Για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» έκαναν λόγο τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σχετικά με τη διάταξη, με την οποία παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών, η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και να υπογράφει «κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία, ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την ΕΕ, την ΕΚΤ και τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης». ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για το γεγονός ότι η διάταξη δεν συνοδεύεται με δέσμευση του υπουργού να ενημερώνει τη Βουλή για τις υπογραφόμενες συμφωνίες – πόσο μάλλον να ζητά την επικύρωσή τους – αλλά τίθεται σε εφαρμογή και αναδρομικά, από την 1η Ιουνίου του 2010.

Ads

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών, η πρόεδρός της Βάσω Παπανδρέου υπενθύμισε παλαιότερη τροπολογία που ψηφίστηκε στις 7 Μαΐου – εν μέσω διαμαρτυριών – με την οποία «εξοπλιζόταν» ο υπουργός με αντίστοιχες εξουσιοδοτήσεις, με μόνη υποχρέωσή του να ενημερώνει τη Βουλή. Σύμφωνα με την κα Παπανδρέου «ο νόμος, όπως έχει τροποποιηθεί, προβλέπει πως ο υπουργός έχει εξουσιοδοτηθεί να υπογράφει μνημόνια όπως έχουν κατατεθεί και να ενημερώνεται η Βουλή». Στο πλαίσιο αυτό, για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και την επίμαχη διάταξη, «η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να απορρίψει το νόμο. Η ψήφος των μελών του Κοινοβουλίου δεν έχει καμία σημασία. Και είπα λοιπόν, να έρθει το σχέδιο νόμου για ενημέρωση – εκτός κι αν αλλάξουμε το νόμο».

«Όσα λέτε είναι εντυπωσιακά και εξόχως αποκαλυπτικά» ανέφερε απευθυνόμενος στην κα Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά, ότι η κατηγορηματική και δεσμευτική δήλωση του υπουργού Οικονομικών όταν έφερνε εκείνη την άθλια τροπολογία, ήταν ένα τεράστιο ψέμα. Εγείρεται ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό θέμα για τον υπουργό Οικονομικών και είναι μεγάλη η ευθύνη όσων ψήφισαν το μνημόνιο που η κυβέρνηση τώρα τους το τρίβει στα μούτρα» πρόσθεσε. Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε επίσης πληροφορίες του πως «έχει κατατεθεί δανειακή σύμβαση για κύρωση, η οποία δεν έρχεται στη Βουλή, για να μην αποκαλυφθεί το αλαλούμ και η υποκρισία του κ. υπουργού».

«Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ), τονίζοντας πως με αυτήν, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει το Κοινοβούλιο.

Ads

«Παράξενη» χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής πραγματοποιήθηκε ώστε να ενημερωθεί η τελευταία για το περιεχόμενο νομοσχεδίου υπό κατάθεση, με το οποίο ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία, δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες που αφορούν υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά, προληπτική αξιολόγηση προτάσεων απόκτησης συμμετοχής σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα κ.ά.. Το νομοσχέδιο πιθανόν να εισαχθεί προς συζήτηση την Πέμπτη.