Αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων εκ μέρους των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε στις 03.30 τα ξημερώματα σε βαρύ κλίμα, έγινε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος και τρεις υπουργοί: οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας και Μιχ. Χρυσοχοΐδης, καθώς και ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε από την αρχή της συνεδρίασης και αποχώρησε από τα γραφεία της Ιπποκράτους τελευταίος, γύρω τις 03.30, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ads

Η συνεδρίαση με αντικείμενο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ξεκίνησε αρκετά αργότερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κλήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που συγκάλεσε χθες το απόγευμα ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε πως «για εμάς η εθνική συνεννόηση δεν είναι μόνο λόγια, την εννοούμε. Και περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό». Πρόσθεσε ακόμη πως «προϋπόθεση για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών, είναι να μπορεί η χώρα να υπάρχει, να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της» και γι’ αυτό «πρέπει να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα στην τελική επεξεργασία και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης σημείωσε στην εισήγησή του πως «Καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις. Αποφάσεις δύσκολες, που θα καθορίσουν την πορεία της πατρίδας μας για τα επόμενα χρόνια. Αποφάσεις, που επιδιώξαμε και θα επιδιώξουμε να τις πάρουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση. Καλούμαστε, όλοι μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης αλλά και κυβερνητικού σχήματος, επισήμανε ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί κάποια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ένα νέο κυβερνητικό σχήμα από το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος πρότεινε και τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος προκειμένου να συζητηθούν και εκεί όσα συζητούνται το τελευταίο τετραήμερο στην κυβέρνηση. Την πρόταση αυτή, που απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη του κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υποστήριξε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ads

Ορισμένα μέλη του Συμβουλίου έθεσαν ακόμα και θέμα πρόωρων εκλογών, όπως η Τόνια Αντωνίου, η οποία εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές, διαφορετικά να προκηρυχθούν εκλογές έτσι ώστε να υπάρξει πολιτική νομιμοποίηση. Επιπλέον, κατατέθηκαν και προτάσεις για προσθήκες στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που παρουσιάζεται σήμερα στη Βουλή, όπως, για παράδειγμα, από τον βουλευτή Παντελή Οικονόμου.

Παρ’ όλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Αναφερόμενος σε όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «δεν υπήρχε καμία αμφιβολία και αμφισβήτηση για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου» και συμπλήρωσε ότι «οι βουλευτές έχουν πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας, που συνεχίζονται, είναι δύσκολες, ενώ σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Ιουνίου, έχοντας και τη συμπαράσταση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ σε Βρυξέλλες και Παρίσι, τονίζοντας ότι σε αυτές τις συναντήσεις αποδομήθηκαν πλήρως οι προτάσεις Σαμαρά, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν μη ρεαλιστικές από την τρόικα. Εντός των ημερών, πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να καλέσει το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ σε συζήτηση για τα φορολογικά.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Ιουνίου, έχοντας και τη συμπαράσταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μεγάλες δυσκολίες ανακύπτουν για όλα αυτά από τη διαφορά απόψεων που υπάρχει με την ΕΚΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το νέο δάνειο μπορεί να φθάσει και στο ύψος των 100 δισ. ευρώ.