«Πυρά» κατά της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με επίκεντρο τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα εξαπολύει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων.

Ads

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα «χαρακτηρίζεται από νομοτεχνική προχειρότητα, τιμωρητικό/αντι-φιλελεύθερο πνεύμα και άγνοια των πρακτικών αναγκών της ποινικής διαδικασίας». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι περισσότερες από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης «δεν υπηρετούν τον εξαγγελλόμενο σκοπό του νομοσχεδίου, ήτοι την επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης».

Στη 16σέλιδη ανακοίνωσή της η ΕΕΠ υπογραμμίζει ότι η ψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου αναμένεται να προκαλέσει «συμφόρηση των ποινικών ακροατηρίων, υπερ-κορεσμό των σωφρονιστικών καταστημάτων και κοινωνικό εξοστρακισμό μη επικίνδυνων παραβατών».

Επιπλέον στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αλλαγές του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα «οξύτατα προβλήματα διαχρονικού δικαίου και ισότητας ενώπιον του νόμου» καθώς επίσης και «πτώση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων και αύξηση των εξ αυτών ουσιαστικώς ή νομικώς λανθασμένων»,

Ads

Ακόμη, Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων προειδοποιεί για «αφόρητο περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, υποβάθμιση του ρόλου των συνηγόρων και ανατροπή της δικαιοπολιτικής και δογματικής ισορροπίας του ποινικού μας συστήματος».

Τέλος, αίσθηση προκαλεί και η επισήμανση της ΕΕΠ πως «οι κριτικές παρατηρήσεις και προτάσεις που υποβλήθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση δεν ελήφθησαν – με ολίγες εξαιρέσεις – δεόντως υπ’ όψιν, με αποτέλεσμα το κατατεθέν στην Βουλή κείμενο να είναι άκρως προβληματικό».