Εντείνονται οι αντιδράσεις με τη συνειδητοποίηση του τι ακριβώς σημαίνουν οι λεπτομέρειες στα κυβερνητικά νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση σε φορολογικό και ασφαλιστικό τομέα.ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 18:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών, τη Βουλή και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μετά τη σημερινή συνεδρίαση των προεδρείων των συνδικάτων αποφασίστηκε η κήρυξη νέας πανελλαδικής 24ωρης απεργίας, για την Πέμπτη 20 Μαϊου. «Με τις παρεμβάσεις μας πετύχαμε μέτρα με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας για τα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ. Στο μεταξύ, σήμερα Τετάρτη, εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση από την τρόικα και αναμένεται να εισρεύσει στα ελληνικά ταμεία το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ads

«Το Ασφαλιστικό για την κυβέρνηση δεν είναι ένα κοινωνικό ζήτημα αλλά ένα δημοσιονομικό πρόβλημα» αναφέρει στη χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. «Οι υπαίτιοι της κακοδαιμονίας δεν μπορεί να εμφανίζονται ως εξυγιαντές του συστήματος. Αυτό αποτελεί απύθμενη υποκρισία την οποία εκπέμπει πρώτα απ’ όλους ο κ. Λοβέρδος». Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο «για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ουσιαστικά γράφτηκε απ’ αυτό».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πραγματοποιήσει ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις οποίες θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Αγ. Σοφίας της Θεσσαλονίκης στις 19:30. Στις 19:00 την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου (Κοτζιά) της Αθήνας, όπου θα μιλήσει και ο Μανώλης Γλέζος.

«Η κυβέρνηση, η οποία δεν ντράπηκε να περικόψει τις συντάξεις των «περήφανων γηρατειών» (13η και 14η σύνταξη και άλλες περικοπές), έρχεται τώρα να δείξει ότι η μεγάλη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων δεν θα είναι προσωρινή, αλλά μόνιμη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «Αντεργατικό αντι-ασφαλιστικό τερατούργημα, που θυσιάζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και νέων στο βωμό των συμφωνηθέντων με Ε.Ε. και ΔΝΤ, αποτελεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο… του ΔΝΤ».

Ads

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, έκανε λόγο απλά για… απογοήτευση. «Οσοι περίμεναν μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση δίκαιη για τους πολλούς, που να εγγυάται τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και τη βιωσιμότητα του συστήματος, θα απογοητευθούν», δήλωσε. «Ουσιαστικά επανεισαγάγεται ένας νέος μηχανισμός -όπως αυτός που είδαμε πριν από μια εβδομάδα- μείωσης των συντάξεων, μέσω του ΛΑΦΚΑ, αλλά και μέσα από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Ειδικά οι νέοι βλέπουν την ελπίδα να χάνεται και το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή και επαρκή σύνταξη να γίνεται άπιαστο όνειρο» δήλωσε ο τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ., βουλευτής Ι. Βρούτσης

Οι πληγές για τις συντάξεις

Εκτός από την κατάργηση του Δώρου και των επιδομάτων στις συντάξεις (που θα επιφέρουν στα κρατικά ταμεία «όφελος 2 δισ. τον χρόνο»), με το φορολογικό νομοσχέδιο του κ. Παπακωνσταντίνου, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε προχθές αναλυτικά και τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και συνεπώς μειώσεις στις συντάξεις, οι οποίες θα φτάσουν μέχρι και το 20% του ποσού της σύνταξης, σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα εφαρμοστεί από το 2018, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του κ. Λοβέρδου, οδηγεί σε μείωση των αποδοχών για ασφάλιση από 25 έως και 35 έτη ενώ περικοπή των μηνιαίων αποδοχών προκαλεί και η επαναφορά του νέου ΛΑΦΚΑ, κάτι που αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 270 εκατ. ετησίως στα κρατικά ταμεία. Η επιβληθείσα διπλή περικοπή οδηγεί σε μείωση των ετήσιων αποδοχών από 170 ευρώ για τις κατώτατες αποδοχές του ΙΚΑ (με 15ετία) έως και τα 5.800 ευρώ για σύνταξη 2.327 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η περικοπή αφορά 1.927 ευρώ το Δώρο Χριστουγέννων και 2.854, συνολικά, μαζί με το Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Δεύτερη επίθεση στο εισόδημα δέχονται οι συνταξιούχοι μέσω των υψηλών (και για το σύνολο του εισοδήματος) συντελεστών του νέου ΛΑΦΚΑ, οι οποίοι, ναι μεν ξεκινούν να επιβάλλονται στα 1.400 ευρώ και πάνω (3% σ’ αυτή την περίπτωση), αλλά επεκτείνεται στο σύνολο των αποδοχών. «Η απαράδεκτη επαναφορά του ΛΑΦΚΑ επιχειρεί την αναδιανομή της φτώχειας των συνταξιούχων, επιδεινώνοντας τις ήδη κουτσουρεμένες συντάξεις», επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

Υπό επανεξέταση φαίνεται ότι τίθενται τόσο οι συντελεστές του νέου ΛΑΦΚΑ (από 3% έως 9%) όσο και το ύψος της σύνταξης επί της οποίας εφαρμόζονται (όπως διευκρινίζεται το ποσοστό δεν εφαρμόζεται για το υπερβάλλον κάθε κλίμακας ποσό αλλά ακόμη και για το πρώτο ευρώ σε όποιον υπερβεί την κλίμακα). Επίσης, εξετάζεται η αναθεώρηση ανά 3ετία του συντελεστή ωρίμανσης (0,06%) των εισφορών ανάλογα με την οικονομική μεγέθυνση και την αύξηση της παραγωγικότητας έτσι ώστε να μην απαξιωθούν ο εισφορές. Κυρίως δε όσων εισέλθουν στην αγορά εργασίας από το 2013 και μετά και θα μετράει το σύνολο του εργασιακού βίου για τον υπολογισμό της σύνταξης.

Με το νέο Ασφαλιστικό θα περικοπούν δαπάνες 2,5% του ΑΕΠ (5 δισ. τον χρόνο), ενώ με το Δώρο οι συνταξιούχοι χάνουν 1,5 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ, τα οποία κερδίζει το κράτος. Πάντως, η κατακραυγή που έχει προκαλέσει το μέτρο φαίνεται να κάνει την κυβέρνηση να εξετάζει την αναθεώρηση της χρονικής προοπτικής παρακράτησης των Δώρων, αφού τόσο ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος όσο και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, η 13η και η 14η σύνταξη να επανέλθουν στους δικαιούχους μέχρι το 2013, κάτι όμως που δεν είναι σίγουρο ότι επιτρέπει το Μνημόνιο και οι επιτηρητές.

Λοβέρδος: «Πετύχαμε μέτρα με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης»

«Το υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε ένα μεγάλο δίλημμα, λύση του ασφαλιστικού ή καμία σύνταξη», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος στην τηλεόραση του Σκάι, και υποστήριξε ότι με την «δημοσιονομική νάρκη» της χώρας και με το υπάρχων ασφαλιστικό «κινδύνευε να χαθεί η σύνταξη».

Σε ότι αφορά το ύψος της σύνταξης, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι πήγε το ποσοστό από το 70 του μισθού στο 65% -ενώ το Διεθνές Νομισματικό ταμείο ζητούσε το ύψος της σύνταξης να πέσει κάτω από το 60%. Ανέφερε ότι η αναλογιστική μελέτη που είναι σε φάση εκπόνησης θα κατατεθεί έως το τέλος το Μαΐου. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση των θέσεων του υπουργείου Εργασίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σημείωσε ότι «με τις παρεμβάσεις μας πετύχαμε μέτρα με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αναφορικά με την έναρξη εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού που έχει οριστεί για το 2018 είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητά εφαρμογή από το 2015. Έκανε σαφές ότι στις διαπραγματεύσεις που θα έχει θα επιχειρήσει να πείσει ότι το 2018 είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να συγκεντρωθούν χρήματα για το σύστημα. Για τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ είπε ότι το κράτος δίνει εγγυήσεις και τη συμπληρώνει με επιδόματα προκειμένου να φτάσει τα 500 ευρώ.

Τεκμήριο και η α’ κατοικία

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου με τις οποίες καταργείται η εξαίρεση από το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού και αξίας, ενώ το ίδιο ισχύει και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2010 για το σύνολο των δόσεων των στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, καταργείται από τις 23 Απριλίου 2010 (ημερομηνία δημοσίευσης του νέου φορολογικού νόμου στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως) η απαλλαγή από το τεκμήριο της δαπάνης που καταβάλλεται για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας καθώς και της δαπάνης που καταβάλλεται για την ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών.

Επίσης από την ίδια ημερομηνία και μετά, υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου οι δαπάνες που καταβάλλονται για την ανέγερση οικοδομής από ατομική επιχείρηση που αναλαμβάνει το έργο. Παράλληλα από 1ης Ιανουαρίου 2010 και μετά καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της καταβολής των τόκων ή χρεολυσίου κατά περίπτωση για αγορά κατοικίας. Επίσης από 1.1.2010 και μετά καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της καταβολής του τοκοχρεολυσίου, τόσο για αγορά εξοπλισμού γεωργικής επιχείρησης όσο και για αγορά οικοπέδου από επιτηδευματίες που ασχολούνται επαγγελματικά με την ανέγερση και την πώληση οικοδομών.

Έτσι, όσοι αγοράζουν α’ κατοικία με μετρητά, χωρίς δάνειο, θα πρέπει να δικαιολογήσουν ολόκληρο το ποσό από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία ενώ όσοι αποκτήσουν α΄ κατοικία με τη συνδρομή στεγαστικού δανείου, θα πρέπει το εισόδημά τους να δικαιολογεί την ετήσια καταβολή των δόσεων αποπληρωμής.

Διαβάστε σχετικά:
Β. Μηνακάκης: «Απαγορευμένος καρπός» η ασφαλιστική πρόνοια