Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότιαν εξωθηθεί σε μονομερείς ενέργειες, όπως η στάση πληρωμών, δεν θα διστάσει. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε «θλιβερή» την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική της μονομερούς καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επιθυμεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης εκτίμησε ότι ο λαός «θα χτυπάει το κεφάλι του» με τις «μονομερείς ενέργειες» του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο, όπως δήλωσε, έχει μετακομίσει το παλιό ΠΑΣΟΚ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης από την πλευρά του υπεραμύνθηκε της πρότασης Τσίπρα, τονίζοντας ότι στην Ε.Ε δεν τους συμφέρει να σπάσει ο κρίκος της Ελλάδας.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η πρόταση του κόμματός του για την οικονομία θα γίνει δεκτή και από το Βερολίνο και από τους δανειστές. Παράλληλα υποστήριξε πως για να γίνει βιώσιμο το χρέος χρειάζεται «κούρεμα» 40-50% «που θα φέρει το χρέος στην τάξη του 85-90% του ΑΕΠ, δηλαδή εκεί που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος».

Αυτό που πυροδότησε, ωστόσο, την έντονη κυβερνητική αντίδραση αφορούσε την αναφορά του πως, παρόλο που δεν το επιθυμεί, αν εξωθηθεί σε μονομερή ενέργεια όπως η στάση πληρωμών, δεν θα διστάσει, εξηγώντας παράλληλα πως δεν θεωρεί ότι θα επιχειρηθεί να βγει εκτός η Ελλάδα από το ευρώ από πλευράς των δανειστών.

«Αν μας πιέσουν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντα» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα.

Ads

«Αν σπάσει ο κρίκος της Ελλάδας θα υπάρξει κρίση και δεν τους συμφέρει»,  δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τους δανειστές. «Επιβάλλεται έξοδος από το μνημόνιο και κούρεμα του χρέους. Μπορεί να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά – Στουρναρα;» διερωτήθηκε.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης σχολίασε την ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ σημειώνοτνας πως «προσπάθησε να ανασυγκροτήσει το θρυμματισμένο και τελευτήσαν ‘success story χρησιμοποιώντας μπόλικα προπαγανδιστικά ψευδή ότι φεύγουμε από το μνημόνιο την ώρα που ο Σόιμπλε, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ λένε για νέο μνημόνιο, νέα λιτότητα. Δεν πατάνε στην πραγματικότητα αυτά που λέει». Ακόμη, πρόσθεσε πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ήταν υβριστικός, και ότι ήταν ιστορικό έγκλημα η ταύτιση της Αριστεράς με την ΧΑ.

«Το μονομερές κούρεμα Τσιπρα οδηγεί την Ελλάδα σε εθνική και κοινωνική περιπέτεια» προειδοποίησε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Κεφαλογιάννης: Θα χτυπάει το κεφάλι του 

«Θα χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο ο Τσίπρας με μονομερείς ενέργειες, και όχι μόνο αυτός, όλος ο λαός. Θα σε πετάξουν έξω από το ευρώ, δεν θα έχεις φάρμακα, καύσιμα. Έχει μετακομίσει το παλιό ΠΑΣΟΚ και η νοοτροπία του στο ΣΥΡΙΖΑ» ,ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, ενώ υποστήριξε ότι «τα μνημόνια τελειώνουν».

Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι με τη στάση του, ο ΣΥΡΙΖΑ σκοτώνει τις μεταρρυθμίσεις.

Βενιζέλος: Θλιβερή η αντιπολίτευση

«Είμαι πραγματικά θλιβερό η αξιωματική αντιπολίτευση να γυρίζει πίσω επιθετικά στην πολιτική της μονομερούς καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων και της εξυπηρέτησης του χρέους. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν διαπραγματευτήκαμε σκληρά αν δεν είχε μεσολαβήσει η εμπειρία της Κύπρου που αποδέχθηκε σχέδιο χειρότερο από το αρχικό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

«Δεν υπήρξε ποτέ άλλη δυνατότητα που να ήταν πιο εύκολη και λιγότερο επώδυνη, όποιος το λέει αυτό, δεν καταλαβαίνει ή λέει απλώς ψέματα παίζοντας με την αγωνιά του ελληνικού λαού», τόνισε, προσθέτοντας πως «όσοι φαντάζονται ότι μπορούν να κηρύσσουν τη αναστολή πληρωμών, πρέπει να ξέρουν ότι έχει γίνει προ πολλού».

Κεδίκογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη χρεωκοπία

Ότι είναι «κολλημένος στο χθες» και «συνεχίζει να επιδιώκει τη χρεοκοπία της Ελλάδας» κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα θα μπορούσε να είχε δοθεί το 2012. Δεν έχει καταλάβει ότι και κούρεμα χρέους έχει γίνει και μείωση επιτοκίων και αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου, το Σάββατο.

«Όλα αυτά έχουν ήδη γίνει και μάλιστα στον μεγαλύτερο βαθμό στα παγκόσμια χρονικά, χωρίς να υπάρξει εθνική χρεοκοπία. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας επιμένει να απειλεί με μονομερή στάση πληρωμών. Κολλημένος στο χθες, συνεχίζει να επιδιώκει τη χρεοκοπία της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Καιρός να καταλάβει ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας το αποτρέψαμε οριστικά, όσο κι αν αυτό τον στενοχωρεί», κατέληξε.