Τόσο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, όσο και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους στις τροποποιήσεις που επέβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, ακυρώνοντας τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τη ρύθμιση χρεών στους δήμους.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, μόλις λίγη ώρα πριν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο – «σκούπα» του υπουργείου Υγείας, κατέθεσε νομοθετική «βελτίωση» στο άρθρο για τη ρύθμιση χρεών στους δήμους σε 120 δόσεις, με την οποία, μειώνεται ο αριθμός των δόσεων σε 100 και τίθενται διαφορετικές προϋποθέσεις.

Ως αποτέλεσμα, σε ρύθμιση θα εντάσσονται μόνο τα χρέη που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν κατά το διάστημα της πανδημίας, δηλαδή από 15 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 και όχι όλες οι ληξιπρόθεσμες ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησης αρκεί να είχαν βεβαιωθεί έως τις 28.2.2021, όπως προέβλεπε αρχικά η διάταξη.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), δήλωσε επί της συγκεκριμένης εξέλιξης πως, το αποτέλεσμα είναι η τελική εκδοχή της ρύθμισης να «αφορά μικρή μερίδα δημοτών» και να αφήνει εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων την «πλειοψηφία των οφειλετών, που δεν ανήκουν μάλιστα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που ούτε και οι ΟΤΑ επιθυμούν να διευκολύνουν», δηλώνοντας πως διαφωνεί κάθετα με τις τροποποιήσεις του κ. Σκυλακάκη, καθώς, όπως υποστηρίζει: «Οι δήμοι δεν έχουν ανάγκη από ρυθμίσεις που δεν εξυπηρετούν τους στόχους που τίθενται».

Ads

Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης, πρώην υπουργός Εσωτερικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «οι μεγάλοι χαμένοι είναι και πάλι οι πολίτες, όπως και η Αυτοδιοίκηση», υπογραμμίζοντας ότι «έστω και τώρα, η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει πορεία», αναφέροντας παράλληλα ότι «το εύρος των οφειλών συρρικνώθηκε και οι όροι εξόφλησης χειροτέρεψαν, παρά τις ιδιαίτερες, εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες στην οικονομία, λόγω και της πανδημίας».

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στη Βουλή πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, υπεραμύνθηκε των παρεμβάσεών του λέγοντας ότι η ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους «πρέπει να περιοριστεί στους πληττόμενους από την πανδημία», καθώς «οι γενικευμένες ρυθμίσεις αυτή την περίοδο δεν βοηθούν». Δεσμεύτηκε για μια «γενικότερη ευνοϊκή ρύθμιση» οφειλών, η οποία όμως θα έρθει όταν… «με το καλό περάσει η πανδημία» .