Ενόχληση στην Αθήνα έχει προκαλέσει η απόφαση της Αιγύπτου να προκηρύξει διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λίγο κάτω από το σημείο που η Τουρκία θεωρεί ότι είναι «δικό» της, και φτάνουν τα όρια της – μη οριοθετημένης – Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της (ΑΟΖ).

Ads

Πιο συγκεκριμένα, η Αίγυπτος, προκήρυξε διαγωνισμούς, με έναν από αυτούς να αφορά κομμάτι («οικόπεδο») που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα όρια των τουρκικών διεκδικήσεων. Ειδικότερα, μεταξύ του σημείου οριοθέτησης της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ και της διεκδικούμενης από την Τουρκία περιοχής, όπως αναφέρει το lawandorder.gr.

Σημειωτέον ότι, η Τουρκία, ισχυρίζεται ότι της ανήκει θαλάσσιος χώρος σχεδόν μέχρι τη σημερινή αιγυπτιακή ΑΟΖ, ενώ, παράλληλα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και οι απαιτήσεις της Αγκυρας βάσει του  συμφώνου για καθορισμό της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ.

image

Ads

Ουσιαστικά, δηλαδή, διεκδικεί σχεδόν το ήμισυ της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα στον 28ο Μεσημβρινό, όπου βρίσκεται η γραμμή χάραξης της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ και στον 32ο Μεσημβρινό, της κυπρο-αιγυπτιακής ΑΟΖ.

image

Σε αυτό το σημείο, ακριβώς δίπλα από τον 28ο Μεσημβρινό και τη γραμμή των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο, η Αίγυπτος προκήρυξε διαγωνισμό για ένα «οικόπεδο».

image

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο τουρκικός Τύπος, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κίνηση της Αιγύπτου ως «άνοιγμα πόρτας από το Κάϊρο στην Άγκυρα», υποστηρίζοντας ότι αυτό «προκάλεσε αναστάτωση στην Ελλάδα», σύμφωνα με το lawandorder.gr .

Ενδεικτικά είναι ορισμένα δημοσιεύματα, όπου γίνεται λόγος για «Κλάδο ελαίας από την Αίγυπτο στην Τουρκία που αναστατώνει την Ελλάδα», για «ανοιχτή πόρτα από το Κάιρο στην Άγκυρα», ότι «το Κάιρο μισάνοιξε την πόρτα στην Άγκυρα, στη Μεσόγειο», καθώς και ότι «η Αίγυπτος κλείνει το μάτι σε συμφωνία με την Τουρκία».

Σε πανηγυρικούς τόνους εμφανίστηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα, τα νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας συγκεκριμένα, σεβάστηκε τα νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, τα οποία επίσης καταγράψαμε στον ΟΗΕ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού».

Τώρα, πρόσθεσε, η Αίγυπτος «συνεχίζει τις δραστηριότητές της, όπως τις σεισμικές έρευνες ή την αδειοδότηση εντός της υφαλοκρηπίδας της, χωρίς να εισέρχεται στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζει να σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας. Το εκλαμβάνουμε θετικά».

Τουρκία και Αίγυπτος, συμπλήρωσε ο Μ.Τσαβούσογλου, «δύο χώρες με τα μεγαλύτερα σε μήκος σύνορα και εδάφη στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαπραγματευτούμε αύριο το ζήτημα των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο και να υπογράψουμε στο μέλλον μια συμφωνία μεταξύ μας».

Ασφαλώς, από όλες αυτές τις εξελίξεις, ενοχλημένη είναι η Αθήνα, με την κίνηση του Καΐρου να προκηρύξει έρευνες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, ικανοποιώντας πλήρως τους ισχυρισμούς της Άγκυρας.