Βαριές ποινές επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους πέντε κατηγορούμενους για διακίνηση παράνομων αμοιβών από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου. Κρίθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά.

Ads

Το δικαστήριο συγκεκριμένα επέβαλε ποινή 15ετούς κάθειρξης στον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνο Μιχαηλίδη, και αντίστοιχη ποινή στον γιο του, Μιχάλη. Επίσης, επέβαλε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 17 ετών στον καταζητούμενο επιχειρηματία, που εκπροσωπείται στο δικαστήριο, Αλ Ζαγιάντ Φουάντ. Καταδίκασε επίσης σε ισόβια και επιπλέον ποινή 12 ετών στον πρώην σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αναστάσιο Σοφό. Τέλος, επέβαλε ποινή 12ετούς κάθειρξης στη σύζυγο του τελευταίου, Μαρία Σοφού, που κατηγορείται για συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απέρριψαν τα αιτήματα της υπεράσπισης για αναγνώριση ελαφρυντικών στους πέντε κατηγορούμενους. 

Οι ποινές, που πρότεινε νωρίτερα η εισαγγελέας Έδρας του δικαστηρίου για τους κατηγορούμενους ήταν: Κάθειρξη 14 ετών τόσο για τον Ντίνο Μιχαηλίδη, όσο και για το γιο του, Μιχάλη. Επίσης, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 15 έτη για τον Αλ Ζαγιάντ Φουάντ, ισόβια και επιπλέον 10 έτη για τον Αναστάσιο Σοφό και ποινή κάθειρξης 10 ετών για τη σύζυγό του, Μαρία.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι, καθώς σύμφωνα με την δικογραφία διευκόλυναν τη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούσαν «μίζα» για την αγορά των επίμαχων όπλων, τα οποία από τον Αλ Ζαγιάντ και μέσω τριών υπεράκτιων εταιρειών και λογαριασμών είχαν τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, σκέλος της μεγάλης έρευνας της Δικαιοσύνης για τις λεγόμενες «μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα», οι τέσσερις κατηγορούμενοι διευκόλυναν την διακίνηση μεγάλου χρηματικού ποσού εκατομμυρίων ευρώ προερχόμενων από τον καταζητούμενο συγκατηγορούμενο τους Αλ Ζαγιάντ τα οποία μέσω τριών υπεράκτιων εταιριών και λογαριασμών είχαν τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η δικογραφία περιλαμβάνει τις καταθέσεις του εξάδελφου του Άκη Τσοχατζόπουλου Νίκου Ζήγρα ο οποίος ισχυρίζεται πως ο πρώην κύπριος πολιτικός εξυπηρέτησε τον έλληνα πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας μεταφέροντας του χρήματα σε βαλίτσες.

Η Εισαγγελέας επικαλέστηκε στην αγόρευση της αρκετές φορές τους ισχυρισμούς του εξάδελφου του Άκη Τσοχατζόπουλου Νίκου Ζήγρα, μάρτυρα στην παρούσα δίκη, ο οποίος έχει καταδικαστεί μαζί με τον πρώην υπουργό Άμυνας για παράνομα χρήματα από εξοπλιστικά. Όπως τόνισε ωστόσο η εισαγγελική λειτουργός για τον επί πολλά χρόνια στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου: «Δεν ήταν ένας αθώος άνθρωπος. Ήταν δεξί χέρι, εξ απορρήτων του πρώην υπουργού, επωφελήθηκε και αυτός τα μέγιστα. Κανείς δεν έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά δωρεάν. “Έδωσε” τους υπόλοιπους και πήρε ελαφρυντικό. Ανθρώπινο…».

Στην αγόρευση της η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν όσα υποστηρίζει ο Ζήγρας ενώ τόνισε πως η πλευρά του κύπριου πρώην υπουργού δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο, που να αποδεικνύει ότι οι επίδικες συναλλαγές που έγιναν με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ ήταν νόμιμες και όχι δικίνηση «μαύρων χρημάτων». Κατά την Εισαγγελέα ο κύπριος πρώην πολιτικός, ήταν το «έμπιστο πρόσωπο που έπρεπε να υπάρχει για να συνδέει το Ν. Ζήγρα και το Φουάντ Αλ Ζαγιάντ».

Αναφερόμενη στον καταζητούμενο επιχειρηματία η Εισαγγελέας είπε πως είναι το πρόσωπο με τον «κομβικό ρόλο στη διακίνηση της μίζας» και εξέφρασε την άποψη πως η συμμετοχή του στην όλη υπόθεση δωροδοκίας του Άκη Τσοχατζόπουλου αποδείχθηκε χωρίς αμφιβολία . «Γνώριζε», είπε η Εισαγγελέας, «την προέλευση των χρημάτων και για ποιο λόγο δίνονταν».