«Δεν κοιτάμε πίσω» υπογραμμίζει ο Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας ότι «Θέλουμε μία Αριστερά που δεν βολεύεται στα εύκολα». Ο βουλευτής της Ανανεωτικής πτέρυγας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» μία μόλις ημέρα πριν την εξαγγελία δημιουργίας του νέου κόμματος «Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά» από τους αποσχισθέντες του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 30 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα, ενώ αύριο, Κυριακή, θα λάβει χώρα στην Αθήνα η Πανελλαδική Σύσκεψη των Ανανεωτικών, με τη συμμετοχή των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ από όλη την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, μιλώντας σήμερα στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα ενότητας στην Αριστερά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική επιλογή και χρέος όλων των δυνάμεων που τον συναπαρτίζουν να επιβεβαιώσουν το ίδιο από την πλευρά τους».

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά για την εφημερίδα «Τα Νέα», Σάββατο 26/06/2010

Ads

Κύριε Κουβέλη, σε ποιους απευθύνεται ο νέος υπό συγκρότηση πολιτικός φορέας;

Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε μια Αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και αλλάζει.

Ανακαθορίζονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Αυτός ο ανακαθορισμός αναζητεί την πολιτική του έκφραση. Επιλέξαμε υπεύθυνα να υπηρετήσουμε την Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά, που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας, λύσεις προοπτικής χωρίς να κλείνεται στις «ασφαλείς» απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών. Μας αφορά η δυναμική θεώρηση των πραγμάτων και η διεκδίκηση νέων κατανομών της πολιτικής και κοινωνικής ισχύος προς όφελος των εργαζομένων.

Ads

Η ίδια η ελληνική κοινωνία έχει, ιδιαίτερα σ΄ αυτήν την κρίσιμη περίοδο, ανάγκη από μια σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά, με δυναμική την παρουσία της στη διαμόρφωση κοινωνικών προοδευτικών συσπειρώσεων. Η οικονομική κρίση, με την απαράδεκτη παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα, με δυσβάσταχτα και άδικα βάρη στις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με αποσαθρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλει καινούργια καθήκοντα για τη σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά.

Γιατί κάποιος να σας ακολουθήσει. Τι καινούργιο φέρνετε στα πολιτικά πράγματα;

Θέλουμε μια Αριστερά με τη δημοκρατία κύριο συστατικό της πολιτικής της. Μια Αριστερά ανοιχτή για να μπορούν σ΄ ένα συλλογικά διαμορφούμενο πλαίσιο να εκφράζονται και να συμπορεύονται όσο το δυνατόν ευρύτερες αριστερές, δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και οικολογικές δυνάμεις, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και αναζητούν σήμερα κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους.

Η δική μας Αριστερά καλείται να κινηθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής για να γείρει η πλάστιγγα και οι μεσοπρόθεσμες εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων, των ανθρώπων της δημιουργίας, των νέων, διεκδικώντας νέες ρυθμίσεις και θεσμούς στη θέση των προνομίων του πελατειακού κράτους. Θέλουμε να πρωτοστατήσουμε στους αγώνες για διαφορετικές πολιτικές, για να αλλάξουν ριζικά τα κυβερνητικά μέτρα, με στόχο τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της διοίκησης, την υλοποίηση νέου αναπτυξιακού προτύπου της παραγωγικής βάσης, την οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Θέλουμε μια Αριστερά που δεν βολεύεται στα εύκολα και γι΄ αυτό δεν κάνει καμιά παραχώρηση ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό ούτε στον μυωπικό αριστερισμό. Μια Αριστερά που δεν αναλώνεται σε ανέξοδο και γι΄ αυτό αδιέξοδο και συντηρητικό επί της ουσίας καταγγελτισμό.

Θα αποκλείατε την επιστροφή σας στον Συνασπισμό σε περίπτωση αποδέσμευσής του από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από τον Συνασπισμό καθόρισαν αποκλειστικά η αντίθεσή μας και οι διαφορές μας με την πολιτική του. Η πρωτοβουλία μας προσδιορίζεται από το περιεχόμενο της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς. Αυτή η πολιτική θα καθορίζει τις ενέργειες και τις επιλογές μας. Προχωράμε μπροστά. Δεν κοιτάμε πίσω.

Πολλοί προβλέπουν ότι επιθυμία της Ανανεωτικής Πτέρυγας είναι η ένταξή της στο ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;

Δεν ετεροκαθοριζόμαστε και δεν συγκροτούμε το κόμμα της Δημοκρατικής Ανανεωτικής Αριστεράς για να λειτουργήσουμε ως συμπλήρωμα της όποιας άλλης πολιτικής δύναμης. Ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός μας, η διακριτή μας θέση και η πολιτική μας αυτονομία ορίζονται από τις δικές μας θέσεις, προγραμματικές προτάσεις και διεκδικήσεις. Σήμερα, πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Μπορεί και πρέπει να συγκροτηθεί ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, ικανό να μετακινήσει την πολιτική σε προοδευτική κατεύθυνση.

Α. Τσίπρας: Κανείς δεν περισσεύει…

«Η ενότητα της Αριστεράς πρέπει να προχωρήσει» τόνισε στην ομιλία του στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, το πρωί του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν περισσεύει».

«Στην πράξη θα φανεί αν όλοι το εννοούν. Διότι ορισμένοι επιμένουν να θέτουν εαυτούς εκτός του εγχειρήματος ή έστω εντός εκτός και επι τα αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, βήμα το βήμα, θα προχωρήσει στη πλατιά και ανοιχτή του συγκρότηση σε επίπεδο βάσης για να πυροδοτήσει τις κοινωνικές διεργασίες, για να πρωτοστατήσει στις κοινωνικές αντιστάσεις. Σε αυτή τη πορεία δε περισσεύει κανείς και κανείς όμως δε μπορεί μας κρατήσει καθηλωμένους» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, τονίζοντας ότι η επόμενη μάχη θα δοθεί στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης των Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά και του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και το εργασιακό, που πρόκειται να συζητηθούν στη Βουλή, μέσα στο καλοκαίρι, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, «μήνες της μητέρας των μαχών».

Επιπλέον τόνισε ότι «θα αρχίσει να ξηλώνεται η συναίνεση στη κυβερνητική πολιτική αλλά και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν ανταποκρίνεται στους , πραγματικούς κοινωνικούς συσχετισμούς», ενώ αναφερόμενος στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είπε ότι «δεν έχουν το κουράγιο να επισκεφτούν τις εκλογικές τους περιφέρειες και δεν τολμούν να κοιτάξουν στα μάτια τους ψηφοφόρους τους».

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από τη κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, από τους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν το Μνημόνιο, αλλά και από τους τέσσερις ανεξάρτητους πλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν να καταθέσουν από κοινού αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

«Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μας βάζουν μπροστά σε νέα, πολύ σοβαρά καθήκοντα. Η περίοδος της εσωστρέφειας πρέπει να τελειώσει οριστικά» σημείωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι το ζητούμενο δεν είναι να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά, αλλά να αποκτήσει πραγματικούς δεσμούς με την κοινωνία και τους εργαζόμενους.