Με έγγραφο από τη ΓΑΔΑ καλούνται τα αστυνομικά τμήματα «να μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές – συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων» της Αττικής με σκοπό την καταγραφή προβλημάτων που άπτονται της αρμοδιότητα του υπ. Δημοσίας Τάξης και ειδικότερα της αστυνομίας. Ήδη κλιμάκια ένστολων αστυνομικών επισκέφτηκαν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία (!) στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής ζητώντας – όπως καταγγέλλεται – προσωπικά στοιχεία εκπαιδευτικών και μάλιστα χωρίς να έχει ενημερωθεί η αρμόδια Δ/νση ΠΕ Β’ Αθήνας ή να υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το υπ. Παιδείας. 
 

Ads

Το θέμα κατήγγειλε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής» δημοσιεύοντας και το σχετικό έγγραφο. «Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας να πάρει θέση και βέβαια τη Δ/νση Π.Ε. Β΄Αθήνας που είναι ενήμερη από την πρώτη στιγμή και δήλωσε άγνοια» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

image
Πατήστε επάνω για μεγέθυνση
 
Συγκεκριμένα αστυνομικά κλιμάκια επισκέφτηκαν δυο σχολεία στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και συγκεκριμένα ένα δημοτικό σχολείο κι ένα νηπιαγωγείο. Προηγήθηκε τηλεφωνική επαφή τουλάχιστον με το νηπιαγωγείο και ζητήθηκε καταγραφή στοιχείων που αφορούν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς.
 
«Ζητήσαμε να μάθουμε βάση ποιας εντολής μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο επισημαίνοντας παράλληλα ότι εμείς δεν ανήκουμε στο υπ. Δημοσίας Τάξης αλλά είμαστε υπάλληλοι του υπ. Παιδείας. Τότε μας επέδειξαν το σχετικό έγγραφο της ΓΑΔΑ που δίνει εντολή στους αστυνομικούς διευθυντές να επισκεφτούν τα σχολεία και να «μεθοδεύσουν» προσωπικές επαφές και συναντήσεις με τους διευθυντές προκειμένου οι τελευταίοι να τους αναφέρουν προβλήματα ή ζητήματα και να καταθέσουν αιτήματα που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων και τα οποία υπάγονται στις αρμοδιότητες του υπ. Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ποια είναι αυτά τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία ενός σχολείου και θα μπορούσαν να υπάγονται σε αυτό το υπουργείο;» τονίζει στο tvxs.gr, η Άννα Μάγια Σταυροπούλου, γενική γραμματέας του συλλόγου «Ο Περικλής».
 
Απάντηση στην ερώτηση αυτή δεν πήραν οι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με τις καταγγελίες τους. «Δεν μας είπαν απολύτως τίποτα. Δεν έθεσαν αυτοί ζητήματα. Ζητούσαν από τους διευθυντές να καταθέσουν αιτήματα για τα προβλήματα των σχολείων που αφορούν τις αρμοδιότητες της αστυνομίας. Το δε έγγραφο αναφέρει ότι οι αρχές θα προβούν σε εμπεριστατωμένες εκθέσεις – αναφορές προς την ηγεσία της αστυνομίας προκειμένου να ενημερωθεί και να προχωρήσει σε ότι κινήσεις είναι να κάνει» εξηγεί η κ. Σταυροπούλου.
 
«Είναι πρωτόγνωρο. Δουλεύω πάρα πολλά χρόνια στην εκπαίδευση. Το να βλέπει κάποιος αστυνομικούς να έρχονται ένστολοι στο σχολείο, να ζητούν προσωπικά στοιχεία συναδέλφων δημιουργεί ένα κλίμα περίεργο. Γιατί να πάρουν το κινητό τηλέφωνο του διευθυντή του σχολείου. Αν θέλουν να έχουν μια υπηρεσιακή επαφή – κι αν αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους – θα έπρεπε να μείνουν στη υπηρεσιακό τηλέφωνο του σχολείου»
προσθέτει και σημειώνει: «η αστυνομία στο σχολείο δημιουργεί ένα κλίμα τρομοκρατίας, ένα κλίμα που δεν το έχουμε ζήσει ποτέ. Εγώ τουλάχιστον που δουλεύω 29 χρόνια δεν το έχω ζήσει. Πριν από εμένα μπορεί και να υπήρχε. Την εποχή της Χούντας».
 

Ένα ακόμη περίεργο στοιχείο είναι ότι η αστυνομία απευθύνθηκε στα σχολεία ένα προς ένα κι όχι στη Δ/νση Π.Ε. Β΄Αθήνας. Εξάλλου πρόκειται για μια διαταγή που απευθύνεται στα αστυνομικά τμήματα ολόκληρης της Αττικής κι αφορά στις σχολικές μονάδες. Επομένως όχι μόνο τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά αλλά και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ο Περικλής» έκανε παράσταση στον προϊστάμενο της Δ/νση Π.Ε. Β΄Αθήνας που δήλωσε άγνοια επί του θέματος, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση ούτε από τη ΓΑΔΑ, ούτε από το υπ. Δημοσίας Τάξης, ούτε από το υπ. Παιδείας και επιφυλάχθηκε για το πως θα κινηθεί στη συνέχεια.
 
«Για να δώσει ένα οποιοδήποτε στοιχείο που αφορά το σχολείο του ένας εκπαιδευτικός είτε είναι απλός δάσκαλος, είτε είναι διευθυντής σχολικής μονάδας πρέπει να έχει έγγραφη εντολή από τη δική του προϊστάμενη αρχή που είναι είτε το υπ. Παιδείας, είτε οι διευθύνσεις εκπαίδευσης. Δεν είναι ούτε η ΓΑΔΑ, ούτε η αστυνομία, ούτε το υπ. Δημοσίας Τάξης. Περιμένουμε τις ενέργειες του υπ. Παιδείας» καταλήγει η κ. Σταυροπούλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα σχολεία μετατρέπονται σε τόπους ελέγχου και τρομοκράτησης

Ads

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι«απαιτούμε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διαταγής και την παύση κάθε σχετικής διαδικασίας, ούτως ώστε να σταματήσει κάθε εμπλοκή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη στα ζητήματα της Παιδείας». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Με το υπ’αριθ. Πρωτ. 28460/14/220075 της 6/02/2014 η Διεύθυνση Αστυνομίας Βορ/λικης Αττικής βασιζόμενη στην υπ’ αριθμ. 1668 από 5/2/2014 διαταγή Γ.Ε.Α.Ν.Ε και την 18648/14/214806 από 5/02/2014 διαταγή Γ.Α.Δ.Α- Τ.Γ.Α,  ζητά από τους Διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων δικαιοδοσίας της, α) Την «πλήρη  καταγραφή των σχολικών μονάδων» που λειτουργούν σε περιοχές αρμοδιότητας Διευθύνσεων Αστυνομίας ΓΑΔΑ, υποβάλλοντας «το υπόδειγμα της καταγραφής  σε μορφή excel στις οικείες Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας», 

β) την «μεθόδευση προσωπικών επαφών και συναντήσεων με τους κ. Διευθυντές των ανωτέρω σχολείων,  με σκοπό την καταγραφή υφιστάμενων προβλημάτων και αναγκών κατά τη λειτουργία των σχολείων, καθώς και τη συλλογή τυχόν αιτημάτων που θα υποβληθούν από αυτούς (τους Διευθυντές των σχολείων) και αφορούν το πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης  και Προστασίας του Πολίτη γενικά και της Αστυνομίας ειδικότερα» και γ) τη «σύνταξη εμπεριστατωμένων αναφορών για τα ανωτέρω και την υποβολή των απόψεων τους υπ’ αυτών προς τις οικείες Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας».

Η απαράδεκτη αυτή τακτική μετατρέπει τα σχολεία σε τόπους χειραγώγησης, ελέγχου και τρομοκράτησης διευθυντών και εκπαιδευτικών. Η εποπτεία της λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και η οποιαδήποτε ανάμιξη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε αυτήν αποτελεί αντιδημοκρατικη εκτροπή από την ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία. Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση Σαμαρά δεν έφταναν οι δραματικές περικοπές των δαπανών για την Παιδεία. Δεν έφταναν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών. Δεν έφταναν οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων. Έπρεπε να αναβιώσει το αστυνομικό κράτος της Δεξιάς και στα σχολεία. 

Δεδομένου ότι, η συγκεκριμένη διαταγή αφορά όλη την Αττική – ενώ έχουν ήδη επισήμως καταγραφεί από συλλόγους εκπαιδευτικών, επισκέψεις κλιμακίων οικείων Αστυνομικών Τμημάτων σε σχολικές μονάδες  με σκοπό την συλλογή των σχετικών στοιχείων-  θα μπορούσαμε να εξάγουμε το συμπέρασμα, ότι το Υπουργείο Παιδείας καθιστά τον εαυτό του περιττό και αποποιείται των αρμοδιοτήτων του για την εποπτεία των σχολικών μονάδων, τις οποίες και παραχωρεί στον κ. Δένδια και την Ελληνική Αστυνομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των σχολείων ειδικότερα και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, γενικότερα.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διαταγής και την παύση κάθε σχετικής διαδικασίας,  ούτως ώστε να σταματήσει κάθε εμπλοκή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη στα ζητήματα της Παιδείας».