Με διαφωνίες περιστράφηκε η συζήτηση γύρω από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. «Το πάρτι των έξυπνων φοροφυγάδων σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων πρέπει να πάρει τέλος» διαμήνυσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, ωστόσο οι εκπρόσωποι των φορέων και των επιχειρήσεων άσκησαν κριτική για τις ποινές που προβλέπει το νομοσχέδιο σε περίπτωση μη καταβολής του ΦΠΑ, κάνοντας λόγο για «ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας και δρακόντειες ρυθμίσεις». Επιφυλάξεις για τις ποινές υπήρξαν και από πλευράς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι διατύπωσαν επιμέρους ενστάσεις. Εν τω μεταξύ, αναλυτικά τις ποινές που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ή φοροδιαφεύγουν καταγράφει σε αναλυτικό σημείωμά του το υπουργείο Οικονομικών που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ads

Κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία τελικά υπερψήφισε επί της αρχής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, υποστήριξε ότι η απόδοση της φορολογικής δικαιοσύνης πρέπει να διασφαλιστεί με έργα και όχι με λόγια, και υπογράμμισε ότι το νέο νομοσχέδιο διαμορφώνει καθαρούς κανόνες. Αναφορικά με τους επικριτές του νομοσχεδίου επισήμανε δε, ότι ή θα πρέπει να κόβονται συνεχώς δαπάνες ή να αυξηθούν τα έσοδα μέσω καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. «Κάποιοι θέλουν και πίτα ολόκληρη και σκύλο χορτάτο» πρόσθεσε.

Επιφυλάξεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πάντως διατύπωσαν επιφυλάξεις και επιμέρους ενστάσεις αναφορικά με το θέμα των ποινών. Συγκεκριμένα, ο Κώστας Γείτονας ζήτησε να επανεξετασθεί το θέμα των ποινών ώστε να μην παραβιάζεται η αναλογικότητα, λέγοντας πως είναι θετικός στην αυστηροποίηση αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει στο άλλο άκρο και «να καταλήξουμε να κυνηγάμε τον φουκαρά, επειδή δεν μπορούμε να βρούμε τους μεγάλους».

«Να μην αντιμετωπίζονται όλοι ισοπεδωτικά» ζήτησε και ο Σπυροπάνος Μαργέλης εκτιμώντας ότι «δεν είναι εξ επαγγέλματος απατεώνες όλοι όσοι φοροδιαφεύγουν και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ισοπεδωτικό τρόπο με εκείνους που φοροδιαφεύγουν συστηματικά». «Δεν πρέπει να ενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα» ανέφερε η Αφροδίτη Παπαθανάση προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις επιχειρήσεις που είναι ένα βήμα πριν από την πτώχευση.

Ads

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συνεχείς αναδιπλώσεις σε ό,τι αφορά την φορολόγηση και την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ» και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο, αν και εμπεριέχει θετικές διατάξεις και προθέσεις (όπως η καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις, ή ο συμψηφισμός χρεών και απαιτήσεων προς το Δημοσίου), καταλήγει με τις διαδικασίες που θεσπίζει να υπονομεύει την αποτελεσματικότητά τους.

«Σταδιακά στην Ε.Ε. ο φορολογικός συντελεστής του μεγάλου κεφαλαίου μειώνεται και αυξάνεται ταυτόχρονα η έμμεση φορολογία στα λαϊκά εισοδήματα», παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Έχουμε αναλογιστεί ότι το μεγάλο κομμάτι της φοροδιαφυγής είναι αυτό που δεν δηλώνεται και όχι αυτό που αφορά τη μη υποβολή ΦΠΑ;», διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, υποστήριξε πως «η διαδικασία για πάταξη της φοροδιαφυγής, προϋποθέτει τρία πράγματα: Απλούστευση, απλούστευση και απλούστευση».

«Η κυβέρνηση με τον πανικό που της προκαλούν οι εξελίξεις στη ροή των εσόδων, δημιουργεί ένα ανεξέλεγκτο ελεγκτικό σώμα, του οποίου οι υπερεξουσίες θα εξελιχθούν σε μια νέα διεφθαρμένη υπηρεσία, που θα εκβιάζει τον πολίτη με πολύ μεγάλη άνεση» παρατήρησε η ανεξάρτητη βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ενστάσεις και από τους φορείς

Ενστάσεις επί του σχεδίου νόμου διατύπωσαν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος.

ΓΕΣΕΒΕΕ: Γραφειοκρατικό και δυσφημιστικό το σ/ν

Το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής του υπουργείου Οικονομικών ποινοικοποιεί την επιχειρηματική αποτυχία, δυσφημεί το επιχειρείν και απλώνει έναν γραφειοκρατικό ιστό υποστηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΕΣΕΒΕΕ) με σημερινή της τοποθέτηση.
Όπως αναφέρει στις παρατηρήσεις του ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, με το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί προς ψήφιση, βαφτίζεται ως φοροκλοπή συλλήβδην η αποτυχία και δυσπραγία των επιχειρήσεων ενώ δεν προβλέπει αναλόγου μεγέθους ποινικοποίηση για όσους διαχειρίζονται τα φορολογικά έσοδα, ούτε ενσωματώνει κάποια συντόμευση της απόδοσης οφειλών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα προς τις επιχειρήσεις.

Στις παραλείψεις του νομοσχεδίου συγκαταλέγονται σύμφωνα με την ΓΕΣΕΒΕΕ, μεταξύ άλλων, η απουσία διάταξης για τη δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού κερδών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η απαλλαγή φορολόγησης μέρους των κερδών, σε ποσοστό 30%, για επιχειρήσεις με τζίρο έως τα 2,5 εκατ. ευρώ όταν αυτά χρησιμοποιούνται για αγορά παραγωγικού, μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού.

Επίσης η ΓΕΣΕΒΕΕ, ζητά παράλληλα με την λειτουργία του ΣΔΟΕ, να υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία με εξειδικευμένο προσωπικό που δεν θα επιβάλει κυρώσεις αλλά θα καθοδηγεί τις επιχειρήσεις και θα ασκεί προληπτικό και συμβουλευτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ασημακόπουλο, υπάρχει ανάγκη να παραταθεί μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο, η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων που είχε θεσπιστεί παλαιότερα, με όριο τις 100.000 ευρώ, η προθεσμία της οποίας λήγει εντός του 2011.

ΕΣΕΕ: Δρακόντεια «ποινικοποίηση» της φορολογικής παραβατικότητας

Για δρακόντεια «ποινικοποίηση» της φορολογικής παραβατικότητας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου προειδοποιώντας ότι η «σκλήρυνση» του φορολογικού καθεστώτος θα διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο που θα φορτώσει κάθε επιχειρηματία με επιπλέον άγχος.

«Με το βούρδουλα και το μαστίγιο δε φτιάχνεις συνεπείς φορολογούμενους. Κατασκευάζεις φοβισμένους ανθρώπους. Σε μια εποχή που όλοι μιλάμε για βελτίωση της ψυχολογίας και τους κλίματος της αγοράς δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε μεθόδους φορολογικού εκβιασμού και φορολογικής βίας», επισήμανε ο κ. Κορκίδης, υπενθυμίζοντας ότι το τρέχον σχέδιο νόμου είναι το πέμπτο φορολογικό ν/σ τους τελευταίους δέκα μήνες και το δέκατο νομοσχέδιο με φορολογικές διατάξεις που καταθέτει αυτή η κυβέρνηση σε διάστημα 14 μηνών.

Ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι οι έμποροι βιώνουν μία πρωτοφανή πτώση στους τζίρους τους και τα λουκέτα είναι πλέον μία δυσάρεστη, αλλά κοινότοπη πραγματικότητα και ζήτησε:

– Να μην υπάρχει ποινή φυλάκισης
-Να μην μετατρέπονται οι εφοριακοί σε πωλητές με το ειδικό επίδομα επίτευξης στόχων,
– Να μην επιβάλλονται φόροι αυθαίρετα και κατά προσέγγιση, όπως ο υπολογισμός του ΦΠΑ σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις.
– Να μην αυξάνεται έμμεσα ο ΦΠΑ κατά 2% με την επιβολή της προσαύξησης στις δόσεις.

Χαρακτήρισε επίσης λανθασμένη τη σύνδεση της συστηματικής φοροδιαφυγής, με τη μη έγκαιρη απόδοση ΦΠΑ και τις απειλές φυλάκισης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η «αυστηροποίηση» των ποινών, σημείωσε, δεν πρόκειται να φέρει τα αποτελέσματα που επιδιώκει το υπουργείο, αλλά αντίθετα θα υποβαθμίσει τους συνεπείς και ενήμερους φορολογούμενους.

Ως θετικά σημεία του σχεδίου νόμου η ΕΣΕΕ αξιολογεί τις ρυθμίσεις που βοηθούν τις επιχειρήσεις, όπως η τμηματική καταβολή του ΦΠΑ, χωρίς προσαυξήσεις, και ο συμψηφισμός των οφειλών με τις απαραίτητες όμως διευκρινήσεις.