Η γνωστή λαϊκίστικη γερμανική εφημερίδα Bild σε δημοσίευμά της σχετικά με τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε από την κυβέρνηση όλους τους μεταρρυθμιστές και «στρώνει χαλί» στις ΗΠΑ.

Ads

Η θέση αυτή της γερμανικής εφημερίδας, βασίζεται στην τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στη θέση του υπουργού Οικονομίας. Όπως αναφέρει πρόκειται για έναν πρωτοστάτη της ελάφρυνσης του χρέους και διευθυντή του αμερικανικού Ινστιτούτου Levy Economics, ο οποίος άριστα δικτυωμένος με αμερικανικούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους.

«Θεωρείται», αναφέρει η Bild, ως «αντίπαλος της βορειοευρωπαϊκής και ιδίως της γερμανικής πολιτικής της λιτότητας». Και συνεχίζει: «Ήταν ο Παπαδημητρίου ο οποίος έπεισε τον Τσίπρα να ζητήσει ένα σχέδιο Μάρσαλ, ανάλογο με το αντίστοιχο των ΗΠΑ προς την μεταπολεμική Γερμανία. Αυτό, όμως, το οποίο μοιάζει με πρώτη ματιά ως πρόοδος για τις μεταρρυθμίσεις και στρώσιμο του χαλιού για τον Ομπάμα είναι μετά από δεύτερη ματιά,  ένα τεράστιο χτύπημα κατά των πραγματικών μεταρρυθμιστών στην κυβέρνηση Τσίπρα και αναβάθμιση του εταίρου “Ανεξάρτητοι Ελληνες”».

Η λαϊκίστικη εφημερίδα συνδέει μάλιστα τον ανασχηματισμό με την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, στις 14 Νοεμβρίου. «Ο Ομπάμα στήριζε πάντα τον Τσίπρα κατά των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας και έστειλε συμβούλους στην Αθήνα. Τώρα η Αθήνα αναμένει ότι θα ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. O λόγος της αισιοδοξία της είναι ότι, παράλληλα με τα διακριτικά μηνύματα της Ουάσινγκτον, ο Ομπάμα πρόσθεσε βραχυπρόθεσμα ακόμα έναν ευρωπαϊκό σταθμό, το Βερολίνο», γράφει η Bild. Συνεχίζοντας αναφέρει πως «ο Αλέξης Τσίπρας απομάκρυνε τους μεταρρυθμιστές Γιώργο Σταθάκη, Γιώργο Κατρούγκαλο και Τρύφωνα Αλεξιάδη».

Ads

Πάντως ο υπόλοιπος γερμανικός τύπος φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη. Η Die Zeit αναγνωρίζει στην παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ένα μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στους δανειστές πως «στηρίζει την πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως απομακρύνθηκαν όσοι μέχρι σήμερα «μπλόκαραν» τις μεταρρυθμίσεις.

Το ίδιο γράφει και η εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche υποστηρίζοντας πως «οι απρόθυμοι για μεταρρυθμίσεις υπουργοί έπρεπε να αποχωρήσουν». «Με τον κυβερνητικό του ανασχηματισμό ο έλληνας πρωθυπουργός πετυχαίνει με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Το μήνυμα προς το εξωτερικό: ‘Παραμένουμε σε τροχιά μεταρρυθμίσεων’. Το αντίστοιχο στο εσωτερικό (σ.σ. προς τους πολίτες): ‘Παραμείνετε πιστοί σ’ εμάς!’».

Η ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de εκτιμά ότι «ο Τσίπρας βάζει τάξη». Όπως σχολιάζει, «τα ποσοστά δημοτικότητας μειώνονται, η πολιτική λιτότητας πρέπει όμως να συνεχιστεί – υπό αυτήν την πίεση ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προέβη σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου».

«Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης τσίπρας αντικατέστησε αρκετούς υπουργούς. Με τον ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου θέλει προφανώς να διευρύνει τα περιθώρια πολιτικών χειρισμών», γράφει το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε στις αρνητικές δημοσκοπήσεις και αναδιάρθρωσε την κυβέρνησή του», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.