Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε στις 6:20 το πρωί εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που φρουρεί τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 50, στα Εξάρχεια.

Ads

Άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών με αποτέλεσμα, να τραυματιστεί ελαφρά ένας από αυτούς.

O 33χρονος ειδικός φρουρός, πατέρας τριών παιδιών, μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Όπως έγινε γνωστό, φέρει επιφανειακό τραύμα στον μηρό από βολίδα, καθώς και τραύμα στα πλευρά από θραύσματα. Η κατάστασή του, πάντως, δεν εμπνέει ανησυχία και πιθανόν να εξέλθει ακόμα και εντός της ημέρας από το νοσοκομείο.

image

Ads

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι δράστες ήταν μάλλον 2 και κατέβηκαν πεζή από την οδό Αραχώβης. Στη συνέχεια πυροβόλησαν 3  φορές κι εξαφανίστηκαν.

Από την έρευνα που έγινε στον χώρο βρέθηκαν 3 κάλυκες στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 57 κι εκτιμάται ότι η επίθεση έγινε με καλάσνικοφ.

image

Δύο σφαίρες τρύπησαν το παρμπρίζ του οχήματος, και μάλιστα στο ύψος των αστυνομικών, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ένοπλος ήθελε θύματα. Άλλη μία κατέληξε σε τοίχο του κτιρίου των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

Στη φωτογραφία που έχει αναρτήσει στο twitter ο φωτογράφος-φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης φαίνεται το θραύσμα από τη βολή με καλάσνικοφ στο παρμπρίζ του λεωφορείου των ΜΑΤ.

image

Την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης.

Από την Αντιτρομοκρατική, πάντως, θεωρείται πιθανό η επίθεση να αποτελεί «απάντηση» στη σύλληψη της Πόλας Ρούπα και της Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου.

Εκτιμάται μάλιστα ότι πραγματοποιήθηκε από οργάνωση που έχει και στο πρόσφατο παρελθόν εκτελέσει παρόμοιες επιθέσεις και αναμένεται προκήρυξη που θα ξεκαθαρίσει την ταυτότητά της.

Οι αντιδράσεις

Επικοινωνία με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού που τραυματίστηκε κατά την ένοπλη επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να μεταφέρει στον τραυματία αστυνομικό τις θερμότερες ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, που φρουρούσαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «τέτοιες ενέργειες δεν κάμπτουν το φρόνημα των ελληνικών Αρχών, που το τελευταίο διάστημα έχουν αποδείξει πως επιτελούν επιτυχώς το καθήκον τους». «Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον αστυνομικό που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

image

«Δολοφονικό τρομοκρατικό χτύπημα» χαρακτήρισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά την ένοπλη επίθεση έξω από τα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη, εκφράζοντας παράλληλα επικρίσεις για την «ανοχή» της κυβέρνησης στο «άβατο των Εξαρχείων».

Όπως σημείωσε η κ. Γεννηματά «οι δολοφόνοι έδρασαν και αποχώρησαν ανενόχλητοι, εκμεταλλευόμενοι το άβατο των Εξαρχείων, που επιδεινώνεται με την ανοχή της κυβέρνησης».

«Η κατάσταση αυτή στρέφεται πρωτίστως εναντίον της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής. Σήμερα δε θα μείνουμε στις πολιτικές ευθύνες, οι οποίες είναι γνωστές και τις οποίες έχουμε καταγγείλει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά προσηλωμένο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι επισκέφθηκε τον αστυνομικό που τραυματίστηκε, όπως είπε, ελαφρά και του ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση. «Είναι ένας από εμάς. Η επίθεση εναντίον του αφορά όλους μας», παρατήρησε, ενώ κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα σε εγρήγορση και συνεργασία.

«Η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να νικήσει τους αρνητές της», κατέληξε.

Την ένοπλη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, εκφράζοντας παράλληλα ευχές για ταχεία ανάρρωση στον αστυνομικό που τραυματίστηκε. Επισήμανε παράλληλα ότι η ενέργεια αυτή «δημιουργεί ερωτηματικά για τους δράστες και τις επιδιώξεις της επίθεσης».

image

Βολές κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με αιχμή την ένοπλη επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

«Έχει παγωνιά, το ξέρω. Πολλοί δεν έχουν πάει στη δουλειά. Κάποιος όμως να ειδοποιήσει τον κ.Τόσκα ότι τώρα βγήκαν και καλάσνικοφ στο κέντρο» έγραψε ο κ. Θεοδωράκης, σε ανάρτησή του στο Twitter.