Ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη Siemens βρέθηκε σήμερα ο προιστάμενος της νομικής υπηρεσίας του ΟΤΕ Παρασκευάς Πασιάς καταθέτοντας ότι στις 30 Ιουλίου του 2008 ο ΟΤΕ προσέφυγε στη γερμανική δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγή κατά της Siemens, το ύψος της οποίας είναι μόνον για λόγους συμβολικούς 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πιεστεί η γερμανική πλευρά και να δώσει πληροφορίες για τους 75 υπαλλήλους του Οργανισμού που φέρονται, κατά την κατάθεση του Ρίχαρντ Σίκατσεκ, να έχουν χρηματισθεί, ώστε να υπάρξει απαίτηση αποζημίωσης στο ποσό που θα προκύψει ως συντελεσθείσα ζημία. Επισήμανε δε, ότι ενώ ο ΟΤΕ ζήτησε από την γερμανική δικαιοσύνη ήδη από τον Ιανουάριο του 2007 τα στοιχεία της υπόθεσης και των καταθέσεων, έλαβε τα σχετικά έγγραφα ύστερα από μεγάλο αγώνα μόλις στις 26 του περασμένου μηνός.

Ads

Σχετικά με τα τρία χρόνια καθυστέρησης, ο Παρασκευάς Πασιάς, τόνισε ότι οι Γερμανοί επικαλέστηκαν ότι δεν είχαν άδεια των ελληνικών δικαστικών αρχών για την αποστολή των στοιχείων, επειδή διεξήγαγαν ανάκριση κι ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη όχι μόνο δεν έθεσε παρόμοιο αίτημα, αλλά ούτε καν απάντησε. Σε ερώτηση γιατί δεν κατατέθηκαν ως σήμερα από τη σημερινή διοίκηση του ΟΤΕ μηνύσεις για απιστία σε βάρος όλων των προηγούμενων διοικήσεων που εκτέλεσαν τις δύο προγραμματικές συμβάσεις και τις έξι εκτελεστικές που υπογράφηκαν με τη Simens, απάντησε ότι δεν χρειάστηκε η υποβολή μήνυσης, γιατί ξεκίνησε αυτεπάγγελτα η προκαταρκτική εξέταση. Κατά τον βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, που έκανε την σχετική ερώτηση, με δεδομένες τις ελάχιστες κινήσεις που έχουν γίνει κρίνεται ως «ασυγχώρητη η αδράνεια της νομικής υποστήριξης του ΟΤΕ που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ζωτικών συμφερόντων του Οργανισμού, ενώ εγείρονται υποψίες για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματιών».

Ο μάρτυρας παραδέχτηκε ότι υπήρξαν κάποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες για ενδεχόμενο συμβιβασμό του ΟΤΕ με τη Siemens. Στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένας οικονομικός συμβιβασμός, ακόμη κι αν δεν υπάρξει ικανοποίηση του σκέλους των ονομάτων, με την επιδίκαση ενός ποσού έναντι των ζημιών από τις συμβάσεις του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία, ο κ. Πασιάς απάντησε ότι αν και είναι νωρίς να γίνει λόγος για κάτι τέτοιο, για να ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία, θα πρέπει να έχει η ελληνική πλευρά στοιχεία για να προσδιορίσει το ύψος της ζημίας. Ωστόσο, δεν αρνήθηκε ότι έχουν υπάρξει προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να ανιχνευτεί το ενδεχόμενο συμβιβασμού.

Σε ερώτηση γιατί ο ΟΤΕ στράφηκε με αγωγή απλώς κατά της Siemens και όχι και κατά της Intrakom που μοιράστηκαν τα συμφωνηθέντα, απάντησε ότι δεν έχει πάρει ανάλογη εντολή για αγωγή κατά της Intrakom, όπως επίσης και για αγωγές κατά των υπαλλήλων του ΟΤΕ εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί διώξεις για χρηματισμό ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ads

Δεύτερος μάρτυρας, σήμερα, κατέθεσε ο Χρήστος Καζαντζής, πρώην γενικός διευθυντής επί οικονομικών θεμάτων του ΟΤΕ, ο οποίος συνέταξε και τις δύο επίμαχες προγραμματικές συμβάσεις 8002 και 8004 που υπέγραψε ο Οργανισμός με τη Siemens και ο οποίος παραδέχτηκε ότι οι τρεις ρήτρες που είχαν τεθεί, διασφάλιζαν απολύτως τα συμφέροντα του ΟΤΕ κι ότι η μη επίκλησή τους οπωσδήποτε προκάλεσε ζημία, αφού οπωσδήποτε θα μειώνονταν κατά πολύ οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Άνοιγμα όλων των λογαριασμών

Με ομόφωνη απόφαση των μελών της εξεταστικής επιτροπής απεστάλη σήμερα από τον πρόεδρο της επιτροπής Σήφη Βαλυράκη έγγραφο προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Στυλιανό Γκρόζο, με το αίτημα να ανοιχτούν ως τις 16 του τρέχοντος μηνός όσοι λογαριασμοί δεν ανοίχθηκαν ήδη από τη Δικαιοσύνη. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι από το μέχρι σήμερα υλικό που έχει διαβιβασθεί στην επιτροπή προκύπτει ροή «μαύρου χρήματος» από λογαριασμούς εταιριών που έχουν ιδρυθεί από τη Siemens για το συγκεκριμένο σκοπό προς ενδιάμεσες «συμβουλευτικές» εταιρείες και προς λογαριασμούς – αποδέκτες μαύρου χρήματος που σχετίζονται άμεσα, είτε με δωροδόχους κρατικούς λειτουργούς, είτε με ενδιάμεσα πρόσωπα που είχαν ως αποστολή τη δωροδοκία κρατικών λειτουργών. Η επιτροπή καταθέτει το αίτημα ανοίγματος για τουλάχιστον διακόσιους κωδικούς λογαριασμών, ή εμβασμάτων εξωτερικού, εντολών πληρωμής, εντολών εμβασμάτων στο εξωτερικό, χειρογράφων και επιταγών και να φθάσει η έρευνα μέχρι τους τελικούς αποδέκτες, είτε είναι πολιτικά πρόσωπα, είτε υπάλληλοι του ελληνικού Δημοσίου ή κρατικών εταιρειών που έχουν υλοποιήσει προμήθειες από τη Siemens. Ζητείται, τέλος,να αποσταλεί στην εξεταστική και κάθε τυχόν στοιχείο που έχει περιέλθει στην Επιτροπή κατά την περίοδο που προΐστατο ο Γιώργος Ζορμπάς.