«Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το πυροβόλο όπλο του, το έστρεψε στην οδό Τζαβέλλα και πυροβόλησε δύο φορές». Αυτό ανέφερε κατά τη σημερινή αγόρευσή του ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης, η οποία έγινε σήμερα στο μικτό ορκωτό δικαστήριο Άμφισσας. Ο εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, πρόταση που αν γίνει δεκτή από το δικαστήριο η προβλεπόμενη ποινή για τον κατηγορούμενο είναι η ισόβια κάθειρξη.

Ads

Αφού ανέπτυξε το νομικό σκέλος της υπόθεσης με την έναρξη της αγόρευσής του, προχώρησε στην ανάλυση, μέσω συγκριτικής αξιολόγησης, μαρτυρικών καταθέσεων του συμβάντος στις 6 Δεκεμβρίου, που είχε ως μοιραία κατάληξη το θάνατο του 15χρονου μαθητή.

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε «αναληθείς» βασικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των δύο κατηγορούμενων ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.

Ο κ. Λακαφώσης τόνισε ότι «η πολιτεία ανέμενε από τον κατηγορούμενο να ασκεί τα καθήκοντά του με σεβασμό τα δικαιώματα και στην διαφορετικότητα των πολιτών».

Ads

Ο εισαγγελέας επικαλούμενος πολλές καταθέσεις, θαμώνων καφετεριών, αστυνομικών φρουρών και μελών της διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκονταν επιτόπου για φύλαξη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως και οι δύο κατηγορούμενοι σκόπιμα ψευδόμενοι «αναβάθμισαν την ένταση της επίθεσης που δέχθηκαν με το περιπολικό», προκειμένου να αναπτύξουν την υπερασπιστική τους θέση. Τόνισε μάλιστα ότι και οι δύο κατηγορούμενοι έχουν ταυτόσημη λεκτική αποτύπωση της επίμαχης επίθεσης στις απολογίες τους.

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε «ασύμμετρη και επιχειρησιακά επικίνδυνη» την απόφαση, που όπως τόνισε, έλαβαν από κοινού οι Κορκονέας και Σαραλιώτης να επιστρέψουν πεζή στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Τζαβέλλα επιδεικνύοντας «παρορμητική αντίδραση». Χαρακτήρισε μάλιστα την απόφασή τους αυτή, ως εξομοίωση της συμπεριφοράς τους με αυτήν των ατόμων, που τους επιτέθηκαν.

Τέλος εκτενή αναφορά έκανε στην αγόρευσή του ο κ. Λακαφώσης στην προσπάθεια, όπως είπε, κατά την διάρκεια της αυτοψίας που είχε διενεργηθεί στις 21 Δεκεμβρίου του 2008, να κατασκευαστούν στοιχεία και να καταρριφθεί η θέση του θύματος, σε σημείο που συσκότιζε την όλη έρευνα. Όπως είπε ο κ. Λακαφώσης, αυτή η επιχείρηση συσκότισης είχε πρωταγωνιστές συγκεκριμένους αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν σε συνεννόηση με γυναίκα που γνώριζαν από παλιά και την οποία εμφάνισαν να υποδεικνύει μέσω κινητού την θέση του θύματος.

Η δίκη ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας θα συνεχιστεί με αγορεύσεις συνηγόρων στις 2 Σεπτεμβρίου. Το δικαστήριο αποφάσισε να διακόψει λόγω θέρους την διαδικασία και με την επανάληψη της δίκης θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις, πρώτα της πολιτικής αγωγής και στη συνέχεια της υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Στη συνέχεια, οι τρεις δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας θα λάβουν την απόφασή τους.