Τον έντονο προβληματισμό τους εκφράζουν ειδικοί ενόψει του γενικού ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα 13/9 καθώς η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπάει» περισσότερο τους νέους και προκαλεί βαριά νόσηση. Την ίδια στιγμή προτείνονται εναλλακτικές λύσεις ώστε να ξεκινήσει η εκπαίδευση να λειτουργεί, αλλά με ασφάλεια για την δημόσια υγεία.

Ads

Διαβάστε επίσης: 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο ερευνητής και γιατρός στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους, ακόμα για τα παιδιά, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη Δέλτα σαν μια καινούρια επιδημία παρά σαν συνέχεια των προηγούμενων, λόγω της τεράστιας διαφοράς της μεταδοτικότητας.

Έκανε δε την πρόβλεψη ότι το επόμενο κύμα θα «χτυπήσει» γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, την επιστροφής στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα. Εκτίμησε ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000.

Ads

Να γίνονται έξω μαθήματα – τηλε-εκπαίδευση

«Η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με lockdown. Μια ακόμα λύση θα ήταν να μην αρχίσουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα ή να γίνεται το μάθημα έξω, να μην μπουν τα παιδιά στις τάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε ότι ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα σημειώνοντας ότι θα πρέπει συνεργεία να πάνε στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Μάλιστα, επισήμανε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή ο εμβολιασμός να γίνει αναγκαστικός για όλο τον κόσμο.

«Ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική μακροπρόθεσμα. Αρχίζει και εφαρμόζεται στην Αμερική. Συνεργεία στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Κάποια στιγμή θα γίνει και υποχρεωτικός». 

Για τα παιδιά μάλιστα που αρνούνται να εμβολιαστούν ο κ. Παυλάκης πρότεινε να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω τηλε-κπαίδευσης από το σπίτι τους.

Κωνσταντόπουλος: Σημαντικός ο ρόλος του παιδιάτρου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Γιάννης Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν λόγω της αύξησης της νοσηρότητας στα παιδιά.

«Αν λάβουμε υπόψη τη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά από τη μετάλλαξη Δέλτα που το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε νοσηρότητα της τάξεως του 6%-7% και τώρα έχουμε υπερβεί το 20% τον Αύγουστο, καταλαβαίνουμε ότι η νοσηρότητα αυξάνει πάρα πολύ γρήγορα. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα πρέπει να φοράνε μάσκα, να αφήνουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και θα έπρεπε ήδη να έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό ώστε τα παιδιά το επόμενο δίμηνο που θα είναι καλός ο καιρός και μέχρι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο να ήταν με τις μάσκες. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα σχολεία θα ξανακλείσουν», ανέφερε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο του παιδιάτρου ώστε να πείσει γονείς και παιδιά να εμβολιαστούν. Μάλιστα, επισήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά, αλλά τα ίδια δε θέλουν, γιατί διαβάζουν τις παρενέργειες στο διαδίκτυο και φοβούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ζήτησε την άδεια να επισκεφθεί τα σχολεία και να ενημερώσει τα παιδιά για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Θα κλείσουν τα σχολεία πριν τις γιορτές»

Ο κ. Κωνσταντόπουλος είχε υποστηρίξει πως με ανεμβολίαστα παιδιά είναι δύσκολο τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά μετά τις γιορτές. Μιλώντας στο iatropedia.gr, είχε δηλώσει ότι η “η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά και τα προσβάλλει πιο βαριά. Ο προηγούμενος ιός δεν τα έπιανε τα παιδιά. Έπιανε το 7% και το περνούσαν και πολύ ελαφριά. Γι’ αυτό λέγαμε δεν μας πειράζει για τα παιδιά, τι θα πάθουν; Άρα με τη Δέλτα μετάλλαξη, είναι και πιο εύκολη η μετάδοση και πιο βαριά η νόσος στα παιδιά. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, συνολικά για την κατάσταση που θα επικρατήσει μέσα στον χειμώνα”.

Όσο ο ιός Δέλτα “σκοράρει” με υψηλά ποσοστά μετάδοσης, εκατομμύρια παιδιά κάτω των 12 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες -τα οποία δεν μπορούν προς το παρόν να εμβολιαστούν- περνούν ώρες καθημερινά μέσα στο σχολείο και μολύνουν το ένα το άλλο. Έτσι πλέον, το 1/5 των συνολικών νέων μολύνσεων αφορούν σε παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή, γέμισαν τα παιδιατρικά νοσοκομεία με νοσηλείες Covid-19. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής κάνει πλέον λόγο για παιδιατρικές νοσηλείες που σημειώνουν “ιστορικό υψηλό” σε συνθήκες πανδημίας.

“Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα”, σχολιάζει ο καθηγητής και εξηγεί: “Στην Αμερική που άνοιξαν τέλος Ιουλίου τα σχολεία σε ορισμένες Πολιτείες, τώρα τα έχουν κλείσει. Επομένως κι εμείς θα ακολουθήσουμε τον ίδιο ρυθμό. Κι ο λόγος είναι ο εξής: Όταν πέρυσι από το πρώτο μέχρι το τρίτο κύμα, ξεκινήσαμε με 7% νοσηρότητα στα παιδιά, μετά ανέβηκε στο 15% και τώρα έχει ανέβει στο 20%. Άρα ο ένας στους πέντε που αρρωσταίνει είναι παιδί”, όπως λέει ο ίδιος.

Δυστυχώς, τα παιδιά κάτω των 12 ετών ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά συνολικά ανεμβολίαστα, καθώς στις ηλικίες αυτές τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Εμβολιασμοί από παιδιάτρους

Στους έφηβους από 12 έως 17 ετών, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμη στα “σπάργανα”, καθώς συνολικά δεν ξεπερνούν το 5,1%, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

“Μέχρι τα Χριστούγεννα και τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν προβλέπω να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οι εμβολιασμοί -αν αρχίσουν στα παιδιά- θα αρχίσουν από αρχές Οκτωβρίου. Για να έχουμε κάλυψη, όμως, δεν θα φτάσουμε ποτέ στα νούμερα που θέλουμε. Δηλαδή στα νούμερα που θα βοηθούσαν να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά και να μην κλείνουν τα σχολεία. Θα εμβολιαστούν πολύ λίγα παιδιά. Κι εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι, ότι επειδή τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε προλαβαίνουν να εμβολιαστούν επαρκώς μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία σε μερικές μέρες, δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και μετά τον Δεκέμβριο”, αναφέρει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Είναι και ο λόγος, που ο ίδιος εισηγήθηκε την περασμένη Τρίτη (7/9) στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναλάβουν τους εμβολιασμούς των παιδιών οι παιδίατροι. Είναι ο μόνος τρόπος, όπως είπε, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί των παιδιών: “Ευτυχώς αποδέχθηκε την πρότασή μας ο πρωθυπουργός, να αναλάβουμε εμείς οι παιδίατροι τους εμβολιασμούς των παιδιών. Γιατί έχουμε δύο προβλήματα: πρώτον να πείσουμε τους γονείς και δεύτερον να πείσουμε τα παιδιά. Τον παιδίατρο, ο γονιός τον εμπιστεύεται. Τον θεωρεί οικογενειακό γιατρό. Το εξήγησα στον πρωθυπουργό και το κατάλαβε”, επισημαίνει ο Καθηγητής.

Γώγος: Μεγάλο στοίχημα το άνοιγμα

Υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών τάχθηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, ο διευθυντής Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Μetropolitan General, μιλώντας στον ANT1, τονίζοντας παράλληλα πως πλέον «η επιδημία κορονοϊού των 18άρηδων, τώρα που σταμάτησαν τα γλέντια και οι χαλαρές στιγμές, έχει γίνει επιδημία των 35άρηδων».

Ο Χάραλαμπος Γώγος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι βαριά νοσούντες από τον κορονοϊό και οι διασωληνωμένοι: «Μόνο 1 στους 10 που νοσούν σοβαρά είναι εμβολιασμένοι. Πρέπει να πειστούν οι πολίτες για αυτό και να εμβολιαστούν. Πρέπει να πείσουμε και τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά. Υπάρχουν και εμβολιασμένα παιδιά που νοσούν, υπάρχουν και κάποια παιδιά που πεθαίνουν, υπάρχουν και πολλά σύνδρομα που μπορεί να εμφανιστούν».

Χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων «μεγάλο στοίχημα» καθώς η επιστροφή των παιδιών «πρέπει να γίνει με μια επιδημία και ένα στέλεχος που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, που κάνει την επιστροφή πιο δύσκολη».
                                                
«Τα εργαλεία που έχουμε για την επιστροφή των παιδιών στις σχολικές αίθουσες είναι φυσικά το εμβόλιο και πρέπει να πείσουμε τους γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά. Το 10% που είναι εμβολιασμένα είναι μικρό ποσοστό, στους φοιτητές μας είναι μεγαλύτερο το ποσοστό και φυσικά έχουμε και το εργαλείο των self test. Πάντα υπάρχει και το όπλο των μέτρων προστασίας, με τα μέσα που διαθέτει και το Κράτος και με την ευθύνη των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών» ανέφερε.

Παπαευαγγέλου: Αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων το πρώτο διάστημα

Στο άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, εφιστώντας την προσοχή σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Όπως είπε, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά το πρώτο διάστημα που θα ανοίξουν τα σχολεία επειδή θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι και έτσι θα εντοπίζονται ασυμπτωματικοί φορείς.

Μάλιστα, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες, χαρακτηρίζοντάς την απολύτως αναμενόμενη.

Με τη σειρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο για αύξηση της μεταδοτικότητας που περιμένουμε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η οποία ξεκινάει από την Βόρεια Ελλάδα και σχετίζεται με τη μετάβαση από τους εξωτερικούς χώρους σε εσωτερικούς λόγω της μεταβολής του καιρού.