Στη Σάμο βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, προκειμένου να συναντηθεί με κατοίκους του νησιού που συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από τη νέα δομή μεταναστών στη θέση Ζερβού. Κατά τη μετάβαση του στην υπό κατασκευή νέα κλειστή δομή στη θέση Ζερβού, ομάδα κατοίκων αποδοκίμασε τον υπουργό, ο οποίος τελικά δεν επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας, αν και είχε προγραμματιστεί καθώς, όπως είπε, «δεν χρειάζεται να πάμε στο ΚΥΤ, ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή και εργαζόμαστε για να έχουμε αποτελέσματα».

Ads

Όπως δήλωσε στους κατοίκους της Σάμου, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός των ροών από τα έναντι τουρκικά παράλια. Γι αυτό το λόγο, όπως είπε, απαιτείται πιο εντατική φύλαξη των συνόρων με παράλληλη ενίσχυση σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό αλλά και δημιουργία κλειστών κέντρων ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι όποιος δεν δικαιούται  ασύλου θα επιστρέφει άμεσα πίσω.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι εξέφρασαν την κατηγορηματική άρνησή τους στη γιγάντωση του υπό κατασκευή hotspot, καλώντας τον υπουργό να επισκεφθεί την πόλη της Σάμου αλλά και το Νοσοκομείο που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των πολιτών και ιδιαίτερα τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για την ερχόμενη Τετάρτη με γενική απεργία στο Αιγαίο, ο Ν. Μηταράκης είπε: «Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών να αντιδρούν. Πράγματι είναι δύσκολη η κατάσταση, είμαι νησιώτης βουλευτής ο ίδιος. Γνωρίζω και στη Χίο την αγωνία του κόσμου για το γεγονός ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυτή τη στιγμή δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών. Χρειάζεται φυσικά να γίνει αποσυμφόρηση και θα γίνει οργανωμένα, αλλά το κρίσιμο είναι να περιοριστούν οι ροές. Γιατί αν δεν περιορίσουμε τις ροές και δεν κάνουμε συστηματικά επιστροφές και στην Τουρκία και προς τις χώρες προέλευσης η αποσυμφόρηση θα λύσει το πρόβλημα μόνο προσωρινά».

Ο Ν. Μηταράκης επισκέφτηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ όπου συναντήθηκαν με στελέχη της Διοίκησης του Κέντρου και τη Υπηρεσίας Ασύλου. Ακολούθησε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου με τη συμμετοχή του βουλευτή Σάμου Χριστόδουλου Στεφανάδη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη, τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου Αλεξάνδρο Λυμπέρη και στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας.

Ads

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς σχολίασε αρνητικά τη μη πρόσκληση του στη σημερινή σύσκεψη. «Οι βουλευτές του νομού είμαστε τρεις και οι δύο της αντιπολίτευσης δεν έχουμε λάβει πρόσκληση. Άρα η συνάντηση του υπουργού έγινε με τον εξής… έναν, κυβερνητικό βουλευτή. Προφανής η αλλεργία της κυβέρνησης στη διαφορετική άποψη…».