Σε ασκήσεις δύσκολων ισορροπιών σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο οδηγεί την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο κύκλος βίας των τελευταίων ημερών – ένας κύκλος, που διευρύνεται από τις ομάδες αλληλεγγύης στον κρατούμενο Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου ο οποίος κατηγορείται για την αποστολή του τρομοδέματος στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ads

Η σημερινή «έκρηξη» του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, οι ευθύνες περί αναποτελεσματικότητας που καταλόγισε στην ηγεσία της ΕΛΑΣ και η διαρροή που ακολούθησε για τα όσα είπε μιλώντας στα στελέχη της αστυνομίας στην ΓΑΔΑ, είναι ενδεικτικά του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στις τάξεις της αστυνομίας.
«Δεν είμαι ευχαριστημένος από την αποτελεσματικότητά σας ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση των τελευταίων περιστατικών. Λάθη κάνουν μόνο όσοι εργάζονται. Τα επαναλαμβανόμενα λάθη ωστόσο και η αδιαφορία ελέγχονται» φέρεται να είπε ο Νίκος Τόσκας, ασκώντας κριτική κυρίως στους χειρισμούς των επικεφαλής αξιωματικών.

Τα μηνύματα δυσαρέσκειας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του υπουργού δεν εμπεριέχει υπόνοιες δόλου ή εσκεμμένης αδράνειας από πλευράς της ηγεσίας της αστυνομίας, ήταν σαφής όμως η πρόθεσή του να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας για την στάση και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η ΕΛΑΣ τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος.

Ads

Ως αφετηρία της έξαρσης αυτής της βίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εντοπίζει την εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού, η οποία ακολουθήθηκε από τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο και σε τράπεζες, τις επιθέσεις στα καταστήματα της Ερμού, την έφοδο του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Novartis, αλλά και την επίθεση με χειροβομβίδα στο αστυνομικό τμήμα Καισαριανής όπου τραυματίστηκε ελαφρά διερχόμενος οδηγός.

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εμφανίστηκε ο υπουργός για το γεγονός ότι οι επιτελείς της ΕΛΑΣ παρ’ ότι είχαν πληροφορίες για την επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Novartis δεν κατάφεραν να την αποτρέψουν επικαλούμενοι, μάλιστα, τα κενά στην διαδικασία αλλαγής της βάρδιας των αστυνομικών – φρουρών.

Από την πλευρά της αστυνομικής ηγεσίας τα επιχειρήματα που προβάλλονται είναι η μεγάλη διασπορά δυνάμεων και η κόπωση, ενώ επισημαίνεται πως η βασική οδηγία προς όλους τους άνδρες της ΕΛΑΣ είναι η αυτοσυγκράτηση και η αποτροπή, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό.

Ο Μητσοτάκης σηκώνει ξανά την «σημαία της ανομίας»

Η παρέμβαση Τόσκα και η ένταση εντός της αστυνομίας ήρθε μία ημέρα πριν από την έναρξη εφαρμογής των νέων, ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας και την ώρα που η Νέα Δημοκρατία σηκώνει και πάλι ψηλά το θέμα της «ανομίας» καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ανοχή στην βία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε, μάλιστα, και την ευκαιρία για μια ακόμη περιοδεία πολιτικών εντυπώσεων, και το πρωί πήγε στην οδό Ερμού για να ενημερωθεί για τους «βανδαλισμούς καταστημάτων και περιουσιών στους οποίους προέβησαν ανενόχλητοι οι λεγόμενοι γνωστοί άγνωστοι», όπως είπε. Ακολούθως, δε, επέρριψε όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση καταγγέλλοντας ότι  «ανέχεται τα φαινόμενα ανομίας και ανέχεται να απειλούνται ζωές και περιουσίες Ελλήνων πολιτών».

Ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα θερμή και με οιωνούς περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης για την υπόθεση Γιαγτζόγλου.

Οι προειδοποιήσεις για τον Γιαγτζόγλου

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κλιμάκωσης, μετά και τις προειδοποιήσεις των αντιεξουσιαστών μέσω της ιστοσελίδας indymedia: «Χθες το βράδυ», αναφέρεται στην ανάρτησή τους, «επιτεθήκαμε στα ΜΑΤ στη περιοχή των Εξαρχείων με δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες. Η επίθεση αυτή εντάσσεται στο κύμα αλληλεγγύης που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε όλη την χώρα, για τον απεργό πείνας και δίψας Ντίνο Γιαγτζόγλου. Ένα κύμα που θα σαρώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει τον Δεκέμβρη του 2008 μια ευχάριστη ανάμνηση για τους μπάτσους αν ο Ντίνος πάθει το παραμικρό. Αυτή τη φορά θα χυθεί αίμα αν πεθάνει ο Ντίνος… Είμαστε πολλοί, είμαστε οργισμένοι…»

Ο Κωνσταντίνος Γιατζόγλου μεταφέρθηκε χθες στο νοσοκομείο από τις φυλακές Λάρισας, μετά από εννιά ημέρες απεργίας πείνας.