Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αθηναίων στο αμφιθέατρο του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «9,84» καθώς συνεχίζεται η κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου για εικοστή δεύτερη ημέρα από τους συμβασιούχους του δήμου. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, η δημοτική αρχή βρέθηκε στο στόχαστρο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα έξω από το κτίριο του «Αθήνα 9,84».

Ads

Εντός του δημοτικού συμβουλίου, παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον προαύλιο χώρο του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού μεταξύ συμβασιούχων και δυνάμεων των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 3 συμβασιούχοι και να γεμίσει ο χώρος δακρυγόνα.

Οι συμβασιούχοι βρέθηκαν αρχικά έξω από το κτίριο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Κατόπιν μπήκαν στο κτίριο για να παρέμβουν στο δημοτικό συμβούλιο. Τότε δημιουργήθηκε ένταση με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών αερίων. Λίγο αργότερα επήλθε ηρεμία αλλά οι περίπου 300 συμβασιούχοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι στον προαύλιο χώρο της Τεχνόπολης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατηγόρησε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ότι με τη στάση τους εγκρίνουν την κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου και τους επέρριψε την ευθύνη για όσα συνέβησαν καθώς, όπως τόνισε, υποστηρίζουν αυτούς που παρακωλύουν τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Κατήγγειλε δε, τις «δυνάμεις μέσα στο δήμο που υποστηρίζουν ένα σάπιο κατεστημένο, το οποίο δεν θέλει να αφήσει την παράταξη της πλειοψηφίας να εφαρμόσει το πρόγραμμά της».

Ads

Λίγο αργότερα οι δημοτικές παρατάξεις «Ανοιχτή Πόλη», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι δεν προτάχθηκε να συζητηθεί το θέμα των συμβασιούχων στην ημερήσια διάταξη και διότι δεν δόθηκε η δυνατότητα σε εκπροσώπους των συμβασιούχων να έρθουν στη συνεδρίαση να τοποθετηθούν.

«Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία στο Δήμο Αθήνας κλιμακώνει τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντι στο δίκαιο αγώνα των χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων. Διμοιρίες των ΜΑΤ, επίθεση με χημικά, τραυματίες εργαζόμενοι, απαγόρευση εισόδου εκπροσώπων φορέων, ήταν η απάντησή της κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, οι οποίοι κατήγγειλαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου «τον απαράδεκτο πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους του Δήμου που επιχειρεί η διοίκηση Καμίνη». Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ ζήτησαν επιπλέον να επιτραπεί η παρουσία εκπροσώπων εργαζομένων στη συζήτηση του θέματος κάτι που όπως τονίζουν η δημοτική αρχή απαγόρευσε.

Εν τω μεταξύ, ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» κ. Πέτρος Κωνσταντίνου κατέθεσε ένα από τα δακρυγόνα που έριξαν τα ΜΑΤ στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου αποχωρώντας από την αίθουσα. «Στηρίζουμε τη κατάληψη που αποφάσισαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους. Απαιτήσαμε την αυτονόητη παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Γ.Καμίνης την αρνήθηκε» δήλωσε.

«Καταγγέλλουμε τη νέα απροκάλυπτη και βάρβαρη αστυνομική επίθεση σε βάρος των συμβασιούχων του Δήμου Αθήνας. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να συζητήσει με τους συμβασιούχους τα αιτήματά τους για εργασία με αξιοπρέπεια. Οι εργαζόμενοι θέλουν δουλειά και όχι ξύλο. Ο δήμαρχος Αθήνας, κ.Καμίνης θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί σοβαρά με αυτά που συμβαίνουν στο χώρο ευθύνης του και να σταματήσει να παίζει το ρόλο του άβουλου κυβερνητικού εκπροσώπου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ψήφισμα και κάλεσμα Καμίνη στους συμβασιούχους

Εν τω μεταξύ, με τη σύμφωνη γνώμη 26 συμβούλων της παράταξης της πλειοψηφίας εγκρίθηκε η πρόταση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, αναφορικά με τους συμβασιούχους του δήμου. Στο ψήφισμα που πρότεινε ο κ. Καμίνης κάνει λόγο για «επιβεβαίωση από το δημοτικό συμβούλιο» της προηγούμενης απόφασης της 17ης Ιανουαρίου – σύμφωνα με την οποία οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου Αθηναίων – και καλεί τους συμβασιούχους που έχουν καταλάβει το δημαρχιακό μέγαρο «να σταματήσουν την κατάληψη και να συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών». Επιπλέον κάνει λόγο για «πελατειακή πολιτική που τηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και αδιαφανείς διαδικασίες που οδήγησαν τους συμβασιούχους σε ομηρία». Το ψήφισμα καταδικάζει επιπλέον την κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου σαν «παλαιοκομματική πρακτική» που αποσκοπεί στην παράλυση του δήμου» και καλεί τους συμβασιούχους που έχουν καταλάβει το δημαρχιακό μέγαρο να εκπληρώσουν το αίτημα των πολιτών της Αθήνας που είναι «το δημοτικό συμβούλιο να επιστρέψει στο σπίτι του».

Η παράταξη Κακλαμάνη αποχώρησε από την αίθουσα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, όταν καταψηφίστηκε η δική της πρόταση που ζητούσε την μοριοδότηση των θέσεων εργασίας που καλύπτουν οι συμβασιούχοι με την προσθήκη ότι «πρέπει να μοριοδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία». Υπέρ αυτής της πρότασης τάχθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης “Επιμένουμε Αθήνα”, Γιώργος Αμυράς.

Νωρίτερα, σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηνών επέρριψε ευθύνες και στους συνδικαλιστές.«Λυπάμαι για τα επεισόδια που προκάλεσε ομάδα συνδικαλιστών. Επιχείρησαν με βίαιο τρόπο να εμποδίσουν την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Απέτυχαν. Τους είχα προειδοποιήσει. Οι εκβιασμοί, οι απειλές και η βία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία» δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης, μετά το πέρας του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους συμβούλους που «συμμετείχαν, συζήτησαν, έκαναν προτάσεις και άσκησαν κριτική πάντα με γνώμονα το καλό της πόλης μας, τονίζοντας μάλιστα την ικανοποίησή του για την παράταξη του κ. Κακλαμάνη, η οποία εν τέλη παρέμεινε στο δημοτικό συμβούλιο. «Το ότι την ίδια ώρα επιμένουν να στηρίζουν πολιτικά όσους επιδιώκουν την παράλυση του Δήμου δεν εξηγείται με κοινή λογική παρά μόνο με μικροκομματικά κριτήρια» υποστήριξε, ωστόσο.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον «Αθήνα 9.84» προχώρησαν σήμερα σε στάση εργασίας για δύο ώρες, 16.00 έως τις 18.00. Σε ανακοίνωσή τους, υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο «αποδοκιμάζουν την επιλογή της δημοτικής αρχής να χρησιμοποιήσει το αμφιθέατρο του σταθμού για τη συνεδρίαση του περιφερόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, εν μέσω των ΜΑΤ».