Την ενοικίαση λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιώτες για να ανοίξει ταχύτερα η αγορά ηλεκτρισμού και να αποφευχθεί η πώληση εργοστασίων, αντιπρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες η διοίκηση της ΔΕΗ, σε συνάντησή της με κλιμάκιο εκπροσώπων της Κομισιόν που εξετάζουν την πρόοδο της χώρας μας στον τομέα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Ads

Η ΔΕΗ πρότεινε και νομικό, λειτουργικό -αλλά όχι ιδιοκτησιακό- διαχωρισμό της Μεταφοράς και Διανομής, για τον οποίο αναμένεται σκληρή διαπραγμάτευση.

Ο λιγνίτης, κύριο καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας από τη ΔΕΗ λόγω χαμηλότερου κόστους συγκριτικά με άλλα καύσιμα (από το 2013 θα επιβαρυνθεί με υψηλό κόστος ρύπων), πρέπει να χρησιμοποιείται και από τους ιδιώτες παραγωγούς ή οι έμποροι να έχουν πρόσβαση στη «φτηνή» λιγνιτική ενέργεια, για λόγους ανταγωνισμού όπως επιβάλλουν οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κανόνες.

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν, εκτός της εκμίσθωσης λιγνιτωρυχείων, προτείνει πώληση πάγιων εγκαταστάσεων της ΔΕΗ σε ιδιώτες για να «ανοίξει» η αγορά, αλλά αντιδρούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, ενώ δεν γίνεται αποδεκτή και από την κυβέρνηση, που αναζητά λύσεις ισοδύναμου αποτελέσματος. Μεταξύ αυτών και την «εικονική πώληση ισχύος» (δεν φαίνεται να βρήκε ανταπόκριση), αλλά από χθες πλέον ημι-επίσημα και την πενταετή ενοικίαση λιγνιτικών μονάδων.

Ads