Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η χθεσινή διακήρυξη του EUMED, της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η διακήρυξη χαρακτηρίζεται μεροληπτική, χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα. «Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που την υπέγραψαν να εγκαταλείψουν την μόνοπλευρη στάση τους. Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης» σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Στην πολιτική διακήρυξη που υπέγραψαν χθες οι εννέα ηγέτες τονίζεται ότι η «ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα της Ε.Ε.

Για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ads

Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Επαναβεβαιώνουν ακόμη τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για αποφασιστική δράση με όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της, προκειμένου να προστατεύσει συμφέροντά της και αυτά των κρατών-μελών της, καθώς και ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία υπόκειται στις αιρεσιμότητες της συμπεριφοράς της, όπως αυτές έχουν περιγραφεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι εννέα λένε όχι στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και στις οργανωμένες προσπάθειες παράνομης εισροής μεταναστών.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά προς την Κύπρο, την Ελλάδα και συνολικά την περιοχή, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα καταγράφονται σε όλα τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων αλλά τώρα «στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα».

«Θεμελιώδης προτεραιότητα η ασφάλεια και η σταθερότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας», σημείωσε.

«Αυτό αφορά και στην Τουρκία που οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατικότητα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος. Αυτός είναι ακόμη ένας παράγοντας που υπογραμμίζει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και προβάλλει ως αδήριτος στόχος. Για την επίτευξή του η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Η διακήρυξή μας είναι επίσης ξεκάθαρη και σε ό,τι αφορά υβριδικές απειλές και εν προκειμένω την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού που αποκτά ξεχωριστή διάσταση λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, στη μετά covid εποχή απαιτείται σταθερός βηματισμός τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και σε αυτό της δημόσιας υγείας. Θα επιμείνουμε στη στρατηγική της πειθούς, ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Το άμεσο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος παράλληλα με την αύξηση των εμβολιασμών. Το επόμενο που θα μας απασχολήσει είναι το νέο Σύμφωνο σταθερότητας. Ο ευρωπαϊκός νότος απέδειξε πως δεν χρειάζεται λιτότητα αλλά προοπτική».