Σε αποκλεισμό της κεντρικής πύλης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας προχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης κάτοικοι, που διαμαρτύρονται για την παρουσία μεταναστών στην περιοχή. Ένταση, όμως, σημειώθηκε όταν μετανάστες πλησίασαν το χώρο της συγκέντρωσης. Παρενέβησαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να μην γενικευτεί η συμπλοκή.

Ads

Η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη μέχρι τις 22:00 περίπου το βράδυ, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Αγώνα έληξε την κινητοποίηση, η οποία είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 23:00 το βράδυ. Στο χώρο παρέμειναν και δύο οχήματα της πυροσβεστικής σε ετοιμότητα, γιατί εκτιμήθηκε ότι υπήρχε κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά στο δάσος όπου βρίσκεται ο καταυλισμός των μεταναστών.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος της Ηγουμενίτσας, Γεώργιος Κάτσινος δήλωσε: «θέλουμε από την κυβέρνηση να σκύψει στο πρόβλημα και να δρομολογήσει λύση, γιατί ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια του και έχει εξαντλήσει τις αντοχές του».

Από την πλευρά της, η δήμαρχος Σουλίου, Μπραίμη Σταυρούλα, η οποία βρίσκεται στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας γιατί – όπως είπε – το θέμα αφορά όλη την Θεσπρωτία, σημείωσε πως «η κοινωνία έχει δείξει το ανθρώπινο της πρόσωπο στους μετανάστες, όμως αυτό που συμβαίνει δεν το αντέχει πλέον η περιοχή και πρέπει να παρθούν κεντρικές πολιτικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Να νιώσουν οι κάτοικοι ασφαλείς αλλά και οι μετανάστες να πάψουν να περιφέρονται στους δρόμους πεινασμένοι και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνοι».

Ads

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης δήλωσε ότι «για ακόμη μια φορά επιδιώκουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα που είναι διαχρονικό. Θα πρέπει να παλέψουμε για την τροποποίηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ. Η κυβέρνηση να ενσκήψει στο πρόβλημα, και για τους μετανάστες και για μας. Ας κάνει η κυβέρνηση ότι έκανε ο Μπερλουσκόνι, να δώσει χαρτιά σε όλους, να δούμε τότε εάν θα μείνουν εδώ».

Ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα Κώστας Ντάσης επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «Αυτή η κινητοποίηση δεν στρέφεται ενάντια στους μετανάστες. Αφόρα την ποιότητα της ζωής και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, είτε αυτοί είναι μετανάστες, είτε πολίτες του δήμου της Ηγουμενίτσας. Δεν είμαστε ρατσιστές, άνθρωποι εκείνοι, άνθρωποι και εμείς. Ζητάμε από την πολιτεία να μας ακούσει».