Ποινή φυλάκισης δύο ετών και τριών μηνών επιβλήθηκε σε 25χρονο από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών που δημοσιοποίησε βίντεο με σκηνές από τις ερωτικές του περιπτύξεις με την 22χρονη πρώην σύντροφό του καθώς ο δράστης είχε εκδικητικά κίνητρα.

Ads

Όλα ξεκίνησαν, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, όταν η 22χρονη αποφάσισε να τερματίσει τη σχέση της με τον 25χρονο, και εκείνος έστειλε σε εκείνη και την μητέρα της βίντεο με καταγεγραμμένες προσωπικές στιγμές με τη κοπέλα και τον ίδιο.

Σημειώνεται ότι το ζευγάρι βιντεοσκοπούσε τις ερωτικές του συνευρέσεις, με την έγκριση της κοπέλας, χωρίς όμως να φαίνεται κάποιο χαρακτηριστικό ενώ παράλληλα απουσίαζε και ο ήχος. Όταν όμως ο δράστης έστειλε τα βίντεο φρόντισε να τα συνοδεύει με την ταυτότητα του θύματος.

Οι εκβιασμοί συνεχίστηκαν, μέχρι που ο 25χρονος έφτασε στο σημείο να απειλεί τη νεαρή γυναίκα ότι θα την εκθέσει στη δουλειά της, στέλνοντας τα βίντεο ερωτικού περιεχομένου, εάν δεν παραιτηθεί.

Ads

Η 22χρονη αποφάσισε να επικοινωνήσει με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία επιλήφθηκε της υπόθεσης, τον συνέλαβε και τον οδήγησε στη Δικαιοσύνη. Τα κίνητρα του δράστη ήταν οι υποψίες του ότι η σύντροφός του είχε ερωτικές σχέσεις με συνάδελφό της. Το δικαστήριο τον καταδίκασε αναγνωρίζοντάς του μόνο ένα ελαφρυντικό. Μιλώντας για την έκβαση της δικαστικής υπόθεσης, ο δικηγόρος της 22χρονης, Γαβριήλ Γαβριηλίδης, εκφράζει μεν τη δικαίωση από την πλευρά της πελάτισσάς του, εστιάζει όμως και στην ανάγκη αλλαγής του νόμου για τα θύματα του «revenge porn».

Η δήλωση του δικηγόρου του θύματος Γαβριήλ Γαβριηλίδη:

«Μόνο η λέξη δικαίωση μπορεί να αποτυπώσει ακριβώς τα συναισθήματα της εντολέως μου με την έκδοση της απόφασης που καταδίκασε τον δράστη σε 2 έτη και 3 μήνες φυλάκισης», δηλώνει ο δικηγόρος Γαβριήλ Γαβριηλίδης.

«1.500 γυναίκες περίπου αυτοκτονούν κάθε χρόνο παγκοσμίως, επειδή κάποιος αποφάσισε να τις εκδικηθεί, να τις διαπομπεύσει και να τις ξεφτιλίσει, δημοσιεύοντας φωτογραφίες τους ή βίντεο ερωτικού περιεχομένου. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ο νόμος δεν προστατεύει τα θύματα, καθώς η πράξη της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων είναι πλημμέλημα. Οι αξιότιμοι δικαστές του Αρείου Πάγου, τεντώνοντας το ερμηνευτικό “σχοινί” στην προσπάθειά τους να αποδώσουν πραγματική δικαιοσύνη, έκριναν σε μια υπόθεση ότι η δίωξη ορθά έγινε σε βαθμό κακουργήματος, κι ας μην υπήρχε περιουσιακό όφελος ή περιουσιακή ζημία, όπως επιτάσσει το άρθρο 38 παρ. 4 του ν. 4624/19», προσθέτει.
«Τώρα είναι η σειρά της πολιτείας να λάβει μέτρα, ώστε όλες οι διώξεις ανεξαιρέτως να γίνονται σε βαθμό κακουργήματος. Το ψυχολογικό τραύμα που μένει από τη διαπόμπευση μπορεί να μην αποτιμάται σε λεφτά, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει μεγαλύτερη αξία από κάθε πόσο που μπορεί να ορίζει ένας νόμος. Χαίρομαι που η εντολέας μου μίλησε αμέσως για τις απειλές που δεχόταν.
Ξέρω ότι είναι αφάνταστα δύσκολο να μιλήσεις σε γονείς και συγγενείς για την προσωπική σου ζωή, αλλά θέλω να προτρέψω κάθε κοπέλα, και κάθε θύμα εκδικητικής πορνογραφίας να βρεί το θάρρος και να καταγγείλει αυτά τα περιστατικά κακοποίησης άμεσα στις αρχές και να μιλήσει ανοιχτά για τις απειλές που δέχεται στους οικείους της. Πρέπει να μάθει η κοινωνία επιτέλους να δείχνει με το δάχτυλο τον θύτη, και όχι το θύμα», συμπληρώνει ακόμη ο κ.Γαβριηλίδης.