Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη Βουλή, μεταξύ 7 – 8 μ.μ., ενώ ήταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου.

Ads

Ομάδα περίπου 50 ατόμων έριξε βόμβες μολότοφ, μάρμαρα, μπογιές και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, οι οποίες προσπάθησαν να τους απωθήσουν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν και λίγο αργότερα, όταν το μπλοκ της ΛΑΕ προσπάθησε να ανέβει από το πλάι της Βουλής, επί της Αμαλίας, και συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Συγκεντρώσεις μπροστά από τη Βουλή πραγματοποίησαν η ΓΣΕΕ, η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οργανώσεις της, καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ads

Στο επίκεντρο της Συνομοσπονδίας και των Συνδικάτων ήταν η διάταξη που αφορά τον τρόπο κήρυξης της απεργίας, η οποία συγκεντρώνει τα πυρά των συνδικάτων, που εκτιμούν ότι ουσιαστικά βάζει ένα τέλος στο απεργιακό δικαίωμα.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ Παναγιώτης Κυριακούλιας «διαδηλώνουμε επίσης και για τη διάταξη για τους πλειστηριασμούς που σημαίνει ουσιαστικά εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες».

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης δήλωσε στο ότι «ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη για τις απεργίες αλλά και αυτές που αφορούν τα επιδόματα και την εκποίηση της πρώτης κατοικίας».

image

Νωρίτερα το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στην Ομόνοια και πραγματοποίησε πορεία προς τη Βουλή.

image

Το μεσημέρι, με πορεία προς τη Βουλή, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και σωματείων που ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας δόθηκαν στην κυκλοφορία μετά τις 8 το βράδυ. 

Διαδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη

Πορείες διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης και στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατευθύνθηκε μέσω των οδών Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου οι διαδηλωτές ανάρτησαν πανό στην πύλη του υπουργείου, φώναξαν συνθήματα και αποχώρησαν.

Η δεύτερη πορεία από κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άλλες συλλογικότητες, ξεκίνησε από την Καμάρα. Συμμετείχαν η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ, το ΚΚΕ (μ-λ), ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, πρωτοβάθμια σωματεία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν επί της οδού Εγνατίας, η πορεία σταμάτησε για λίγο έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, έστριψε στην οδό Βενιζέλου και κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.