Κλεφτοπόλεμος μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών ξεκίνησε από αργά το απόγευμα της Πέμπτης γύρω από το Πολυτεχνείο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο, μετά τις καθιερωμένες πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ads

Τα επεισόδια στην Αθήνα ξεκίνησαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, όταν ομάδες αντιεξουσιαστών που είχαν καταλάβει από το πρωί το κτήριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο βγήκαν από αυτό, έστησαν οδοφράγματα στους γύρω δρόμους κι άρχισαν να πετούν μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούσαν το Ίδρυμα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οπότε η ατμόσφαιρα παρέμενε αποπνικτική λόγω χημικών, η Αστυνομία είχε προχωρήσει συνολικά σε 13 συλλήψεις και 5 προσαγωγές στην Αθήνα, ενώ εκτεταμένες ήταν οι φθορές σε δρόμους, καταστήματα κι αυτοκίνητα.

Προσαγωγές έγιναν και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα αλλά και τον Βόλο.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα επεισόδια του Πολυτεχνείου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα από τον φακό

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναμένεται να παραμείνουν στο σημείο μέχρι το πρωί, ώσπου να αποκλιμαθεί εντελώς η ένταση.

Νωρίτερα ειρηνικά είχαν διεξαχθεί οι πορείες μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το χρονικό της έντασης

Λίγο μετά τις 19:30, περίπου 100 νεαροί που βγήκαν από το Πολυτεχνείο -και από τις 3 εισόδους- έστησαν οδοφράγματα περιμετρικά του ιστορικού κτιρίου. Οι κουκουλοφόροι χρησιμοποίησαν καρέκλες και γραφεία που πήραν από τις αίθουσες για να στήσουν τα οδοφράγματα.

Οι ταραξίες άρχισαν να παίζουν από εκείνη την ώρα το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τους αστυνομικούς. Έβγαιναν από το προάυλιο, πετούσαν πέτρες, καπνογόνα και μολότοφ, κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή και στη συνέχεια οπισθοχωρούσαν και πάλι εντός του χώρου του Πολυτεχνείου.

Λίγα λεπτά μετά τις 20:00 το βράδυ μια μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο προαύλιο του Ιδρύματος, η οποία κατασβέστηκε. Πλάνα δείχνουν μάλιστα κουκουλοφόρους να καίνε μια ελληνική σημαία μπροστά από το από την πύλη.

Από τις 21:00 και μετά η μεγάλη ένταση αποκλιμακώθηκε για αρκετή ώρα, ωστόσο μετά τις 23:00 οι οδομαχίες ξεκίνησαν εκ νέου.

Η ένταση από εκείνη την ώρα μεταφέρθηκε και στα Εξάρχεια, κυρίως γύρω από την πλατεία.

Υπό κατάληψη

Υπενθυμίζεται ότι ομάδα αναρχικών τα ξημερώματα της Πέμπτης προχώρησε σε κατάληψη του κτηρίου Γκίνη, ενημερώνοντας ότι αναλαμβάνει «την πολιτική ευθύνη για την περιφρούρησή του με κάθε διαθέσιμο μέσο». Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, indymedia αναφέρουν ότι: «σπάμε στην πράξη τον αποκλεισμό που για χρόνια επιβάλλουν οι κομματικοί και κρατικοί μηχανισμοί προκειμένου να κρατήσουμε τον χώρο κατά τη διάρκεια της μέρας ελεύθερο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όσες και όσους επιλέγουν το δρόμο της σύγκρουσης και της εξέγερσης».

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου ανέφερε ότι δέχτηκε πιέσεις από τους καταληψίες προκειμένου να αφήσει ανοιχτές και τις 3 πύλες του Ιδρύματος. Διέψευσε επίσης ότι έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές.

Η στάση της αστυνομίας

Σε διαρκή επικοινωνία με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου βρίσκεται η ηγεσία της αστυνομίας, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αν τα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου συνεχιστούν και ενταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι αστυνομικές δυνάμεις, πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια είχαν παραταχθεί γύρω από το Πολυτεχνείο για να μην μπορέσουν να πλησιάσουν αντιεξουσιαστές και ενωθούν με τους καταληψίες. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, είχαν εντοπιστεί περίπου 150 άτομα που κατευθύνονταν στο Πολυτεχνείο και εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν την περιοχή.

Η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να απωθήσει τους κουκουλοφόρους, όπου ξεσπούν επεισόδια..

Επεισόδια και σε άλλες πόλεις

Η νύχτα μέρα έγινε στην Εγνατία οδό μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή στο ΑΠΘ όταν ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, εμπρηστικές βόμβες, πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες εναντίον των δυνάμεων των  ΜΑΤ. Οι κουκουλοφόροι έκαψαν κι ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών, ενώ προχώρησαν και σε 2 προσαγωγές. Οι αντιεξουσιαστές παραμένουν εντός της Πολυτεχνικής Σχολής και η αστυνομία απ’έξω.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας, λίγη ώρα μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου. Ομάδα αντιεξουσιαστών που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς αυτοκίνητο κι ένα μηχανάκι που ήταν σταθμευμένο στο σημείο.

Επεισόδια γύρω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα σημειώθηκαν λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ από κουκουλοφόρους που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών. Ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε τραυματισμένος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο όπου οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και άρχισαν να πετούν πέτρες και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών.

Μικροεπεισόδια και στο Ηράκλειο Κρήτης, στη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο. Ομάδα νεαρών πέταξε μπογιές στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, ενώ έσπασε και τζαμαρίες καταστημάτων στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης και στην Αγίου Μηνά.

Βροχή από μολότοφ και πέτρες έπεσε και στον Βόλο, όπου σημειώθηκαν ζημιές σε καταστήματα. Μάλιστα ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της πορείας μνήμης για το Πολυτεχνείο μεταξύ διαδηλωτών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι διαδηλωτές φώναξαν και συνθήματα κατά της κυβέρνησης περνώντας έξω από τα γραφεία του κόμματος.

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις μέσω Twitter: