Ένοχους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά τους 28 από τους 41 κατηγορούμενους στην υπόθεση των Ζωνιανών, μετά από σχεδόν ενός έτους διαδικασία που διεξήχθη στην ειδική αίθουσα του Αρείου Πάγου. Δεκατρείς κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι.

Ads

Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους 28 για κακουργηματικού χαρακτήρα κλοπές, απόπειρες ληστειών, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ 13 από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι και για εγκληματική οργάνωση και 1 για καλλιέργεια χασίς. Ποινή ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε σε έναν από τους 28 κατηγορούμενους ενώ οι υπόλοιποι 27 “μοιράστηκαν” ποινές, κατά συγχώνευση, από 6 έως 25 χρόνια , καθώς σε αυτούς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Από τους έξι κατηγορούμενους για την αιματηρή συμπλοκή με τους αστυνομικούς, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη, καταδικάστηκαν μόνο δύο άτομα για απλή συνεργεία σε απόπειρες ανθρωποκτονιών ενώ οι υπόλοιποι που φέρονταν είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί αθωώθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Νοεμβρίου 2007 κοντά στην είσοδο των Ζωνιανών, κομβόι αυτοκινήτων με αστυνομικούς και Εισαγγελέα δέχθηκε πυροβολισμούς με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά ο αστυνομικός Στάθης Λαζαρίδης. Μετά από εισαγγελική έρευνα απαγγέλθηκαν σωρεία κατηγοριών σε 41 άτομα, στην πλειοψηφία τους κάτοικοι Ζωνιανών.

Ads