Αντίγραφο των πρακτικών των συνεδριάσεων του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, καθώς και των αποφάσεων που έλαβαν και βάσει των οποίων απορρίφθηκε το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη να τεθεί σε προσωρινή αργία ο διωκόμενος ποινικά και πειθαρχικά ο ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, ζήτησε χθες η πλειοψηφία των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής. Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι απουσίαζαν από την Εξεταστική την ώρα εκείνη λόγω κομματικής σύσκεψης.
Με το έγγραφο της πλειοψηφίας των μελών της Εξεταστικής ζητείται να αποσταλούν τα πρακτικά «προκειμένου να αξιολογηθούν και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συγκάλυψης ευθυνών κάθε εμπλεκομένου υπαίτιου από πράξεις ή παραλείψεις των δικαστικών λειτουργών που χειρίζονταν τη συγκεκριμένη υπόθεση». Άλλωστε, συνταγματική εκτροπή είχε χαρακτηρίσει, ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου την περασμένη Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου την απόφαση του ΑΔΣ, με την οποία δεν τίθεται σε προσωρινή αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens Ν. Ζαγοριανός και επέρριψε ευθύνες για τη διολίσθηση σε τέτοιες αποφάσεις στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε.
Ο Ιωάννης Παπανικολάου είναι αυτός ο οποίος ως προϊστάμενος επιθεώρησης των δικαστηρίων ζήτησε την ποινική δίωξη Ζαγοριανού. Η απαλλακτική απόφαση του ΑΔΣ είναι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης χωρίς να έχει δικαίωμα, αλλά και σε αντίθεση με τη νομολογία του Συμβουλίου. Όπως αποφάσισε το ΑΔΣ, αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΑΠ, μεταλλάχθηκε σε «πρώιμο έννομο ποινικό ή πειθαρχικό συμβούλιο το οποίο καθ’ υποκατάσταση των αρμοδίων οργάνων αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό επί της ποινικής ή πειθαρχικής κατηγορίας, προκαταλαμβάνοντας έτσι τα αρμόδια να αποφανθούν ποινικά ή πειθαρχικά όργανα, ενώ συγχρόνως δεσμεύει και τα μέλη του ηθικά, ώστε αν στο μέλλον κληθούν να αποφανθούν επί της εν λόγω κατηγορίας, ως μέλη αρμοδίων οργάνων, να μην μπορούν να αποστούν της εκφρασθείσας ήδη μετά βεβαιότητας κρίσης τους, προκειμένου να μην κατηγορηθούν για ανακολουθία».
Υπενθυμίζεται ότι κατά του Νίκου Ζαγοριανού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας, επειδή δεν εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου για την υπόθεση του C-4I, καθώς και για παράβαση καθήκοντος λόγω μη χορηγήσεως αντιγράφων της δικογραφίας της υπόθεσης της Siemens στους δικηγόρους των εμπλεκομένων.
Για «απαράδεκτη και αντισυνταγματική κίνηση, αφού δεν νοείται να ελέγξει η εξεταστική επιτροπή τις δικαστικές αποφάσεις», έκαναν λόγο οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας την επιστολή «συνταγματικό πραξικόπημα».
Στις κατηγορίες απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας Χάρης Καστανίδης, σημειώνοντας ότι «τόσο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, όσο και η Ολομέλεια, είναι διοικητικοί σχηματισμοί και όχι όργανα που σχηματίζουν δικανική κρίση και αποφαίνονται».
Κατάθεση Μαρκογιαννάκη για το C4i
Τρίτη στη σειρά κατάθεση έδωσε ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξη επί Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, στην εφέτη ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα που χειρίζεται την ανάκριση για την υπόθεση της Siemens αναφορικά με την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Ο κ. Μαρκογιαννακης εκκλήθη λόγω της ιδιότητάς του αφού το Μάρτιο του 2004 ήταν επιφορτισμένος να παρακολουθεί τη διαδικασία εκτέλεσης του έργου που είχε αναλάβει η SAIC με υπερεργολάβο τη Siemens.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης επανέλαβε, κατά πληροφορίες του Τύπου, τα όσα είχε υποστηρίξει στις προηγούμενές του καταθέσεις, ότι δηλαδή η ζημιά στο ελληνικό δημόσιο προήλθε από την απόφαση για την προμήθεια του συστήματος καθώς και από τον τρόπο που είχε συνταχθεί η σύμβαση. Ο κ. Μαρκογιαννάκης φέρεται επίσης να επανέλαβε ότι ευθύνη για την καθυστέρηση στην παράδοση του συστήματος είχε και η SAIC αλλά και το ελληνικό Δημόσιο που δεν παρέδωσε εγκαίρως τις απαραίτητες υποδομές για την εγκατάσταση του C4I.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >