Ξεκίνησε σήμερα (9/2) η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με το ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25 να έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου, ενώ, η αντιπολίτευση (πλην της Ελληνικής Λύσης) ζήτησε επίσης την αναστολή της συζήτησης εξαιτίας της προαναγγελίας καθολικού lockdown από τον υπουργό Υγείας.

Ads

Βέβαια, η κυρία Κεραμέως, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν η μεγαλύτερη απειλή κατά της Δημοκρατίας. O διάλογος είναι αυτός που κάνει ισχυρή τη Δημοκρατία μας. Αλίμονο εάν η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να “κλειδώσουμε” τη Βουλή».

Σημειώνεται πως, ΜΕΡΑ25 και ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας για το άρθρο που προβλέπει τη συγκρότηση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, εγείροντας ζήτημα παραβίασης του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ. Στο ίδιο μοτίβο και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εκτός από το άρθρο 16, κατέθεσε ένσταση και για τα άρθρα 12, 18, 19, 20, 21 έως 31 και 40.

Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει τρεις μέρες και όχι δύο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, καθώς πολλοί βουλευτές έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να τοποθετηθούν, ενώ, προηγήθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν στην Επιτροπή, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Ads

Παράλληλα με τη συζήτηση για το νομοσχέδιο, νέο συλλαλητήριο θα γίνει αύριο (10/2) στις 13:00 στα Προπύλαια, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη στην οποία είναι προγραμματισμένες δυο συγκεντρώσεις  από το Άγαλμα Βενιζέλου, στη 1 μετά το μεσημέρι και στις 5.30 το απόγευμα.

Στις αυριανές κινητοποιήσεις συμμετέχουν η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, που εξήγγειλαν τρίωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας.

Στο νομοσχέδιο, μέχρι τώρα, έχουν κατατεθεί δύο υπουργικές τροπολογίες. Η πρώτη είναι τροπολογία του υπουργείου Παιδείας και αφορά ρυθμίσεις σχετικά με τα ψηφιακά απολυτήρια, αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης, αφορά την απαλλαγή μισθωμάτων επιχειρήσεων που λειτουργούν εντός των χώρων των ΑΕΙ, την παράταση συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων των ΑΕΙ, τη χρήση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για εξοπλισμό και λειτουργικές εργασίες προσωρινών αιθουσών και σχολικών δομών, καθώς και ρυθμίσεις για την Εθνική Μονάδα Συντονισμού «Erasmus+» και «European Solidarity Corps».

Η δεύτερη τροπολογία έχει κατατεθεί από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, και δίνει τη δυνατότητα -μέχρι και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022- σε συνταξιούχους πλοιάρχους και μηχανικούς του Εμπορικού Ναυτικού να παρέχουν εκπαιδευτικό έργο, ως ωρομίσθιοι, στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση.

Οι πρώτες τοποθετήσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε πως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε γνωστό ότι είναι πιθανόν να πάμε σε γενικευμένη καραντίνα. Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα για όλους και για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο είναι ένα κρίσιμο σχέδιο νόμου όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και «εισηγούμαστε να παγώσει η συζήτησή του».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτό επί δύο ή τρεις ημέρες εμείς να συζητούμε εδώ και να μη μπορεί να γίνουν διαδηλώσεις ή να έχουμε συγκρούσεις για αυτές τις καταστάσεις», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «την ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση εξ’ ολοκλήρου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, συμφώνησε υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί πρόκληση και είναι ανήθικο να συζητάμε ένα νομοσχέδιο, όταν εδώ και έναν χρόνο τα πανεπιστήμια και τα σχολεία είναι κλειστά». «Εμείς δεν λέμε να σταματήσει η Βουλή, αλλά δεν μπορεί να έρχονται τέτοια νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας, όταν ο λαός δεν έχει τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθεί και να διαδηλώσει», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, ανέφερε πως είναι «τραγικό ότι καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο με τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και την κοινωνία όλη σε γενικό lockdown. Γι’ αυτό συντασσόμεθα ότι θα πρέπει να αναβληθεί αυτή η συζήτηση».

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι «κλείνουμε έναν χρόνο σε ένα περιβάλλουν πρωτόγνωρο και η κυβέρνηση, με τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, κατάφερε μέσα σε δύσκολες καταστάσεις να έχει κρατήσει τη χώρα μας σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες και όρθια την κοινωνία και την οικονομία. Η Δημοκρατία, εδώ και έναν χρόνο, στάθηκε όρθια και είχαμε διάλογο στη Βουλή».

«Δεν πρέπει να διακοπεί η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου», πρόσθεσε σημειώνοντας πως είναι «προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για συγκρούσεις και “πόλεμο” στα πεζοδρόμια από τη μια και από την άλλη να παγώσει η λειτουργιά της Βουλής».

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, υπογράμμισε ότι «άλλο είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για να έρθει ένα άλλο με μεγαλύτερη διαβούλευση και τις αναγκαίες συγκλίσεις και άλλο να ζητάμε να σταματήσει η Βουλή τη λειτουργία της επειδή υπάρχει μία έκρυθμη κατάσταση. Θεσμικά δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία της Βουλής».