Την έντονη αντίδραση εκ μέρους εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ αλλά και συνδικαλιστικών φορέων προκαλεί η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για άνοιγμα των εν λόγω καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε  ανακαλέσει προ λίγων εβδομάδων την αρχική της απόφαση για άνοιγμα των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές λόγω της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας, εκτιμώντας ότι η κίνηση των καταναλωτών ήταν περιορισμένη

Ads

Για απόφαση η οποία «απαντά αποκλειστικά στις ιδεοληπτικές εμμονές του κ. Γεωργιάδη» κάνει λόγο σε δήλωσή του στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θέμης Γρηγοριάδης, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο «εκθέτει απροκάλυπτα σε περαιτέρω κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων».

«Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους και ο Πρωθυπουργός θα όφειλε να το μαζέψει. Ο κ. Γεωργιάδης επιδιώκει σταθερά ακόμα και μέσα σε αυτή τη δίνη να κρατάει «ζεστή» την υπόθεση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές για να μπορεί να την αξιοποιήσει την επόμενη ημέρα» σημειώνει ο κ. Γρηγοριάδης και προσθέτει:

«Δεν μπορεί να εκτιμά ο οποιοσδήποτε φορέας ότι η κίνηση στα καταστήματα θα παρουσιάσει ιδιαίτερη αύξηση. Δεν προκύπτει από πουθενά γιατί τόσο η  συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών μετράνε ήδη μεγάλες απώλειες στο εισόδημα τους. Οι εργαζόμενοι έχουν λάβει μισό μισθό για το Μάρτιο και είναι «στο περίμενε» για το ειδικό επίδομα, το οποίο μάλιστα αφήνει πολλούς απέξω. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έσοδο μηδέν και περιμένουν επίσης το επίδομα, όσοι δηλαδή το πάρουν και σε αυτή την περίπτωση. Η αύξηση της ζήτησης δλδ σε ποιους αναφέρεται; Στους συνταξιούχους ή στους ανέργους που βρίσκονται σε απελπισία; Είναι αστείο και να το συζητάμε».

Ads

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων σημειώνει: «Το δώρο του Πάσχα δεν θα το πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στους εργοδότες να το καταβάλλουν μέχρι 30/6. Επιπλέον, όσοι το πάρουν δεν θα το πάρουν ολόκληρο, αλλά θα πάρουν τα 2,5/4. Να δούμε, όμως, κι εδώ τι θα γίνει. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα πάνε να καταναλώσουν το δώρο Πάσχα όταν το πάρουν, δλδ την Μεγάλη Τετάρτη. Από τη Μ. Τετάρτη έως και το Μ. Σάββατο  θα κορυφωθεί η κίνηση. Τώρα τι ζητάει ο Υπουργός από τους εργαζόμενους στα super markets; Τους ζητάει να δουλέψουν 15 μέρες συνεχόμενα και οι εντατικοί ρυθμοί να έρθουν στο τέλος αυτού του δεκαπενθημέρου. Και μιλάμε για εργαζόμενους, που αυτή την περίοδο, όλη η ελληνική κοινωνία βλέπει ότι έχουν δουλέψει με εξοντωτικούς ρυθμούς. Τι θα εξυπηρετήσει αυτή η επιπλέον επιβάρυνση; Το μόνο που εξυπηρετεί είναι τις ιδεοληψίες του Υπουργού και όχι τους πολίτες γιατί το εισόδημα των πολιτών, σε περίπτωση που δεν το έχει καταλάβει, ήδη βρίσκεται στον πάτο και το δώρο ήδη έχει εξανεμιστεί».