Το ζήτημα της δυνατότητας παραγραφής σε πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται για δωροδοκία, φαίνεται πως θίγει η Ένωση Εισαγγελέων στη νέα ανακοίνωσή της, με αφορμή την καταγγελία των δικαστών περί παρέμβασης του Μ. Σαλμά στη Δικαιοσύνη και την απάντηση του τέως υπουργού για «ακατανόητη παρεξήγηση».

Ads

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν με νόημα οι Εισαγγελείς: «Καλούμε  τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου να επιδεικνύουν έμπρακτα, όπως άλλωστε έχουν συνταγματική υποχρέωση, τον ενδεδειγμένο σεβασμό και εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, να θωρακίζουν την ανεξαρτησία της , να λαμβάνουν ειλικρινή και όχι προσχηματικά μέτρα για την επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμισή της και να μην παρεμβαίνουν με κανένα τρόπο, όπως όταν νομοθετούν με κρυπτοαμνηστευτική στόχευση,  για εκκρεμείς  υποθέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένοι πως, τόσο με τις δικονομικές ντρίπλες όσο και με την διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ στοχεύουν στην «αμνήστευση» των – όποιων – εμπλεκόμενων στελεχών τους στο σκάνδαλο δια της παραγραφής. Κι αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο κατέδειξε κι επιχειρεί να προλάβει ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή του στον πρόεδρο της επιτροπής για την συνταγματική αναθεώρηση, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Σαλμά, η Ένωση Εισαγγελέων αναφέρει, ότι «πράγματι ο συγκεκριμένος βουλευτής επικοινώνησε στο υπηρεσιακό τηλέφωνο Εισαγγελέα  και με κόσμιο τρόπο  ζήτησε να πληροφορηθεί την πορεία εκκρεμούς υπόθεσης» και καλεί «τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου να επιδεικνύουν έμπρακτα, όπως άλλωστε έχουν συνταγματική υποχρέωση, τον ενδεδειγμένο σεβασμό και εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».

Ads

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος:

Σχετικά με τη φερόμενη ως “παρέμβαση” βουλευτή σε εισαγγελέα για εκκρεμή ποινική υπόθεση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος διασαφηνίζει ότι πράγματι ο συγκεκριμένος βουλευτής επικοινώνησε στο υπηρεσιακό τηλέφωνο Εισαγγελέα  και με κόσμιο τρόπο  ζήτησε να πληροφορηθεί την πορεία εκκρεμούς υπόθεσης  με  εγκαλούντα και παριστάμενο προς υποστήριξη της κατηγορίας τον ίδιο, η οποία εκκρεμεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για παρεμπίπτον ζήτημα.

Υπενθυμίζουμε δε ότι, κατά τον ΚΠΔ, γνώση της πορείας της δικογραφίας καθώς και αντίγραφα αυτής, στο στάδιο αυτό, μπορούν να λαμβάνουν οι διάδικοι (ύποπτος, κατηγορούμενος και αυτός που παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας), προσερχόμενοι είτε οι ίδιοι, είτε ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους στο αρμόδιο γραφείο της εισαγγελίας.

Όταν δε οι εκπρόσωποι της νομοθετικής εξουσίας διαχρονικά παραπονούνται δημόσια για καθυστερήσεις στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, να γνωρίζουν ότι είναι αυτό είναι το αποτέλεσμα της δικής τους  συμπεριφοράς προς τη δικαιοσύνη, που εκδηλώνεται  με τη μη πλήρωση των οργανικών κενών, την έλλειψη υποδομών, την απουσία γραμματειακής υποστήριξης και τη δημιουργία περαιτέρω άσκοπης ποινικής ύλης.

Καλούμε  τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου να επιδεικνύουν έμπρακτα, όπως άλλωστε έχουν συνταγματική υποχρέωση, τον ενδεδειγμένο σεβασμό και εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, να θωρακίζουν την ανεξαρτησία της , να λαμβάνουν ειλικρινή και όχι προσχηματικά μέτρα για την επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμισή της και να μην παρεμβαίνουν με κανένα τρόπο, όπως όταν νομοθετούν με κρυπτοαμνηστευτική στόχευση,  για εκκρεμείς  υποθέσεις.