«ΜΑΤ Παντού» είναι η νέα έκφραση του δόγματος «Νόμος και Τάξη», καθώς μετά την απόβαση σε Λέσβο και Χίο, τα ΜΑΤ πρωταγωνιστούν για άλλη μια φορά και στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Πατησίων στην ΑΣΟΕΕ, όπου ένα 24ωρο νωρίτερα ειδικός φρουρός έβγαλε όπλο εντός της σχολής εναντίον φοιτητών

Ads

Το μεσημέρι της Τρίτης, αντιδρώντας στο χτεσινό πρωτοφανές περιστατικό με τον ειδικό φρουρό, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από ομάδα περίπου 70 αντιεξουσιαστών έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όπου στήθηκαν οδοφράγματα και διεκόπη η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δεν άργησε να σημειωθεί σύγκρουση με πετροπόλεμο και χημικά. Εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ προκλήθηκε πανικός στο πανεπιστήμιο. Ορισμένοι από τους φοιτητές εγκλωβίστηκαν στο εσωτερικό της ΑΣΟΕΕ και άλλοι ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα.

Φοιτητές, μαζί με δεκάδες διοικητικούς υπαλλήλους, καθαρίστριες, και προσωπικό του Οικονομικού Πανεπιστημίου βρέθηκαν επί της ουσίας σε ομηρία με τις αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλουν και πάλι εντός του Πανεπιστημίου και προχώρησαν σε αθρόες προσαγωγές στο σορό. Οι εγκλωβισμένοι μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών ανέφεραν πως οι αστυνομικές δυνάμεις, μετά την εισβολή, δεν επέτρεπαν στον κόσμο να αποχωρήσει ασφαλώς από τον χώρο. «Αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή είναι πρωτοφανές, όποιος προσπαθεί να βγει προπηλακίζεται λεκτικά ή τραμπουκίζεται σωματικά. Χτυπάνε κόσμο και ζητάνε διαπιστεύσεις, ταυτότητες και άλλα έγγραφα», ανέφερε χαρακτηριστικά διοικητικός υπάλληλος. 

Ads

Περίπου στις 7.30 το απόγευμα η ένταση υποχώρησε, καθώς η αστυνομία αποχώρησε και επέτρεψε να αδειάσουν οι χώροι του κτιρίου. Σημειώνεται πως η νέα εισβολή έρχεται μία ημέρα μετά την πανηγυρική αθώωση των δύο φοιτητών που είχαν συλληφθεί σε ανάλογη επιχείρηση και πάλι στο οικονομικό πανεπιστημίο πριν από λίγο καιρό. Κατά τη δίκη αποκαλύφθηκε η αστυνομική αυθαιρεσία, καθώς όλες οι κατηγορίες κατέπεσαν και αναδείχθηκε η αδικαιολόγητη σύλληψη των δύο φοιτητών. 

image

image

image

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 

Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης με αφορμή την εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τα όσα ακολούθησαν καταδικάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25.

Η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση 

Χθες, είδαμε ειδικό φρουρό να απειλεί με το όπλο του φοιτητές μέσα στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ. Σήμερα, σε έναν από τους γνωστούς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, είδαμε τα ΜΑΤ να εισβάλλουν στον ίδιο πανεπιστημιακό χώρο.

Οι εικόνες αυτές προσβάλλουν βάναυσα το ελληνικό πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Έτσι φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται την προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας για την οποία μας έλεγε τόσο καιρό ότι κόπτεται η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σφοδρή κριτική άσκησε και ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιμένει στον αυταρχισμό και την καταστολή

Ο κ. Κριθαρίδης προσθέτει ότι την ίδια μέρα μάλιστα που αθωώθηκαν και οι φοιτητές από την πρώτη επίθεση καταστολής στην ΑΣΟΕΕ , η κυβέρνηση «συνεχίζει να καταστέλλει με ορδές ΜΑΤ τους νησιώτες που αντιδρούν στην δημιουργία κι άλλων φυλακών ψυχών στα νησιά», ενώ ταυτόχρονα «διμοιρίες οργάνων καταστολής που έχουν ‘ξεμείνει’ στην Αθήνα, έκαναν νέα επίθεση στην ΑΣΟΕΕ, μπαίνοντας μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου και ρίχνοντας χημικά σε φοιτητές».

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 διερωτάται «ως πού θα φτάσει αυτός ο αυταρχικός κατήφορος; Πόσα ακόμα χημικά και πόσο ξύλο θα επιφυλάξει η κυβέρνηση σε όσους αντιδρούν, για να τους εμπεδώσει το αίσθημα ‘ασφάλειας’ που διατυμπανίζει;»