την περίοδο διακυβέρνησής της;» υπογράμμισε, προσθέτοντας «μιλάτε για λάσπη, όταν είναι στοιχεία του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών, για τα οποία θα αποφανθεί η εισαγγελέας, αν υπάρχει εγκληματική πράξη;».

Ads

Κατά τα άλλα, ενημερώνοντας την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο κ. Νικητιάδης επεσήμανε ότι «κράτησε» πέρσι ο τουρισμός μένοντας στα επίπεδα του 2009 σε περίοδο, που λόγω της κρίσης θα έπρεπε να υπάρχει μείωση.

Ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε ακόμη στη στρατηγική που έχει χαραχθεί για τον Τουρισμό, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, το βάρος έχει ριφθεί στη μείωση της γραφειοκρατικής χρονοτριβής για την έκδοση βίζας από τις χώρες εκτός Σένγκεν, κυρίως τη Ρωσία που ενδιαφέρει απολύτως την Ελλάδα ως πελάτης.

Επιπλέον επισήμανε ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται στις συμφωνίες και με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, που πέρυσι μόνον έφεραν στη Ρόδο και την Κω 120.000 επισκέπτες, ενώ ανέφερε ότι έρχεται σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για τον αγροτικό και ιαματικό τουρισμό, ενώ ετοιμάζονται νομοθετήματα για τον ορειβατικό, τον καταδυτικό και τον θρησκευτικό τουρισμό. Ειδικό βάρος, εξάλλου, έχει ριφθεί στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού.

Για καθυστερήσεις στον τομέα του τουρισμού, σε ό,τι αφορά πρόσωπα, όπως οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου και του ΕΟΤ, έκανε λόγο από το ΠΑΣΟΚ η κ. Μάγια Τσόκλη, ενώ από τη ΝΔ η κ. Κεφαλογιάννη μίλησε για «πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης τη χρονιά που πέρασε, όταν η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό ότι κινηθήκαμε στο επίπεδο του 2009 και την ίδια ώρα οι ανταγωνιστές μας κάλυψαν απολύτως τις απώλειές τους».

Για «δεινή θέση των εργαζομένων στον Τουρισμό» έκανε λόγο ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ αναφέροντας ότι η πολιτική απελευθέρωσης των αγορών βρίσκεται σε αντίθεση με τις κλαδικές πολιτικές, ενώ από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο Βαΐτσης Αποστολάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης εξυγίανσης του ΕΟΤ κρίνοντας, ως απαράδεκτο, το κλείσιμο γραφείων του Οργανισμού «από τις διαφημιστικές καμπάνιες των οποίων ακουγόμαστε».

Στο θέμα αυτό και στην επισήμανση της κ. Κεφαλογιάννη για το κλείσιμο του γραφείου του ΕΟΤ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ο κ. Νικητιάδης απάντησε ότι «το συγκεκριμένο δεν το επισκεπτόταν κανείς, αλλά κάνουμε μελέτη για να δούμε πώς θα το ξανανοίξουμε».