Προς την ένταξη των νεοπροσληφθέντων δημοσίων υπαλλήλων απευθείας στο ΙΚΑ, το οποίο θα εξελιχθεί σε Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Βήμα», στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών- που αποτελεί μία από τις βασικές αλλαγές στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος- θα ενταχθούν σταδιακά οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή όσοι προσληφθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Έτσι, με την πάροδο του χρόνου το Δημόσιο θα καταβάλλει τις εισφορές του κράτους και του εργοδότη στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών, δηλαδή στο ΙΚΑ, για την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη, η οποία θα είναι ενιαία για όλους.

Για όσους εργάζονται ήδη στο Δημόσιο, η σύνταξη θα σύμφωνα με όσα ισχύουν. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν οι γυναίκες, για τις οποίες αναμένεται να αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, μετά τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξίσωση των ορίων ηλικίας με τους άνδρες.

Ads

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ο διάλογος για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα του Απριλίου και το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή το αργότερο εντός του Ιουνίου.

Παράλληλα, μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι η σύνδεση των εισφορών με το ύψος των συντάξεων, με τελικό στόχο να γίνει το σύστημα περισσότερο ανταποδοτικό. Για το θέμα που συζητείται ήδη στην Επιτροπή Διαλόγου, η καθηγήτρια κυρία Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη κατέθεσε πακέτο μέτρων για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, προτείνοντας αλλαγές στη δομή τού συστήματος (εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων, ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των παροχών με τις εισφορές).

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ωστόσο, προβλέπει ξεκάθαρα την καθιέρωση στο μέλλον της εθνικής σύνταξης, την οποία θα λαμβάνουν όλοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, και της ανταποδοτικής, η οποία θα είναι ανάλογη των εισφορών κάθε ασφαλισμένου. Η εφαρμογή του εν λόγω συστήματος, αναφέρει η εφημερίδα, απαιτεί τουλάχιστον 7 με 8 χρόνια, καθώς οι αλλαγές είναι μεγάλες, ενώ θα οδηγήσει και σε μεγάλες περικοπές συντάξεων.