Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε ένας χάρτης που παρουσιάστηκε στην αγγλόφωνη έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των τουρκικών εκλογών.

Ads

Στον εν λόγω χάρτη όμως εμφανιζόταν ελληνικά νησιά (όπως η Ρόδος, η Σύμη, Κως, η Λέρος, η Χίος και η Ικαρία) να ανήκουν στην τουρκική επικράτεια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και μετά τις σχετικές οδηγιες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, Δημήτριος Ζεβελάκης, έστειλε επιστολή στη Le Monde, στην οποία επεσήμανε τη λανθασμένη πρακτική αναδημοσίευσης χάρτη, ο οποίος απεικονίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και ελληνικά νησιά.

Επιπλέον, ζήτησε την άμεση διαγραφή του χάρτη και την αποφυγή αναπαραγωγής του από την αγγλόφωνη και γαλλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, προς αποκατάσταση της ορθότητας και ακρίβειας των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται, καθώς και προς αποφυγή πρόκλησης σύγχυσης στο αναγνωστικό κοινό.

Ads

Η εφημερίδα Le Monde έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

Δείτε τον αρχικό χάρτη που προέβαλε η Le Monde, με πηγή από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu