Έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτραπεί η απόσπαση εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου.

Ads

Η ΕΔΕ, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την κίνηση αυτή από την κυβέρνηση ως «καινοφανή και αδιανόητη».  Η ανακοίνωση, επίσης αναφέρει ότι «μέχρι σήμερα επιτρέπονταν αποσπάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για υποβοήθηση του νομοθετικού έργου και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογητική βάση για απόσπαση στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ο οποίος δεν έχει τέτοια καθήκοντα».

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕ καταγγέλλει ότι η ίδια έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση και δεν έχουν καμία ενημέρωση για τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «την ίδια στιγμή που ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εξαγγέλλει αλλαγές στην αξιολόγηση των Δικαστικών Λειτουργών έχοντας ήδη διατυπώσει από καιρό τις θέσεις του για την εισαγωγή του θεσμού του Δικαστή επί θητεία, τη μείωση του αριθμού Δικαστών και Δικαστηρίων και την επετηρίδα, η παραπάνω τροπολογία μας προετοιμάζει για τον σχεδιασμό που γίνεται ερήμην μας».

Ads

Τέλος, τονίζεται ότι η ΕΔΕ ενημερώνει συνεχώς τη Διεθνή Ένωση Δικαστών για όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τί προβλέπει η απόφαση 

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Μαξίμου τροποποιεί την παράγραφο 6 του άρθρου 51 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και έτσι δίνει πλέον τη δυνατότητα απόσπασης δικαστικών λειτουργών και στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα, με την τροπολογία, η οποία φέρει τις υπογραφές σχεδόν του μισού υπουργικού συμβουλίου (Παναγιώτης Πικραμμένος, Χρήστος Σταϊκούρας, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Μάκης Βορίδης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης) δικαστικοί λειτουργοί μπορούν να αποσπαστούν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την εκτέλεση νομοπαρασκευαστικών έργων, καθώς και καθηκόντων σχετικών με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, για διάστημα ενός έτους, με δυνατότητα ισόχρονων παρατάσεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΔΕ:

«Με το άρθρο 5 της τροπολογίας που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο σχέδιο Νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες, τροποποιείται η παράγραφος 6 του άρθρου 51 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και δίνεται πλέον η δυνατότητα απόσπασης δικαστικών λειτουργών και στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

Η διάταξη είναι καινοφανής και αδιανόητη. Μέχρι σήμερα επιτρέπονταν αποσπάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για υποβοήθηση του νομοθετικού έργου. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογητική βάση για απόσπαση στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ο οποίος δεν έχει τέτοια καθήκοντα.

Σε μια περίοδο που οι Δικαστικές Ενώσεις είναι αποκλεισμένες από την Κυβέρνηση και δεν γνωρίζουν τις αλλαγές που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, την ίδια στιγμή που ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εξαγγέλλει αλλαγές στην αξιολόγηση των Δικαστικών Λειτουργών έχοντας ήδη διατυπώσει από καιρό τις θέσεις του για την εισαγωγή του θεσμού του Δικαστή επί θητεία, τη μείωση του αριθμού Δικαστών και Δικαστηρίων και την επετηρίδα, η παραπάνω τροπολογία μας προετοιμάζει για τον σχεδιασμό που γίνεται ερήμην μας. Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και ενημερώνουμε διαρκώς την Διεθνή Ένωση Δικαστών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα».