Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρου, προς τους αρμόδιους υπουργούς για να δώσουν τα στοιχεία αλλοδαπών νηπίων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας. Κριτική δέχεται και ο κυβερνητικός χειρισμός, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών δείχνει να έχει συναινέσει στην απαίτηση του βουλευτή. Η Μαρία Ρεπούση, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας στο tvxs.gr τονίζει ότι «οι παιδικοί σταθμοί είναι για όλα τα παιδιά», ενώ ο Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως πρόκειται για «προφανή πράξη αποπροσανατολισμού και κοινωνικής διάλυσης». Εν τω μεταξύ, οι «Πολίτες εν δράσει», δημοτική παράταξη της Ιεράπετρας, κατέστησαν σαφές ότι δεν θα παραχωρήσουν κανένα στοιχείο. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

 
Σε επίκαιρη ερώτησή του ο Ηλίας Παναγιώταρος προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση, και τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ζήτησε να πληροφορηθεί για τον αριθμό των αλλοδαπών βρεφών και νηπίων που εξυπηρετούνται από τους δημοτικούς και κοινοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω βουλευτής της ΧΑ είχε παλαιότερα σε δηλώσεις του υποστηρίξει ότι αν το κόμμα του μπει στη Βουλή θα πραγματοποιεί εφόδους σε νοσοκομεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα πετά στο δρόμο τα παιδιά «λαθρομεταναστών» για να μπουν στη θέση τους παιδιά Ελλήνων.
 
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της δημοτικής παράταξης της Ιεράπετρας «Πολίτες εν δράσει», τα νηπιαγωγεία έχουν λάβει εντολή να στείλουν στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που επελέγησαν να καλύψουν τις θέσεις των σταθμών και στην περίπτωση των αλλοδαπών να σημειώνουν και την χώρα προέλευσης.

Πολιτικές αντιδράσεις
 
Οι αντιδράσεις, όμως, που έχει εγείρει τόσο το αίτημα του Παναγιώταρου, όσο και η συναίνεση του υπουργείου, που ζήτησε τα στοιχεία που ήθελε ο βουλευτής, είναι έντονες.
 
Η Μαρία Ρεπούση, βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, σχολίασε στο tvxs.gr ότι «οι παιδικοί σταθμοί είναι για όλα τα παιδιά, και για τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Το ότι δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκδιωχθούν τα παιδιά των μεταναστών από αυτά. Οι νόμιμοι μετανάστες πληρώνουν τους ίδιους φόρους και πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες».

«Η Χρυσή Αυγή έρχεται και επανέρχεται στο ζήτημα. Το κάνει για να στρέψει τους Έλληνες πολίτες που αγωνιούν για την εισαγωγή των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς κατά των μεταναστών. Οι Έλληνες πολιτικοί οφείλουν να απαντούν στη Χρυσή Αυγή με βάση το σύνταγμα και τους νόμους και όχι αμυντικά και ενοχικά αποδεχόμενοι τη δική τους ρητορική», συμπλήρωσε η ίδια κατακρίνοντας την στάση της Χρυσής Αυγής στο θέμα και αφήνοντας αιχμές για τον κυβερνητικό χειρισμό της κατάστασης.
 
Ο Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο tvxs.gr, κάλεσε «όλους τους Δήμους να απαγορεύσουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς να στείλουν οποιοδήποτε στοιχείο συμβάλλοντας έτσι στην ρατσιστική αυτή απαίτηση».
 
Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, πρόκειται για μια «προφανή πράξη αποπροσανατολισμού του κοινού από τα πραγματικά προβλήματα, που θα οδηγήσει σε κοινωνική διάλυση».
 
Η δημοτική παράταξη με επιστολή της στον υπουργό Εσωτερικών τόνισε ότι με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αρμόδιου για θέματα Βρεφονηπιακών Σταθμών Νομικού Προσώπου (ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Ιεράπετρας) δε θα ανταποκριθεί στο αίτημά του.
 
Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι «ο Στυλιανίδης μετατρέπει την αποκεντρωμένη διοίκηση σε συμπληρωματικό βράχωνα των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής».
 
Ο ίδιος ο υπουργός, με την σειρά του, σχολίασε ότι η ιθαγένεια δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων. Σήμερα, στην σχετική συνεδρίαση της Βουλής τόνισε ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αξιακό μας κώδικα για λόγους σκοπιμότητας ή ψηφοθηρίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να δείξουμε το θετικό πρόσωπο της Ελλάδας ακόμη και σε αυτά τα παιδιά που τυγχάνει να είναι παιδιά παράνομων μεταναστών».

Ads