Έντονες είναι οι αντιδράσεις στο  νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που εισάγεται το Σάββατο το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι το σχέδιο νόμου «προσγειώνει στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα» και πως «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τρόικας». Για «τη μεγαλύτερη κοροϊδία της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ», κάνουν λόγο οι ΑΝ.ΕΛ. Την αντίθεσή στο νομοσχέδιο εκφράζει επίσης το ΚΚΕ ζητώντας την απόσυρσή του. «Ληξιαρχική πράξη θανάτου της αστικής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας» χαρακτηρίζει τον Ενιαίο Φόρο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Από την πλευρά της, η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, τονίζει ότι ο νέος φόρος στα ακίνητα καταδικάζει τα ΑΜΕΑ στη φτώχεια.

Ads

Η Επιτροπή Οικονομικών έχει προγραμματίσει τέσσερις συνεδριάσεις για την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, πρωί και απόγευμα Σαββάτου και Κυριακήw. Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου θα γίνει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με σύντμηση του προβλεπόμενου χρόνου την προσεχή Τρίτη.Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας και πάντως προτού η Ολομέλεια διακόψει τις εργασίες της για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΣΥΡΙΖΑ: Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τρόικας

Για στοχοποίηση των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων, κάνει λόγο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

«Μετά τις επικοινωνιακές φούσκες περί δικαιότερης φορολόγησης και τέλους του χαρατσιού, το ν/σ για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων προσγειώνει στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τρόικας», τονίζει η Κουμουνδούρου.

Με το νομοσχέδιο «το χαράτσι, ένας πάλαι ποτέ ‘προσωρινός’ φόρος, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά μονιμοποιείται και επεκτείνεται», ενώ «η φορολόγηση στα ακίνητα, που επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο χωριστά, χωρίς αφορολόγητο όριο επί της ακίνητης περιουσίας, όχι μόνο δεν γίνεται πιο δίκαιη, αλλά παγιώνει την υπερφορολόγηση στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία».

Παράλληλα, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «θεσμοθετείται για πρώτη φορά η φορολόγηση στα αγροτεμάχια και στα μη ηλεκτροδοτούμενα κτήρια», ενώ «τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα σε καμία περίπτωση δεν προστατεύονται με το εξαιρετικά χαμηλό φορολογικό όριο των 9.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό), την ίδια στιγμή που η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία φοροελαφρύνεται προκλητικά».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει την αναγκαιότητα δημιουργίας περιουσιολογίου, όπου θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων στο εσωτερικό και εξωτερικό, με υψηλά αφορολόγητα όρια για το σύνολο της ώστε να μη θιγεί η μικρή και η μεσαία περιουσία.

Τέλος, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται η «πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου αλλά και των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών»

ΑΝΕΛ: Νέο φοροληστρικό νομοσχέδιο

«Η δήθεν δικαιότερη φορολόγηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελεί τη μεγαλύτερη κοροϊδία της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, αφού με το νέο φοροληστρικό νομοσχέδιο επιβαρύνονται πλέον όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος και σε οικόπεδα και αγροτεμάχια, γίνεται φορολογικό ρεσάλτο στα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και έρχονται νέες απολύσεις στο δημόσιο», αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ. ΕΛ, Νότης Μαριάς.

ΚΚΕ: Δραστική αύξηση της φορολόγησης λαϊκών στρωμάτων

Την απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάργηση των χαρατσιών στη λαϊκή κατοικία ζητά το ΚΚΕ. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ο νέος φόρος ακινήτων αποκαλύπτει ότι οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος περί μη επιβολής νέων μέτρων ήταν «πολιτική απάτη».

«Ο ενιαίος φόρος ακινήτων οδηγεί σε δραστική αύξηση της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων. Μονιμοποιεί ένα δήθεν έκτακτο χαράτσι στη λαϊκή κατοικία,  αυξάνει τη  φορολόγηση κάθε μικροϊδιοκτησίας ανεξάρτητα από τη χρήση της», υπογραμμίζει. Την ίδια ώρα, «ο ενιαίος φόρος ακινήτων περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ο συντελεστής φορολόγησης για το μεγάλο κεφάλαιο μειώνεται, προβλέπονται εξαιρέσεις από τη φορολόγηση, ενώ δίνεται η διακριτική ευχέρεια στον έφορο να αναστέλλει την πληρωμή φόρου για το μεγάλο κεφάλαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΟΜΙΔΑ: Χαριστική βολή στη μεσαία τάξη

«Ληξιαρχική πράξη θανάτου της αστικής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) το νομοσχέδιο «για τον -κατ’ ευφημισμό- ‘ενιαίο’ φόρο ακινήτων» που κατατέθηκε  την Πέμπτη στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο θα μείνει στην ιστορία ως «η χαριστική βολή στη μεσαία τάξη της χώρας, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, την οικοδομή και την κτηματαγορά», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

«Κατά παράβαση του Συντάγματος και της κοινής λογικής, αλλά και σε αντίθεση με τις αρχικές εξαγγελίες, επιβάλλεται διπλός ληστρικός φόρος σε εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους αστικών ακινήτων προκειμένου να απαλλαγεί η εκλογική πελατεία της επαρχίας. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε δε ότι το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα υπολογίζονται με βάση εικονικές αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «αντί να υλοποιήσει τη δέσμευση για επαναφορά του ΕΤΑΚ, μονιμοποιεί το χαράτσι που επιβλήθηκε το 2011 σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης».

Μάλιστα, η Ομοσπονδία διαμηνύει ότι οι ελπίδες των ιδιοκτητών ακινήτων επαφίενται τώρα στα δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά. Ωστόσο, όπως αναφέρει, η στοιχειώδης φορολογική δικαιοσύνη επιβάλλει, εκτός από την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει κάθε προσφυγή στα δικαστήρια χωρίς πιστοποιητικό ΔΟΥ, ακόμη και σε ασφαλιστικά μέτρα ή δίκες Ειρηνοδικείου, την εισαγωγή τριών τροπολογιών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή:

-Δραστική μείωση του φόρου για τα ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατά το πρότυπο των αγροτικών ακινήτων.
-Δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης ακινήτων από τους ιδιοκτήτες προς το Δημόσιο, για εξόφληση τρεχουσών και μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων και
-Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής φόρων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας.

ΕΣΑμεΑ: Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων καταδικάζει τα ΑμεΑ στη φτώχεια

Ελλιπέστατο χαρακτηρίζει στο μεταξύ το νομοσχέδιο η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) τονίζοντας πως καταδικάζει τα ΑμεΑ στη φτώχεια και την εξαθλίωση. «Αντί της άρσης των αδικιών, και παρά το γεγονός ότι η κρίση έχει βαθύνει και η ανεργία αυξάνει (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ Σεπτέμβριος 2013), τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες που φροντίζουν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις τιμωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών κάθε χρόνο και με πιο δυσβάσταχτο χαράτσι», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Το νέο νομοσχέδιο για ακόμη μία φορά δεν λαμβάνει υπόψη του αυτό το επιπλέον κόστος που επιφέρει η αναπηρία στο άτομο και στην οικογένειά του», συμπληρώνεται. Η Συνομοσπονδία αναφέρει επίσης ότι «τα όρια στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα που θέτει είναι επιεικώς απαράδεκτα και αφήνουν εκτός έκπτωσης ή απαλλαγών χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που βαρύνουν, οδηγώντας τους κατευθείαν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».

Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε την Παρασκευή σε μία σειρά διευκρινίσεων που αφορούν τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σειρά ειδικών φορολογικών κινήτρων όπως:

-κπτωση των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας προσαυξημένων κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων,
-απαλλαγή από το φόρο των κερδών φυσικών προσώπων, ατομικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων που εμπίπτουν στην έννοια των πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως ορίζονται στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την «Δ.Ε.Η. Α.Ε». ή άλλο προμηθευτή, μετά από την ένταξή τους στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι δέκα (10) kw»,
-προσαύξηση κατά πενήντα τοις εκατό (50%) του φορολογητέου εισοδήματος του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας για τους φορολογούμενους που κατοικούν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, όπως επίσης μείωση κατά σαράντα τοις εκατό (40%) των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται στα νησιά αυτά.

Όπως διευκρινίζουν παράλληλα από το ΥΠΟΙΚ, από τις τροποποιήσεις στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν τίθεται κανένα θέμα αύξησης του ποσοστού προκαταβολής φόρου εισοδήματος, το οποίο παραμένει στο 55% για τις προσωπικές εταιρείες και για την επιχειρηματική δραστηριότητα των φυσικών προσώπων.

Επίσης, η καταβολή του φόρου εισοδήματος σε τρεις δόσεις δεν διαφοροποιείται σε σχέση με αυτά που είχαν θεσπισθεί από τον Ιανουάριο 2013 και είχαν ενσωματωθεί στο ν. 4110/2013. Με τις κατατεθείσες τροποποιήσεις προβλέπεται ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από την υποβολή της δήλωσης. Σημειώνεται ότι η δυνατότητα καταβολής σε τρεις δόσεις προβλέπεται πλέον ανεξαίρετα για όλους τους φορολογουμένους και δεν συναρτάται, όπως μέχρι τώρα, με το τυχαίο και αυθαίρετο χρονικό σημείο της εκκαθάρισης της δήλωσης (με αποτέλεσμα, σε αυτή τη βάση, άλλοτε να υπάρχει δυνατότητα δύο ή και τριών δόσεων, άλλοτε όμως η υποχρέωση εφάπαξ καταβολής).