Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας, το οποίο θα συζητηθεί μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, αφότου τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Τροπολογία για τη διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 κατέθεσε η ΝΔ, με στόχο το περιεχόμενό της να τεθεί αύριο Πέμπτη σε ονομαστική ψηφοφορία. Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ, ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη ΔΗΣΥ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καρράς, η οποία απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ads

«Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, εκτιμούμε ότι δεν υφίσταται ζήτημα αντισυνταγματικότητας» είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, διότι η έκταση του επιβαρυντικού μέτρου οριοθετείται ασφαλώς.

«Είναι γνωστό ότι από τα μέτρα των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων δεν θα επηρεαστούν τα 2/3 περίπου των συντάξεων, ενώ το 18% που αναφέρεται στο νόμο αποτελεί το ανώτατο όριο, αποτελεί το ταβάνι, δεν αποτελεί αυτό που πρόκειται να συμβεί στους υπόλοιπους συνταξιούχους που μπορεί να δούνε κάποια παρέμβαση στην προσωπική τους διαφορά» είπε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι δεν είναι ακριβές ότι θα υπάρξει γενική μείωση 18% των συντάξεων, αντίθετα, το μεσοσταθμικό είναι πολύ χαμηλότερο.

Σε σχέση με το σωρευτικό αποτέλεσμα, όπως είχε διαπιστώσει το ΣτΕ για το Ν. 4093/2012, η Έφη Αχτσιόγλου είπε, πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν ισχύει θέμα με το σημερινό νομοσχέδιο, διότι νομοθετούνται παράλληλα θετικά μέτρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, η επιδότηση ενοικίου κλπ, μέτρα που θα αμβλύνουν ή θα εκμηδενίσουν την επιβάρυνση που μπορεί να συμβεί.

Ads

«Το μέτρο υιοθετείται ενόψει του υπέρτερου σκοπού δημοσίου συμφέροντος» που είναι η ουσιαστική ρύθμιση του δημόσιου χρέους, είπε η υπουργός Εργασίας και επανέλαβε ότι «ο σκοπός της απομείωσης του χρέους και εξόδου από την επιτροπεία, συνιστά τον λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που θα πρέπει να εκτιμήσει το δικαστήριο, εφόσον χρειαστεί να λάβει απόφαση για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων».

Σε σχέση με το ζήτημα της αναλογικότητας, είπε ότι υπάρχει σεβασμός στην αναλογική κατανομή των βαρών μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων. Σέβεται την αρχή της ισότητας, σε αντίθεση με το Ν. 4093/2012.

Η E. Αχτσιόγλου υπογράμμισε επίσης, ότι το μέτρο δεν είναι άμεσης εφαρμογής και αφορά το 2019. Επομένως, δεν υπάρχει και ζήτημα σχετικά με «αιφνίδιο χαρακτήρα» και υπό την έννοια αυτή δεν είναι νόμος «με το μάτι». Αντιθέτως, νόμοι με το μάτι ήταν οι νόμοι του 2010. Του 2011, του 2012 με οριζόντιες περικοπές που είχαν αναδρομικό χαρακτήρα.

Σε σχέση με την φορολόγηση της εισφοράς, η υπουργός είπε ότι η αντιπολίτευση συγχέει τη φορολογία με τις εισφορές. «Το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, ορίζει τη βάση υπολογισμού των εισφορών, η διάταξη δεν επιβάλλει φόρο, και είναι ανακριβές ότι δεν αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα. Η διάταξη καθορίζει τη βάση υπολογισμού των εισφορών, αυτό και μόνο. Δεν είναι φορολογική διάταξη» είπε η Ε. Αχτσιόγλου.

Για το ζήτημα του χρόνου υλοποίησης των θετικών μέτρων, η υπουργός Εργασίας είπε ότι είναι βέβαιη η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. «Θεωρούμε απίθανο να χρειαστεί να μειωθούν τα φορολογικά αντίμετρα επειδή θα επιτευχθούν οι στόχοι» είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης τόνισε ότι η συμφωνία που καλείται να ψηφίσει η Βουλή βάζει τέλος στην επτάχρονη μνημονιακή επιτροπεία και θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο στις αγορές χρήματος, κατηγορώντας παράλληλα ΝΔ και ΔΗΣΥ ότι βούλιαξαν τη χώρα.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει ένας άλλος οδικός εθνικός χάρτης που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, επισημαίνοντας την τροπολογία του κόμματος για την άμεση εφαρμογή των αντίμετρων που προτείνει η ΝΔ.

«Αν το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη διάσπαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, το τέταρτο μνημόνιο τον οδηγεί στην απόλυτη κατάρριψη όλων των μύθων του της τελευταίας 30ετίας» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως υποστήριξε η Ντ. Μπακογιάννη, με το σημερινό νομοσχέδιο καταρρίφθηκαν οι τρεις μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ για αριστερή κοινωνική ευαισθησία, σκληρή διαπραγμάτευση και ότι αυτή η λύση που ψηφίζει είναι μονόδρομος.

Όσον αφορά τα αντίμετρα που κατέθεσε η ΝΔ με τροπολογία την οποία υπογράφουν 13 βουλευτές με επικεφαλής τον Χρήστο Σταϊκούρα, την οποία καλεί την Κυβέρνηση να αποδεχτεί, η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει ποσό 865 εκατ. ευρώ -ή 0,5% του ΑΕΠ- να δοθεί στην ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών, στην κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί και στην επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% από 24%, και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%.

Από τη ΔΗΣΥ, ο Γ. Κουτσούκος έκανε λόγο για «μεταλλαγμένη αριστερά» και για βάρβαρες πολιτικές που προωθεί η συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα μέτρα θα πνίξουν την οικονομία και θα είναι ένα μόνιμο βαρίδι για την ανάπτυξη.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην προκλητική στάση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που λένε ότι ο λαός αποδέχεται τα μέτρα, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς έκανε λόγο για αναξιοπιστία και κωλυσιεργία της κυβέρνησης που γέννησε τα νέα βαριά μέτρα, χαρακτηρίζοντας τα αντίμετρα «παρηγορητικό αφήγημα» για την ψήφο των βουλευτών της συγκυβέρνησης.

«Αυτή η κυβέρνηση παλεύει να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τόνισε ότι είναι δεδομένη η ποσοτική χαλάρωση και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι επιμένουν να αγνοούν τις ευθύνες τους και τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γ. Κατσιαντώνης έκανε λόγο για δήθεν αντίμετρα, καθώς τελούν υπό την αίρεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Στο μεταξύ, τον προσωρινό αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τη συνεδρίαση αποφάσισε η Ολομέλεια, λόγω του πρωτοφανούς επεισοδίου κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Ν. Δένδια. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν το δικαίωμα να είναι παρόντες αύριο στην ψηφοφορία.

Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής επί του ν/σ

Προβληματισμό ως προς τις επεμβάσεις στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και στα ειδικά μισθολόγια για το αν διασφαλίζεται ή διατηρείται η δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του γενικού συμφέροντος της κοινότητας και της ανάγκης προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου, εκφράζει στην πολυσέλιδη έκθεσή της επί του νομοσχεδίου με τη συμφωνία για το κλείσιμο της Αξιολόγησης, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Ζωντανή μετάδοση της συζήτησης στη Βουλή