Έντονες είναι οι διεργασίες σε ένα τμήμα της -κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής- Αριστεράς, την ώρα που το φάσμα των εκλογών είναι πια ορατό.

Ads

Ήδη οι παρασκηνιακές συζητήσεις του ΜέΡΑ25 με την Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά είναι εντατικές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένονται εξελίξεις.

Από τη μεριά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω άρθρου του στο Press Project έσπευσε εδώ και περίπου ένα μήνα να “κλείσει την πόρτα” στην πρόσκληση ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση, απευθύνοντας “πρόσκληση σε όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις σε ειλικρινή διάλογο σύγκλιση σε ένα τέτοιο, κοινό Πρόγραμμα Ρήξης”.

Απέναντι πάντως σε αυτό το κάλεσμα δεν φαίνεται να είναι όλες οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς θετικά διακείμενες. Μάλιστα, όπως προέκυψε και από πρόσφατη συνάντηση που είχαν οργανώσεις και μορφώματα του χώρου (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αναμέτρηση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, ΑΡΑΝ, κλπ) φαίνεται να σχηματοποιούνται δυο βασικά πολιτικά ρεύματα:

Ads

Το ένα, που υποστηρίχθηκε από δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ -και κυρίως του ΝΑΡ- προβλέπει την δημιουργία ενός αντικαπαλιστικού μετώπου, αποκλείοντας μια συνεργασία με δυνάμεις όπως το ΜέΡΑ25.

Το δεύτερο -που υποστηρίχθηκε από δυνάμεις της ΛΑΕ- εμπεριέχει τη δημιουργία ενός ευρύτερου ριζοσπαστικού μετώπου από δυνάμεις της Αριστεράς στη λογική του “τρίτου πόλου”.

Γιατί απορρίπτει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το μέτωπο με ΜέΡΑ25-ΛΑΕ

Μάλιστα, η αντίθεση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην προοπτική ευρύτερης συνεργασίας δυνάμεων της Αριστεράς αναμένεται να επισφραγιστεί και τυπικά στην Συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Μιλώντας στο tvxs.gr, το μέλος του ΝΑΡ και της ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αντώνης Δραγανίγος σημειώνει πως “εμείς έχουμε καταθέσει μια πρόταση για αντικαπιταλιστικό μέτωπο, η οποία υπερψηφίστηκε σε περίπου 75 τοπικές επιτροπές της,  οι οποίες συνεδρίασαν ενόψει της συνδιάσκεψης. Η πρόταση αφορά την συμμαχία αριστερών, αντικαπισταλιστικών δυνάμεων και αγωνιστών, οι οποίοι υποστηρίζουν τον αγώνα για τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα, βάζοντας απέναντί τους την πολιτική της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερα του καπιταλισμού, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική συνεργασίας με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη επισημαίνει: “Είμαστε αρνητικοί, γιατί πιστεύουμε πως το ΜέΡΑ25 κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Πρόκειται για ένα κόμμα εντός του υφιστάμενου πολιτικού πλαισίου, που διεκδικεί απλά και μόνο κάποιες βελτιώσεις. Επιπλέον, είναι ανοιχτό και σε κυβερνητικά σενάρια με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με βάση και την πρόταση των 7+1 σημείων που έχει καταθέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι μια συνεργασία μαζί του επί της ουσίας αναπαράγει την εμπειρία του 2010-2012 -δηλαδή ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ-  και δεν έχει σχέση με μια ριζοσπαστική, αριστερή προοπτική”.

Αναφορικά με την Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά ο κύριος Δραγανίγος σημειώνει πως “σε μια συνεργασία μαζί τους, θα ήμασταν ανοιχτοί αν είχε ένα άλλο πλαίσιο. Το ζήτημα με την ΛΑΕ δεν είναι αν συνεργάζεται με το ΜέΡΑ25, αλλά το γεγονός πως διαμόρφωσε μια πολιτικά απεύθυνση τέτοια που να την επιτρέπει, μια τέτοια συμμαχία”.

Αυτοί που δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές

Την ίδια στιγμή, ενώπιον αυτής της κατάστασης κάποιες οργανώσεις φαίνεται πως επιλέγουν το δικό τους δρόμο.

Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρει στο tvxs.gr η Τόνια Κατερίνη από την Αναμέτρηση -μιας οργάνωσης που συγκροτήθηκε από άτομα με έντονη κινηματική δράση.
 
“Εμείς έχουμε καταθέσει εδώ κι αρκετούς μήνες -πριν το καλοκαίρι- την πρόταση ένα κοινό μέτωπο των ριζοσπαστικών δυνάμεων της Αριστεράς, προκειμένου να δοθεί ένα μήνυμα πως η μαχητική Αριστερά επανέρχεται στο προσκήνιο, υπερβαίνοντας διαφορές κατά την εκτίμησή μας δεν είναι τόσο σοβαρές. Δεν είναι τυχαίο πως στις περισσότερες κινηματικές δράσεις είμαστε μαζί” σημειώνει η κυρία Κατερίνη.

Προσθέτει πάντως “στην πορεία διαπιστώσαμε πως υπάρχουν δυσκολίες. Όσον αφορά δηλαδή τη στάση του ΝΑΡ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εμμένει περισσότερο σε ένα εσωστρεφές αυτοσυγκροτητικό σενάριο, ότι θέλει να φτιάξει ένα επαναστατικό κόμμα. Κατά συνέπεια, δεν είναι ανοιχτό σε ένα τέτοιο μέτωπο. Δυστυχώς μάλιστα χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την πρόθεση της ΛΑΕ να συνεργαστεί με το ΜέΡΑ25, κρυπτόμενο επί της ουσίας αναφορικά με τους πραγματικούς λόγους της άρνησής του”.

Από την άλλη, συμπληρώνει ότι “η ΛΑΕ έχει επίσης μια -κατά τη γνώμη μου- απογοητευτική στάση, καθώς εκτιμά πως είναι μια πολύ δύσκολη για την Αριστερά περίοδο, προτάσσοντας την απόκτηση πολιτικής ορατότητας και δύναμης μέσω μιας κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης”.

“Ανάμεσα λοιπόν σε αυτό το δίπολο, εμείς απαντάμε πως δεν μπορούμε να παίξουμε σε κανένα από τα σενάρια, καθώς είναι μακριά από αυτό που οραματιζόμαστε ως σχέδιο. Κατά συνέπεια, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν θα συμμετάσχουμε στις εκλογές. Κατά τη διάρκεια των εκλογών εμείς θα κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις, για να τονίσουμε τα επίδικα της περιόδου, προκειμένου να πάρουν θέση και τα μορφώματα που θα κατέβουν. Έχουμε μια πιο στενή συνεργασία με το Κομμουνιστικό Σχέδιο και την ΑΡΑΝ, με τις οποίες θα εκδώσουμε το επόμενο διάστημα ένα κοινό κείμενο για τις εξελίξεις με το κοινό μέτωπο” καταλήγει η κυρία Κατερίνη.

Εν αναμονή των εξελίξεων για την συνεργασία ΜέΡΑ25-ΛΑΕ

Από τη δική τους πλευρά πάντως, πηγές της ΛΑΕ τοποθετούν τις όποιες εξελίξεις στις διεργασίες για την δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου των δυνάμεων μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αναμένοντας -“για λόγους αρχής” όπως αναφέρουν- και τυπικά τις τελικές αποφάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αφήνουν πάντως ανοιχτή την πόρτα της συνεργασίας με το ΜέΡΑ25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη “κατά το πρότυπο της Γαλλίας του Μελανσόν και των ριζοσπαστικών μετώπων της Λατινικής Αμερικής, και όχι του αντιπαραδείγματος της Ιταλίας, όπου η Αριστερά κατέβηκε κατακερματισμένη, συμβάλλοντας στην άνοδο της ακροδεξιάς”, όπως υπογραμμίζουν.

Την προσέγγιση επιβεβαιώνουν και πηγές του ΜέΡΑ25, διευκρινίζοντας μάλιστα πως η πόρτα προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον “κλειστή”.

Τονίζουν δε πως η πρόσφατη προσχώρηση των δύο μέχρι πρότινος βουλευτριών του ΜέΡΑ25 (της Αγγελικής Αδαμοπούλου και της Φωτεινής Μπακαδήμα) αποδεικνύει πως η Κουμουνδούρου στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε την συνεργασία, αλλά επεδίωκε την εξαφάνιση του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη.